Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rekordno nisko

Cijena barela nafte pala ispod 
60 dolara

Foto: Reuters/PIXSELL
13.12.2014.
u 16:45

Očekuje se daljnji pad cijena nafte s obzirom na to da je OPEC objavio prognoze da će potražnja za naftom i dalje padati

Pad cijena nafte na svjetskom tržištu nastavljen je i jučer – cijena po barelu dosegnula je najniže razine u odnosu na lipanj 2009. kada je cijena bila na vrhuncu sa 107,26 dolara. Nafta tipa Brent koja je referentna za europsko tržište pala je u petak ispod 63 dolara po barelu, što je na razini tjedna pad od 8 posto, a ako pogledamo cijene od svibnja ove godine zabilježen je pad cijene barela nafte od čak 45 posto.

Nafta tipa WTI ostvarila je na kraju tjedna još nižu cijenu potonuvši na 59 dolara po barelu, no tijekom dana cijena je bila i niža, dosegnuvši minimum od 58,7 dolara. Na tjednoj razini to je pad od deset posto.

Ovim podacima treba dodati i novu procjenu OPEC-a o potražnji za naftom u idućoj godina prema kojoj će se potražnja smanjiti tako da se može očekivati daljnji pad cijena crnog zlata na tržištu. Cijena nafte na svjetskom tržištu u stalnom je padu već šest mjeseci, što je posljedica povećanja globalne proizvodnje nafte, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama, dok je istovremeno smanjena potražnje zbog usporavanja gospodarskog rasta u Europi i Aziji.

>> Pad cijene barela i rast dolara dovest će do rasta izvoza iz EU

Komentara 4

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
00:48 14.12.2014.

Masoni se igraju s cijenama.

R0
R00kie
17:20 13.12.2014.

odlicno. s jedne strane ce i nasa rh nesto ustediti a s druge ce s***** rusiju i iran

Avatar Halidumjestohalida
Halidumjestohalida
09:46 14.12.2014.

Sprema se nesto gadno samo molite Boga da ne zapjeva debela Berta odosmo svi u krasni klinac

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije