Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Packa regulatora

Carlsbergu i KTC-u 
600.000 kuna kazne zbog dogovorenih cijena

Calsberg
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
11.11.2014.
u 07:00

Carlsberg mora platiti pola milijuna, a križevačka trgovačka kuća 100 tisuća kuna kazne zbog vertikalnog sporazuma

Carlsberg Croatia kažnjen je sa 500 tisuća kuna, a križevački trgovački lanac KTC sa 100 tisuća kuna jer su, ocijenila je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), sklopili zabranjeni vertikalni sporazum zbog kojega im je i izrečena ta, kako ističu u AZTN-u, simbolična upravno-kaznena mjera.

Dva poduzetnika sankcionirana su zbog ugovora koji datira još iz veljače 2010. Njime su Carlsberg i KTC, tvrde u Agenciji, postupili nezakonito: ugovorili su minimalne cijene ispod kojih križevački KTC u svojim prodajnim centrima ne smije prodavati Carlsbergove proizvode. Postupi li suprotno dogovorenom cjeniku, Carlsberg je po tom sporazumu imao pravo KTC-u uskratiti dodatne bonuse.

Ugovaranje fiksnih ili minimalnih cijena smatra se teškim ograničenjem tržišnog natjecanja i zabranjeno je neovisno o veličini tržišnog udjela sudionika sporazuma i neovisno o tome jesu li takve ugovorne odredbe stvarno primjenjivane, podsjećaju iz Agencije ne samo taj poduzetnički dvojac. Takvim odredbama trgovcu se, ističu, onemogućuje slobodno formiranje cijena, što je protivno interesima krajnjeg kupca. Agencija je sporazum proglasila ništetnim.

>>I dok jedni najavljuji otkaze, Calsberg Croatia povećava broj zaposlenih za 10 posto

>>Pevec u Karlovcu do kraja godine! Ulazi u prostor Getroa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije