Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alternative FGS

Centar banka grca u gubicima, čeka se novi kapital

centar banka
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/3
07.05.2013.
u 12:00

Alternative FGS, bez obzira na nesuglasice s ulagačima, ne odustaje od ulaganja

Centar banka, u koju je prošle godine novac uložio Alternative fond za gospodarsku suradnju (FGS), odnosno država i privatni ulagači, iskazala je u nerevidiranom izvješću gubitak od 27,6 milijuna kuna u tri ovogodišnja mjeseca. Tako i ta mala banka dijeli sudbinu ostalih manjih koje zbog većih rezervacija povećavaju gubitak. Ipak je taj gubitak veći čak više od trećine u odnosu na cijelu prošlu godinu, što je podosta zabrinulo ulagače, one privatne i državu, koja je prošle godine u cilju jačanja banke čak mnoge državne tvrtke “natjerala” da dio transakcija vode preko te banke. Ulagačima je taj rezultat i dodatni razlog da preispitaju suradnju s tim fondom. U fondu pak kažu da je rezultat u skladu s očekivanjima.

Nadzor HNB-a

Alternative je jedini od pet FGS-ova koji je odugovlačio s Vladinim izmjenama vezanim za naknade i načinom upravljanja, no to bi se navodno ipak uskoro trebalo riješiti. Pogotovo je bilo sporno njihovo odupiranje jer su si u dvije godine isplatili višemilijunsku naknadu, a financirali su je ulagači. No da ipak imaju ozbiljne namjere i ne odustaju od ulaganja, potvrdio je nedavno resornom ministru Gordanu Marasu slovački partner u fondu. Sve su učestalije i priče o namjerama Slovaka da se upravo zbog loših konotacija fonda na tržištu odvoje od domaćih partnera i nadalje samostalno vode fond.

Prvi korak bila bi već dokapitalizacija Centar banke njihovim novcem. Ministar Maras takav oblik dokapitalizacije pozdravlja jer zbog nesuglasica već je u nekoliko navrata, isto kao i privatni ulagači, razmišljao odustati od ulaganja u taj fond, odnosno prenijeti upravljanje fondom na novo društvo. Uskoro na snagu stupaju nove odredbe HNB-a, prema kojima će se izdvajanja u rezervacije povećati, a to će onda tražiti od banaka i veću potrebu za kapitalom. Zbog toga je dokapitalizacija Centar banke neophodna. Kako doznajemo, HNB je već mjesec dana u nadzoru u Centar banci. Moguće da je ta banka, kao i sve male, i dalje pod jačim povećalom središnje banke.

Prošle godine u banku je Alternative uložio 97 milijuna kuna dodatnog kapitala, a dotad najveći dioničar Dragutin Biondić 34,2 milijuna kuna. Nakon te dokapitalizacije Alternative je postao i najveći dioničar banke. Stoga žele i svog čovjeka na čelnoj poziciji. Nakon što je gotovo prisilno s mjesta predsjednika uprave odstupio Ivo Markotić, privremeno ga je zamijenio Tomislav Marinac iz Alternative fonda, a sada čeka odobrenje HNB-a da na toj poziciji ostane za stalno. Namjera je tog FGS-a do kraja godine i spajanje s Vaba bankom, u koju su također ušli prošle godine.

Spor postupak

Istodobno Linićev plan o spajanju sedam banaka, napravljen krajem prošle godine, koji se u konačnici sveo na šest banaka i to pripajanje njih pet Croatia banci, ne napreduje zamišljenom brzinom. Cijeli proces trebao je završiti još početkom travnja, no iako je bilo jasno da je takav plan ambiciozan, nije se očekivalo da će biti tek na početku. Tako još nisu izabrani pravni i financijski konzultanti koji bi posao pripajanja vodili. A konsolidacija ili novi vlasnik neophodni su malim bankama.

>> Tvrtke kojima upravlja HNS otvaraju račune u Centar banci

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije