Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakon

Čak 14 tvrtki kasni o objavom ponude za preuzimanjem

galinec
12.06.2010.
u 07:29

Jedan dioničar Industrogradnje prodao je dionice po trenutačnoj cijeni na burzi. No nakon žalbe sudu, razliku između te cijene i one važeće u vrijeme nastanka obveze za preuzimanjem, bila mu je pokrivena dionicama koje je dao Negotiator

Negotiator, tvrtka Josipa Galinca, u listopadu 2008 godine sklopila je izjavu o zajedničkom djelovanju na preuzimanju Industrogradnje s nizozemskom tvrtkom Aglaia B.V. iz Amsterdama. Tada su zajedno držale 63 posto dionica te je Negotiator zatražio od Hanfe odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanja preostalih dionica Industrogradnje, no nije imao jamstvo da to i učini.

Tvrtke bez novaca

– Točno je da postoji obveza i od toga ne bježimo. Obvezu ćemo ispuniti kada osiguramo sredstva za kupnju svih dionica – kaže Galinec. A riječ je o iznosu od oko 150 milijuna kuna. No nije Industrogradnja jedini primjer, pa trenutačno ima još 13 tvrtki kojima je također istekao rok za objavu preuzimanja tvrtki u kojima su stekle više od 25 posto udjela. Iako je na Hanfinom popisu i Varteks, u toj tvrtki kaže da takva obveza ne postoji, jer je 15 posto namijenjeno za ESOP, pa s 10 posto dionica obveze nema. U svakom slučaju, tvrtke koje odgađaju to učiniti, dokaz su nelikvidnosti na tržištu, jer nemaju novac kojim bi osigurali otkup preostalih dionica. Ali nije to i jedini problem koji nastaje kašnjenjem. Mnogi dioničari zbog neznanja, jer ne čitaju zakon ili se ne obrate Hanfi, mogu biti zakinuti ako je u razdoblju od kada je obveza za preuzimanje nastala pa do trenutka kada su odlučili prodati dionice, vrijednost dionice pala.

Prava dioničara

Naime, prema zakonu dioničari imaju pravo zahtijevati putem nadležnog trgovačkog suda prodaju dionica po cijeni, odnosno prodaju po uvjetima važećima na dan kada je nastala obveza za preuzimanjem – objašnjava Ante Samodol, predsjednik uprave Hanfe.

Primjerice, jedan dioničar Industrogradnje prodao je dionice po trenutačnoj cijeni na burzi. No isto tako nakon žalbe sudu, razliku između te cijene i one važeće u vrijeme nastanka zakonske obveze za preuzimanjem, bila mu je pokrivena dionicama koje je morao dati Negotiator.

No takvo što Galinec opovrgava, tvrdeći da nitko od Negotiatora nije tražio plaćanje razlike u cijeni nakon prodaje dionica, niti da je bilo  parnica i presuda.

Inače, dionica Industrogradnje je u dvije godine, pala s 1150 na oko 400 kuna. Prije tri godine je Goranko Fižulić imao velikih problema kada je nesmotreno kupio 400 dionica svoje Magme što mu je stvorilo obvezu za objavu preuzimanja. Iako on to, zbog, kako je objasnio, pogrešnog naloga nije i neće učiniti. No obveza od Hanfe ipak stoji.

Popis tvrtki koje kasne s objavom ponude za preuzimanjem

JADRAN

MAGMA

INDUSTROGRADNJA

LIBURNIJA RIVIERA HOTELI TOZ Penkala

LAGUNA NOVIGRAD ELKTROPROMET

JADRANKAMEN

TRANSADRIA

KAMENSKO

FIMA VALIDUS

PURIS

VARTEKS

HERBOS

 

Komentara 2

OR
ordinaryhandsome
10:29 12.06.2010.

Nikak ne mogu dokučit poantu ovog članka.. Šta su naručili dionice, al nisu ih kupili ili šta? I kak mogu naručit dionice koje se ne mogu platit može neka pomoć ovdje hehe I btw šta će vam ponuda o preuzimanju,u, ako nema novaca za preuzimanje hehe

BO
Boško
16:23 15.06.2010.

Hm, ove nedavne objave o ugovaranju novih poslova u Tatarstanu (15 mil eura) i modernizacija Željezare Nikšić u Crnoj Gori (20 mil eura) te nedavni učestali istupi u javnosti (Jutarnji list, Kapital network...) u vezi hetelskih objekata u Dugoj uvalii moguće je da su samo mazanje očiju pred činjenicom da Josip Galinec nije dao ponudu za preuzimanje i da se njegova mutna igra oko Industrogradnje napokon počela otkrivati. Najviše me je u ovom tekstu zasmetala ova rečenica: \"No takvo što Galinec opovrgava, tvrdeći da nitko od Negotiatora nije tražio plaćanje razlike u cijeni nakon prodaje dionica, niti da je bilo parnica i presuda\". Ma molim Vas lijepo gđo. Kiseljak!!! Pa zašto ovo niste provjerili??? To je LAŽ. Kakvi ste vi to novinari pa ne provjeravate ono što vam Josip Galinec tvrdi? Bilo je i tužbi i parnica i presuda. Uostalom, ako ne vjerujete meni, provjerite u sudskim rješenjima i vidjet ćete gospođo Kiseljak da Vas je taj gospodin (gospodin?!) obmanuo (time se samo potvrđuje ona stara izreka \"Tko laže, taj i krade\".) Bojim se da će Josip Galinec, nakon što se otkrije cijela mutna igra oko INDG, biti daleko, daleko izvan granica Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije