Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Čak 65% građana na kraju mjeseca nema ostatka, 21% u dugu

MasterCard kartica
Arhiva VL-a
25.05.2011.
u 09:00

Premda je obujam potrošnje i broj transakcija rastao, smanjen je broj kartica po stanovniku sa 3,1 u 2010. na 2,9 u ovoj godini, pokazala je MasterCardova anketa

Promjene potrošačkih navika, koje pokazuje posljednje MasterCardovo istraživanje, dokazale su očito – kriza se odrazila na većinu hrvatskih građana, njihove mogućnosti štednje i investicija, ali i broj kartica kojima se koriste. Porazan je podatak da čak 65 posto ispitanika na kraju mjeseca nema nikakav ostatak za štednju.

Nepopravljivi optimisti

Od toga 33 posto građana ostatak nema nikad, a 32 posto vrlo rijetko. Ipak, 20 posto uspije izdvojiti mali postotak primanja, a 15 ih posto redovito štedi. Udio građana koji ne mogu ništa uštedjeti povećao se od lani sa 29 na 33 posto. Istodobno, 13 posto građana troši stare zalihe, a čak 21 posto upada u dug na kraju mjeseca! Premda ih se polovica izjasnila da su pogođeni krizom, naši su sugrađani nepopravljivi optimisti – čak 61 posto vjeruje da će im za godinu dana biti isto ili bolje. Ova se statistika djelomice razlikuje od mnogo manjeg stupnja optimizma koji je iskazan u nacionalnom indeksu sreće, no reprezentativni uzorak ovog ispitivanja obuhvaća 1000 ljudi, i to informatički pismenih, jer je provedeno on-line, u suradnji s GfK.

Zanimljivo je da je broj kartica po stanovniku od lani pao sa 3,1 na 2,9.

– Korisnici su vjerojatno izračunali kojih se kartica mogu odreći i prerezali one kojima se manje služe kako bi smanjili trošak posjedovanja kartica – prokomentirala je Aleksandra Babić, MasterCardova marketing i PR menadžerica za Hrvatsku i Sloveniju.

Dvije trećine ljetuje

Na 49 posto pao je udio građana koji se koriste dopuštenim prekoračenjem, a na 35 posto udio onih koji imaju štednju.

Zanimljivo je da čak dvije trećine hrvatskih građana planira ići na ljetovanje, no golem dio njih bit će u privatnom smještaju, kod rodbine, prijatelja ili u vikendicama. Tek jedna četvrtina ispitanika ljetovanje će i platiti, a od njih će to 65 posto učiniti gotovinom, koja je i dalje neprijatelj broj jedan kartičarske industrije.

– Elektroničko je plaćanje transparentno. Ako ga država učini prevladavajućim načinom plaćanja, kao što je to, primjerice, u Skandinaviji, automatski će pasti i snaga sive ekonomije – smatra Aleksandra Babić.

MasterIndex istraživanje pokazalo je i da je porasla internetska potrošnja; čak je 66 posto ispitanika u posljednja tri mjeseca nešto kupilo na internetu.

Ključne riječi

Komentara 19

LO
lojtra
09:55 25.05.2011.

Znam da ću dobit hrpu minusa ali isto tako znam da hrvati previše troše i loše raspolažu. Vjerojatno je tome uzrok u stvaranju opće trgovačke psihoze a i odgoja u kojemu nam \"sve treba\" iako nam većina onog što kupujemo uopće ne treba!

HO
Hortator
10:09 25.05.2011.

Zašto banke ne ukinu ili ne smanje naknade koje naplaćuju za korištenje kartica .... pritom ne mislim na kamatu koja je nešto drugo ..... Naknada za plaćanje običnim debitnim karticama iznosi od 1,5-5% kako koji poslovni subjekt ima ugovor saa bankom za korištenje pos uređaja. Mislim nevjerojatno je da ako želite npr. kupiti nekakav komad odjeće da u toj transakciji banka uzme recimo 3% iznosa. Na teemelju čega ... dobro ne uzme od kupca nego od trgovine ali u tom slučaju ne profitira ni kupac ni trgovina nego banka. Dok god budem mogao plaćati gotovinom to ču i činiti kud me kamatare banke tu još i ovakve gluposti moram plaćati ......

GO
golo
09:46 25.05.2011.

u usa situacija je i losija, ako se to uzme u obzir nije toliko lose , nu zaboravi usa i ostale , uredi svoje domace probleme i tada ces biti uredu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije