Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Čelnik Morgan Stanleya upozorava da su bankari i dalje preplaćeni

Gordon Gekko
20th Century Fox
26.02.2010.
u 08:01

Royal Bank of Scotland, koja je 84 posto u državnom vlasništvu britanske vlade, u 2009. godini imala je gubitak 5,5 milijardi dolara, ali će isplatiti 1,3 milijarde dolara bonusa zaposlenicima

Čelnik američke banke Morgan Stanley John Mack izjavio je da su bankari i dalje preplaćeni te da industrija nije shvatila što bi trebala napraviti. Banke reformiraju sustav plaćanja, fokusirajući se previše na strukturu te, primjerice, odgađaju bonuse za buduća razdoblja, umjesto da odmah isplate velike iznose. Kontrolor države New York izjavio je da su banke vjerojatno platile 55 milijardi dolara bonusa prošle godine.

- Ako mi nešto ne poduzmemo, vlada hoće – izjavio je Mack.

Pitanje bonusa postalo je ključni politički problem s obje strane Atlantika.U četvrtak je Royal Bank of Scotland, koja je 84 posto u državnom vlasništvu britanske vlade, izjavila da je u 2009. imala gubitak 5,5 milijardi dolara, ali će isplatiti 1,3 milijarde dolara bonusa zaposlenicima.

Mack se u izjavi za BBC referirao i na primjer 28-ogodišnjeg brokera koji je nedavno napustio Morgan Stanley, nakon što je njegov odjel banci zaradio 400 milijuna dolara. Banka mu je ponudila isplatiti 11 milijuna dolara, no napustio ju je da bi se prodružio hedge fondu koji mu je ponudio 25 milijuna. Banka je preživjela 2008. godinu samo zahvaljujući državnoj pomoći, a Mack je odbio uzeti bonus posljednje tri godine. Nedavno je odstupio s mjesta glavnog izvršnog direktora, no ostao je predsjedavajući u banci.

 

Ključne riječi

Komentara 2

CR
crodal
16:39 26.02.2010.

Bravo python! Michael Douglas ? This is from movie Wall Street where every dream has price .Young and impatient stockbroker is willing to do anything to get on top, including trading on illegal inside information taken trough a ruthless and greedy corporate rider whom takes the youth under his wing and explains his philoshophy that GREED and GOOD. Svi dobro znamo da pohlepa nikad dobro donijela nije. Jos jednom Bravo python.

PY
python
14:42 26.02.2010.

Kao prvo, komptroler New Yorka je izjavio da su bonusi dosegli 20 milijardi dolara (tj njihov cash dio koji on vidi). Kao drugo, ovaj primjer 28-ogodisnjeg brokera dobro ilustrira i zasto su bonusi toliki koliki jesu i zasto ih banke moraju isplacivati. Znaci covjek je za firmu zaradio 400 milijuna dolara i zauzvrat je dobio pisljivih 11 miliona sto je jedva nesto vise od 2% zarade (standard prije krize je bio 10%). I sad se Mack cudi sto je otisao u Hedge Fund za 25 miliona?!? Tko god bi napravio isto i presao u hedge fund za 25 miliona neka klikne \"pohvali\", a oni koji nebi vec bi ostali u firmi neka kliknu \"pokudi\", pa cemo vidjeti sta HR javnost misli o tome. I za kraj, kakve veze sa svime time ima Michael Douglas koji je na slici iznad clanka?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije