Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
model jpp-a

Čačićev \'new deal\' lokalnim čelnicima ispraznio blagajne

'pod 22 09 2008....koprivnica nova gimnazija....koprivnica snimio: josip maljak'
Foto: 'josip maljak'
1/4
21.05.2012.
u 10:00

Ako privatni partner propadne, u stečajnu masu idu i objekti građeni za javnog partnera, a djeca iz vrtića i škola – na ulicu

New deal koji će pokrenuti gospodarstvo i zapošljavati mnoštvo ljudi ili megalomanski nepromišljen plan koji će zadužiti buduće generacije, u tom se rasponu kreću komentari nakon što je potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić na velika zvona najavio dogradnju i gradnju škola, bolnica, zatvora i drugih javnih objekata prema modelu javno-privatnoga partnerstva (JPP).

Čačić i Linić sve vide i znaju

Poznato je samo da bi se JPP-om gradio 381 objekt, a najviše, čak 338, škola, vrijednih otprilike 15 milijarda kuna te da bi u idućih 25 godina država, kao javni partner, privatnicima plaćala godišnji najam na ime gradnje i održavanja od dvije milijarde kuna. Paket-projekt dugoročno bi "težio" otprilike 50 milijarda kuna. Projekte bi odobravao novi Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija, tijelo pod Čačićevom kontrolom, uz nadzor ministra Slavka Linića. Sve je to naišlo na oštre kritike kako je riječ o nedopustivoj Čačićevoj centralizaciji financijske moći.

– Osnivači objekata dostavljaju svoj interes centru te se radi komparator troškova javnog sektora i provjera financijskog kapaciteta. Komparator javnog sektora uspoređuje klasičan način gradnje i ugovorni model JPP-a za isti projekta s analizom koji model donosi veću vrijednost za novac – objasnili su nam iz Ministarstva gospodarstva kako bi trebao funkcionirati "Čačićev new deal". Time su potvrdili da će centar pokazivati palac gore ili dolje za sve projekte JPP-a u zemlji.

Objašnjenja nema o konkretnim projektima i rokovima, ni o kojim je objektima riječ, njih 381, kako su selektirani i određeni za JPP.

Kritičari modela upozoravaju na kratkoročnu blagodat za tržište rada i dugoročnu financijsku neodrživost. Primjer toga je ciklus JPP-a koji je Čačić pokrenuo 2007. godine kao varaždinski župan. Godišnji je teret županije za dogradnju 25 škola i sportskih dvorana vrijednih 800 milijuna kuna otprilike 30 milijuna kuna. Privatni partner – Meteor grupa, koja je radila na 18 objekata i zapošljavala više od 300 ljudi, sada je pred stečajem, a dvojba je i hoće li JPP-škole u stečajnu masu pa će đaci na ulicu?!

Na JPP dvojako gledaju i čelnici općina i gradova u kojima je župan Čačić gradio prema tome modelu.

– U našoj dvorani potrgala su se vrata na ulazu u spremište. Umjesto da ih zamijene, maknuli su ih, a nova su privatnom partneru skupa – kazao je Goran Kaniški, načelnik Kneginca Gornjeg, a općina će plaćati još 20 godina po milijun kuna za dogradnju osam učionica i za novu dvoranu iz proračuna od 15 milijuna kuna.

– Vjerujem da nije bilo loše namjere, ali previše je toga nedefinirano. U ugovoru svašta piše, ali se malo toga ostvaruje – kaže Kaniški. Brunu Hraniću, načelniku općine Vidovec, usta su puna hvale za model prema kojemu je Tužno dobilo sportsku dvoranu.

To je politički projekt

– Iskustvo je pozitivno i namjeravamo graditi vrtić prema JPP-u – veli Hranić. Godišnje opterećenje od 330.000 kuna vidovečki proračun od 5,5 milijuna kuna može podnijeti. No, najradikalniji u kritici JPP-a je gradonačelnik Varaždinskih Toplica. Dogradnja šest učionica za 6,3 milijuna kn bio je, kaže, Čačićev politički projekt, a sad se nastavlja u cijeloj zemlji.

– To je preskupo, najbolje bi bilo da Vlada od svega odustane – kaže Kranjčec te dodaje kako je dugoročna obveza od milijardu kuna za županiju prevelika s obzirom na to da nije riječ o objektima za gospodarsku djelatnost koji bi otvarali radna mjesta. Nacrt prijedloga novog zakona o JPP-u u izradi je, a najveće će se izmjene odnositi na skraćivanje rokova u pripremi i realizaciji projekata, poručili su. Još da postave vrata s motorićem na školskoj dvorani u Knegincu Gornjem...

Komentara 63

TO
tom
10:30 21.05.2012.

čačićev JPP je ordinarna pljačka i čisti kriminal! zar nije dovoljno što je upropastio i u narednih 30 godina zadužio do grla varaždinsku županiju, nego će sada to učiniti i s cijelom hrvatskom? ima li tu nekog s malo zdrave pameti?

MI
Micko4
10:46 21.05.2012.

Čačića Prvog Plemenitog se MORA zaustaviti! Čačićew \"new deal\" će Hrvatsku definitivno dovesti do bankrota! JPP na \"neproizvodni\" sektor je KATASTROFA!!!

CH
Charlemagne26
19:45 21.05.2012.

Vidim da politicari planiraju nove \"arene\"...Hrvatska neumitno kroci k bankrotu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije