Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oporavak

Burzovni indeksi na rekordnim razinama

wall street
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
14.05.2014.
u 20:00

Iz američke središnje banke najave niskih kamatnih stopa, a iz Europske središnje banke najave monetarnih poticaja

Sve bolji rezultati kompanija te velika vjerojatnost novih monetarnih poticaja u Europi ponovno su potaknuli snažan apetit za rizikom kod globalnih ulagača. Nakon što su američki i europski burzovni indeksi u ponedjeljak zabilježili najviše vrijednosti u šest godina, snažan uspon nastavljen je i u utorak. U Europi je rast predvodio njemački DAX koji je oko 13 sati ojačao 0,7 posto, na 9765 bodova. Londonski FTSE i pariški CAC rasli su nešto manjih 0,1, odnosno 0,2 posto.

Europske ulagače na kupnju dionica potaknulo je američko tržište. Nakon manje korekcije prošlih tjedana, Wall Street je opet u bikovskom raspoloženju. U ponedjeljak je S&P 500 indeks skočio gotovo jedan posto, na 1896 bodova, dok je industrijski Dow Jones ojačao 0,7 posto. Skok cijene posebno je bio primjetan kod najvećih "žrtvi" posljednje korekcije, a to su tehnološke dionice, pa je Nasdaq indeks lansiran za 1,8 posto. Nastavak pozitivnog trenda na Wall Streetu očekivao se i u utorak jer su terminski ugovori na sva tri indeksa bili u dobitku. Davor Špoljar, analitičar Erste banke, kaže da su trenutačne razine dioničkih indeksa posljedica kombinacije solidnih kvartalnih rezultata, ali i ekspanzivne monetarne politike. "Iz američke središnje banke imamo najave da će kamatne stope i dalje biti na niskim razinama, sve dok ekonomija ne pokaže održive stope rasta, dok iz Europske središnje banke imamo najave monetarnih poticaja ekonomiji, koji bi mogli početi već u lipnju. Rezultati kompanija na američkom tržištu također ohrabruju jer je od približno 450 dosad objavljenih izvještaja njih više od 75 posto premašilo očekivanja analitičara što se tiče dobiti", pojašnjava Špoljar.

>>Wall Street potonuo: Indeks S&P 500 zabilježio najveći pad od siječnja

Komentara 2

Avatar anticenzura
anticenzura
20:52 14.05.2014.

A tko vjeruje ovim ''Nobelovcima'' iz Wall Streeta.. ahahha.. ja ni be. A ovima iz FED jos manje. Puno su oni puta nas namagarcili. E to je tako kada koncentriras sav kapital u sacicu privatnih bankstera i Lobby pa se izivljavaju na masi, to su farabuti prve kategorije. Manipuliraju trziste, lazu, mazu, ne zna se koji su gori, ovi iz BCE ili tamo ovi iz FED. Nista to nije istina, pustite vi njih, oni samo rastezu tu krizu, kada to ponovo pukne, bit ce puno gore od onoga sta smo gledali 2008. Nista zivo ne moze da zamijeni realnu ekonomiju, ovi samo stampaju pare do besvjesti. Tada su nastampali 7 triliona dolara da spase banke, i stavili gradjanima na grbacu. Ovamo su im zaplijenili kuce, drzavi drzavna bogatstva, dupla pljacka.Sada sve to ponovo prodaju, eto zasto vele da su Ok. Opticka varka. Uglavmom Europa treba da se ostavi amera i njihove virtualne finance, treba da se drzi Rusije, zemalja BRIKA-a s realnom ekonomijom, i ovih ovamo sta imaju resurse, Arapskih zemalaj. Amerikanci nemaju nista. Ameri mogu samo da nas uniste ekonomski, da nam uvale svoju robu, financu, banke i to, a to im i jeste cilj, e tada cemo zaista postati njihovi robovi. Sta dalje od ovih. Nek se snalaze, neka se dijele u manje drzave, nema im druge.

AP
apolon
22:57 14.05.2014.

Da , jučer je SP -500 neznatno premašio vrh od 4.4. 2014g. na 1897 bodova za "dlaku" te danas opet pao ispod te razine na 1888 bod.moguć je još jedan kraći "up" pokret SPX-a ...nakon toga bit će gadno! Ništanakon toga bit će gadno! Ništa bitno nije se promijenilo ...srednji vrh se i nadalje formira,ukratko to jasno sugeriraju negativne divergencije na tjednome grafu SPX-a ovi pokazatelji : RSI-a , CCI-a ,MFI-a ... dok se tjedni MACD još od siječnja nalazi u sell signalu unatoč tome što SPX ide na ATH, to se u povijesti T.K vrlo rijetko događa i to ne miriše na dobro!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije