Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neočekivano

Češki milijarder ima kontrolu nad Sunčanim Hvarom

hvar
Borna Filić/PIXSELL
09.10.2014.
u 17:00

Domaćoj javnosti posve nepoznati Radovan Vitek ima 80 % potraživanja

Igre i nadmudrivanja oko Sunčanog Hvara nikako ne prestaju, no sve je izglednije da ta tvrtka više neće zauzimati mjesto na listi poduzeća od strateškog i posebnog interesa hrvatske države. Štoviše, država, premda i dalje ima važan, 33-postotni vlasnički udjel, u ovom trenutku više uopće ne kontrolira događanja u hvarskom hotelijeru.

Gubitak pozicije države

Netom nakon što je u predstečajnom postupku za Sunčani Hvar odobreno produljenje roka za završetak procesa, do potkraj listopada, uz objašnjenje da je potrebno dodatno vrijeme za utvrđivanje tražbina i prava vjerovnika, Privredna banka Zagreb prenijela je sva svoja potraživanja (164 milijuna kuna) temeljem kredita danih Sunčanom Hvaru na slovačku tvrtku Prime Tourist Resorts, zajedno s pripadajućim sredstvima osiguranja. Riječ je o, domaćoj javnosti posve nepoznatom, partneru glavnog dioničara Orco grupe, češkog milijardera Radovana Viteka, tvrtki s temeljenim kapitalom od 10 milijuna eura, kojoj je u lipnju Orco već prodao svojih 24,94 posto dionica i dio razlučnih potraživanja u Sunčanom Hvaru.

Nakon najnovije transakcije s PBZ-om, kojemu je, za razliku od prethodne dvije banke (Splitske i Erste) iznos potraživanja za kredit podmiren u cijelosti, Radovan Vitek sa svojim partnerom sada u rukama drži 80 posto potraživanja i u predstečajnom postupku u Sunčanom Hvaru ima apsolutnu kontrolu. Gubitkom neformalnog saveznika u odnosima u Sunčanom Hvaru kojeg je dosad imala u PBZ-u, država definitivno gubi snagu.

No, Mladen Pejnović, predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, nije zabrinut, jer, ističe, privatni su ulagači otkupom potraživanja u banke u Hrvatskoj unijeli svjež kapital, a što se odnosa u Sunčanom Hvaru tiče, stav države ostaje nepromijenjen – ne pristaje na prijedlog da vjerovnici iz njezinih redova otpišu sva svoja potraživanja za pozajmice i poreze, a da glavni vjerovnici otpišu samo dio potraživanja.

Dug od 111 milijuna kuna

– Držat ćemo se pravila “pro rata”, jer nema razloga da država otpiše više nego ostali vjerovnici – kaže Pejnović.

Uvjerava da većinski vjerovnici ne mogu prisiliti državu na otpis svih potraživanja, te se nada da će ih država, kao i ostali glavni vjerovnici, dijelom otpisati, dijelom pretvoriti u vlasnički udjel. Dug svih državnih vjerovnika u predstečajnom planu bio je na razini 111 milijuna kuna ili 18 posto svih potraživanja.

>> Bum poslovnih gostiju i turističkih vjenčanja u Hvaru

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije