Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Burze u oštrom padu, euro ispod 1,19 dolara

Azijske su burze jutros pale za oko tri posto, a euro se spustio ispod 1,19 dolara. Razlog je nesigurnosti ulagača prije svega strah od širenja europske kriza na ostala svjetska tržišta.
07. lipnja 2010. u 07:57 1 komentara 6 prikaza
burza, NY
Foto: Pixell

Euro je potonuo na najniže razine u posljednje četiri godine, ispod 1,19 dolara. A otvaranje europskih burzi počelo je padom: londonski FTSE već je u minusu 1,3 posto, u prvom satu trgovanja Dax je u minusu 1,9 posto, a francuski Cac 40 u minusu je 1,7 posto.

Jednako tako azijske burze bilježe pad, Nikkei  je u minusu 3,8 posto, dok su cijene dionica na ostalim azijskim burzama u minusu od 1,8 do 2,7 posto.

Ulagače su prije svega razočarali slabi podaci s američkog tržišta rada, odnosno slabiji rast zaposlenosti od očekivanja, ali i strah zbog mogućeg širenja europske krize na ostala svjetska tržišta. Naime, u petak je mađarska vlada priznala kako joj prijeti dužnička kriza, poput one u Grčkoj.

Zbog naznake slabljenja gospodarstava ulagači se plaše da će pasti i potražnja za naftom pa joj je cijena jutros pala na 70,3 dolara po barelu.

Ovotjedno trgovanje na burzi ovisit će prije svega o zbivanjima na europskom tržištu, a ulagače bi mogli umiriti novi makroekonomski podaci u SAD-u, odnosno izvješće o prodaji u trgovini na malo u svibnju i raspoloženje potrošača. Ključan će biti, kažu analitičari, podatak o trgovini na malo. Očekuje se rast potrošnje za anemičnih 0,2 posto, nakon što je mjesec dana prije porasla 0,4 posto.

Zato će ulagači i dalje oprezno ulagati i orijentirati se samo na sigurna utočišta.

 

ISTRAŽIVANJE
Zagreb nakon Bandića: Tomašević uvjerljivo vodi, ali jedno ime je pravo iznenađenje
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
  • Mladen Miletić:

    Burze u oštrom padu, euro ispod 1,19 dolara, dfok naša jaka pametna sposobna balkanska KUna super, isplati se biti hrvat a tek hrvatina !!!!