Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Čačićev odlazak u Moskvu vinuo u vrh dionicu Petrokemije

Najviša cijena koju je ta dionica danas bilježila iznosila je 259,99 kuna.
26. ožujka 2012. u 16:21 44 komentara 4 prikaza
Premijer Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Čačićev odlazak u Moskvu s najavom da će Rusima ponuditi dionice Petrokemije utjecao je na snažan rast vrijednosti kutinske tvornice umjetnih gnojiva. Dionice Petrokemije tako su danas postigle najvišu cijenu od 259,99 kuna, što je skok od 13,6 posto u odnosu na posljednju cijenu u petak. Petrokemija je bila i najtrgovanija dionica na Zagrebačkoj burzi, s prometom od 6,7 milijuna kuna.

Istodobno, kutinska javnost pruža veliki otpor privatizaciji tvornice umjetnih gnojiva, strahujući za radna mjesta. Šef NO-a i sindikalist Željko Klaus poziva se na dokument iz 1998. godine kojim je tadašnja Vlada zajamčila da će država ostati većinski vlasnik tvrtke te podsjeća da je Sabor Petrokemiju proglasio kompanijom od posebnog državnog interesa.

Čačić: Rusi su dobrodošli

– Strah od privatizacije posljedica je stvari koje su se događale prijašnjih godina, u slučajevima “divljih” privatizacija. Međutim, mora se shvatiti da je izlazak države iz vlasništva kompanija koje djeluju na tržištu neizbježan i da je to od strateškog interesa za Hrvatsku. Važno je da se taj proces odradi transparentno i da se u maksimalnoj kompetitivnosti izaberu najbolji strateški partneri – komentirao je jučer ekonomski analitičar Željko Perić. Dometnuo je kako ne bi trebalo biti velikog čuđenja što u prodaju vjerojatno ide i kutinska tvornica umjetnih gnojiva jer je Vlada jasno najavila svoju privatizacijsku strategiju.

– U privatizaciju idu sve tvrtke koje nisu od strateškog interesa za državu. Privatizacija donosi nova ulaganja i zapošljavanje – bio je jučer jasan ministar poduzetništva Gordan Maras.

Oglasio se i Čačić kazavši kako je razgovor s ruskim dužnosnicima završen jasnim stavom da su ruske kompanije dobrodošle u Hrvatsku.

Interes najvećih banaka

– Interes je iskazan na svim privatizacijskim procesima o kojima će Vlada donijeti odluke. Ako takve odluke budu donesene, one će biti i objavljene – rekao je za Media-servis telefonski iz Moskve Čačić. Otvoreno je sudjelovanje, pojasnio je, u Plominu i Sisku, a potencijalno su tu Petrokemija i privatizacija Hrvatske poštanske banke, za koju postoji interes najvećih banaka iz “ruskog financijskog prostora.”

Ujedno, premijer Zoran Milanović oglasio se o prodaji diva iz Kutine te kazao da u ovom trenutku nikakva službena odluka Vlade vezano za Petrokemiju nije donesena.

– Razgovara se o svemu za što smatramo da može biti dobro za Hrvatsku, da može biti dobro za ukupno gospodarsko stanje u Hrvatskoj. To je obveza koju imamo, to je naša odgovornost i to je posao koji ćemo raditi. Postoje stvari koje ne idu u privatizaciju, koje su strateški resursi, kao što je JANAF, naftovodi, plinovodi, vode, šume, distribucija električne energije, a s druge strane postoje trgovačka društva koja djeluju na tržištu. Oni mogu biti kandidati za kvalitetnu privatizaciju, za strateške partnere koji će donijeti kapital i znanje. Ali ponavljam, nikakva odluka nije donesena. Kada će se odluke donositi, njima će prethoditi cjelovit prikaz i elaborat za svako od područja o kojem se razgovara – kazao je Milanović.

Norveška rukometna reprezntacija
Hrvatska u finalu
Pogledajte što norveški mediji pišu nakon poraza, još ne mogu vjerovati da neće u finalni boj
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • sbb:

    Pitanje za one koji su glasali za kukuriku koaliciju u zadnjim izborima. Jeste li ocekivali ovakvu rasprodaju kad ste za njih glasali? Mislim onako ozbiljno - razumijem da su neki jednostavno glasali za promjenu, ali OVO??

  • -obrisani-:

    Milanović: Odluku o Petrokemiji još nismo donijeli . Bogami ako ovako nastave uskoro ce ostati samo narod da se privatizira i prodaje ga se strancima, i kako su svi zivcanog sloma nece dobit nista za njega 10 KUNA to je ... prikaži još! otprilike 43 000 000 sistis

  • zook:

    treba ovo prekinut sve !