Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Cerovac o otvaranju stečajnog postupka nad Uljanikom: 'To je potpuno očekivano'

U prijedlogu Fine navodi se da s 21. siječnjem ove godine Uljanik brodogradilište ima neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana
28. siječnja 2019. u 18:14 1 komentara 573 prikaza
Boris Cerovac, predsjednik Štrajkaškog odbora u Uljaniku
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac rekao je u ponedjeljak kako je vijest da je Trgovački sud u Pazinu zaprimio prijedlog Financijske agencije (Fina) o otvaranju stečajnog postupka nad Uljanik brodogradilištem d.d. bila očekivana. U prijedlogu Fine navodi se da s 21. siječnjem ove godine Uljanik brodogradilište ima neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana i u ukupnom iznosu od 75,8 milijuna kuna. 

"To je potpuno očekivano jer smo svi znali da je 21. siječnja datum kada će biti 120 dana da je račun tvrtke blokiran. O visini novca se nije razgovaralo", rekao je za Hinu Cerovac. On očekuje da će predstečajni upravitelj utvrditi pravo stanje u Uljaniku i zaključiti da ne bi trebalo pokrenuti stečaj ako program restrukturiranja koji bi se trebao realizirati u suradnji s novim strateškim partnerom bude "držao vodu".   

Uljanik Uljanik Otkazan ugovor o gradnji ro-ro broda

U prijedlogu Fine navodi se i kako Uljanik, po podatcima koje im je dostavio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), ima 1400 zaposlenika te dvadesetak računa i oročen novac u pet komercijalnih banaka te da, osim toga, Fina ne raspolaže drugim podatcima o imovini te tvrtke. Prijedlog za otvaranje stečaja slijedio je nakon što je Uprava Uljanika d.d. u ponedjeljak izvijestila na internetskoj stranici Zagrebačke burze da je luksemburški naručitelj CLdN jednostrano raskinuo ugovor o gradnji novoga ro-ro broda, no nije navela vrijednost ugovora.

Uljanik je prije priopćio da je, zbog nemogućnosti da se brod isporuči, odredbama iz ugovora o gradnji, kupac 27. siječnja 2019. jednostrano raskinuo ugovor o gradnji broda, a najnovije otkazivanje ugovora samo je jedno u nizu jer je lani krizom pogođenom Uljaniku nekoliko naručitelja također otkazalo ugovore. Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac potvrdio je kako sindikati još nemaju službeno informaciju o tome tko su potencijalni strateški partneri čije su ponude zaprimljene do petka u 20 sati. 

Uljanik Brodogradilište Brodosplit u partnerstvu s grupacijom Fincantieri predao ponudu za restrukturiranje Uljanika

"Moguće je da ćemo tu informaciju konačno dobiti sutra, kada je u Zagrebu najavljen sastanak Uprave, Nadzornog odbora, Ministarstva gospodarstva i sindikata", dodao je Cerovac. 

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • rimac444:

    Jedini spas za hrvatski narod je likvidacija Uljanika. Najveći problem je kadar. Ono što je donekle valjalo je otišlo, a stali samo problemi a najviše u administraciji. Postoji velika opasnost da će netko kupiti brodogradilišta samo atraktivnih zmljišta, a uz ... prikaži još!z to će još nastojati izmusti što više od države sa unaprijed lažnim projektima.