Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Čačić: Z. Aldott i uprava Ine znaju da ćemo morati mijenjati ugovor

Ina će u projekt do 2022. godine ukupno uložiti 1,135 mlrd. kuna, a do 2015. godine, kada bi trebalo početi crpljenje nafte po ovoj novoj metodi, Ina će uložiti 514 mil. kuna.
22. svibnja 2012. u 13:10 30 komentara 4 prikaza
radimir čačić  (1)
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić u društvu Zoltana Aldotta, predsjednika uprave Ine, posjetio je Inina eksploatacijska polja Ivanić i Žutica gdje su danas svečano obilježili početak radova u sklopu velikog projekta EOR, odnosno projekta kojim će se ubuduće na tim poljima nafta crpiti utiskivanjem ogromnih količina ugljikova dioksida u samu bušotinu.  Ina će u projekt do 2022. godine ukupno uložiti 1,135 mlrd. kuna, a do 2015. godine, kada bi trebalo početi crpljenje nafte po ovoj novoj metodi, Ina će uložiti 514 mil. kuna.

Projekt je podijeljen u tri dijela, a na natječajima za sva tri dijela pobijedile su hrvatske tvrtke, odnosno konzorciji, a u sklopu projekta EOR uz postojeći plinovod od Molva do Ininih polja Ivanić i Žutića dug 85 kilometara sagradit će se još 56 km novog cjevovoda i dvije nove kompresne stanice.

Moderne benzinske do kraja godine

Predsjednik uprave Ine Z. Aldott najavio je da će Ina ove godine investirati 35 posto više nego lani, to jest, 2,08 mlrd. kuna od čega će tri četvrtine biti investirano u Hrvatskoj.

Obećao je da će Ina do kraja godine sagraditi najmoderniju mrežu benzinskih postaja u Hrvatskoj u sklopu čega će se modernizirati 90 benzinskih postaja u što će se uložiti 260 milijuna kuna, 120 milijuna uložit će u istraživanje i proizvodnju, a 460 u modernizaciju rafinerija i veleprodaju.

Prvi potpredsjednik Vlade  R. Čačić pohvalio se  da je i država velikim dijelom zaslužna za pokretanje velikog investicijskog ciklusa Ine jer se odrekla isplate dividende od gotovo milijardu kuna.

Na pitanje je li zadovoljan Ininim tempom modernizacija rafinerija, rekao je  da nije, ali da krivca ne treba tražiti samo na jednoj strani, jer, kako je rekao, država se do sada nije ništa potrudila. Čačić je najavio i ulaganje 1,5 mlrd. kuna u veliko skladište plina kod Beničanaca.

Čačić je napomenuo da se s Aldottom sastao desetak puta otkako je postao ministar gospodarstva, a razgovarali su o mogućnosti izmjene međudioničarskog ugovora u Ini.

Izmjena ugovora

– Gospodin Aldott i uprava Ine svjesni su da ćemo morati pokrenuti raspravu o dioničarskom ugovoru – rekao je Čačić i dodao da ga ne brinu kritike iz EU zbog namjere premijera Z. Milanovića da njega i Linića postavi u NO naftne kompanije.

Iako je Čačić danas otvorio radove i time zasluge za pokretanje projekte pripisao sebi i svojoj vladi, treba napomenuti da su svi natječaji koji se tiču ovog projekta raspisani još prošle jeseni u mandatu J. Kosor.

Čačić: Kako bi bilo da govorim na mađars

Čačić: Kako bi bilo da govorim na mađarskom? Publika: Imat ćeš prilike

Nakon izlaganja Zoltana Aldotta, Čačić ga je pohvalio zbog toga što je govorio, kako je rekao, na vrlo dobrom hrvatskom.

– Mogu samo zamisliti sebe kako bi to izgledalo da ja govorim na mađarskom – rekao je Čačić na što je netko iz publike dobacio: \"Imat ćeš prilike\".

Norveška rukometna reprezntacija
Hrvatska u finalu
Pogledajte što norveški mediji pišu nakon poraza, još ne mogu vjerovati da neće u finalni boj
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • ENTUZIJASTA:

    Mađari će radije isprazniti ceste kad čuju da dolazi Gazimir i čekat će sa tužbom dok se ovaj ne makne iz NO-a i Vlade!

  • ENTUZIJASTA:

    I ne pušta on svog potrčka Milanovića nikamo gdje se grabi lova i utjecaj.On,on i samo on!!

  • Ugo Kajvez:

    22.05.2012. u 14:54h bereza . Iznio si politički neispravnu činjenicu ........... vrijeđao si državnu elitu sa istinom !! .......