Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
počeli radovi

Čačić: Z. Aldott i uprava Ine znaju da ćemo morati mijenjati ugovor

radimir čačić  (1)
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/3
22.05.2012.
u 13:10

Ina će u projekt do 2022. godine ukupno uložiti 1,135 mlrd. kuna, a do 2015. godine, kada bi trebalo početi crpljenje nafte po ovoj novoj metodi, Ina će uložiti 514 mil. kuna.

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić u društvu Zoltana Aldotta, predsjednika uprave Ine, posjetio je Inina eksploatacijska polja Ivanić i Žutica gdje su danas svečano obilježili početak radova u sklopu velikog projekta EOR, odnosno projekta kojim će se ubuduće na tim poljima nafta crpiti utiskivanjem ogromnih količina ugljikova dioksida u samu bušotinu.  Ina će u projekt do 2022. godine ukupno uložiti 1,135 mlrd. kuna, a do 2015. godine, kada bi trebalo početi crpljenje nafte po ovoj novoj metodi, Ina će uložiti 514 mil. kuna.

Projekt je podijeljen u tri dijela, a na natječajima za sva tri dijela pobijedile su hrvatske tvrtke, odnosno konzorciji, a u sklopu projekta EOR uz postojeći plinovod od Molva do Ininih polja Ivanić i Žutića dug 85 kilometara sagradit će se još 56 km novog cjevovoda i dvije nove kompresne stanice.

Moderne benzinske do kraja godine

Predsjednik uprave Ine Z. Aldott najavio je da će Ina ove godine investirati 35 posto više nego lani, to jest, 2,08 mlrd. kuna od čega će tri četvrtine biti investirano u Hrvatskoj.

Obećao je da će Ina do kraja godine sagraditi najmoderniju mrežu benzinskih postaja u Hrvatskoj u sklopu čega će se modernizirati 90 benzinskih postaja u što će se uložiti 260 milijuna kuna, 120 milijuna uložit će u istraživanje i proizvodnju, a 460 u modernizaciju rafinerija i veleprodaju.

Prvi potpredsjednik Vlade  R. Čačić pohvalio se  da je i država velikim dijelom zaslužna za pokretanje velikog investicijskog ciklusa Ine jer se odrekla isplate dividende od gotovo milijardu kuna.

Na pitanje je li zadovoljan Ininim tempom modernizacija rafinerija, rekao je  da nije, ali da krivca ne treba tražiti samo na jednoj strani, jer, kako je rekao, država se do sada nije ništa potrudila. Čačić je najavio i ulaganje 1,5 mlrd. kuna u veliko skladište plina kod Beničanaca.

Čačić je napomenuo da se s Aldottom sastao desetak puta otkako je postao ministar gospodarstva, a razgovarali su o mogućnosti izmjene međudioničarskog ugovora u Ini.

Izmjena ugovora

– Gospodin Aldott i uprava Ine svjesni su da ćemo morati pokrenuti raspravu o dioničarskom ugovoru – rekao je Čačić i dodao da ga ne brinu kritike iz EU zbog namjere premijera Z. Milanovića da njega i Linića postavi u NO naftne kompanije.

Iako je Čačić danas otvorio radove i time zasluge za pokretanje projekte pripisao sebi i svojoj vladi, treba napomenuti da su svi natječaji koji se tiču ovog projekta raspisani još prošle jeseni u mandatu J. Kosor.

Komentara 30

EN
ENTUZIJASTA
15:59 22.05.2012.

Mađari će radije isprazniti ceste kad čuju da dolazi Gazimir i čekat će sa tužbom dok se ovaj ne makne iz NO-a i Vlade!

EN
ENTUZIJASTA
16:01 22.05.2012.

I ne pušta on svog potrčka Milanovića nikamo gdje se grabi lova i utjecaj.On,on i samo on!!

UK
Ugo Kajvez
16:45 22.05.2012.

22.05.2012. u 14:54h bereza . Iznio si politički neispravnu činjenicu ........... vrijeđao si državnu elitu sa istinom !! .......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije