Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tržišta

Burze u minusu, euro spram dolara najniži u četiri godine

burza
AFP
05.06.2010.
u 07:55

Podaci o zaposlenosti u Sjedinjenim Državama nisu zadovoljili očekivanja analitičara i automatski su pomeli dionice na američkoj burzi.

Podaci o zaposlenosti u Sjedinjenim Državama nisu zadovoljili očekivanja analitičara i automatski su pomeli dionice na američkoj burzi. Dow Jones indeks pao je 324 boda opdnosno 3,16 posto, a više od 3 posto pada pretrpjeli su i Nasdaq te S&P indeksi. Naime, u svibnju je zaposleno 431.000 osobe, dok se očekivalo da će novih radnih mjesta biti 500.000. Stopa nezaposlenosti pala je na 9,7 posto u svibnju za razliku od mjeseca ranije kada je iznosila 9,9 posto, piše BBC.

Unatoč reakciji tržištu američki predsjednik Barack Obama izjavio je da se radi o zamahu zapošljavanja te da se sada postavlja pitanje kako ga održati.

Ukupno je bilo 15 milijuna ljudi bez posla u SAD-u u svibnju. Broj dugotrajno nezaposlenih osoba - oni koji su bez posla 27 ili više tjedana - bila je nepromijenjena od travnja i iznosila je 6,8 milijuna. .Privatni sektor pokazao je slabost u zapošljavanje s kreiranih tek 41000 radnih mjesta.

Osim američkih indeksa potonuli . su i europski indeksi. FTSE 100 u Londonu završilo je s minusom od 1,6% niži i francuski Cac 40 indeks pao je 2,9%, dok je Dax indeks u Njemačkoj pao 1,9%. Kada se radi pak o valutama, euro je pao na najnižu vrijednost u odnosu na dolar u posljednjih četiri godine, piše BBC. Euru je na silaznoj putanji pridonijela i nova kriza u Mađarskoj. Naime, glasnogovnik premijer Viktora Orbana objavio je da je Mađarska u teškom stanju. Forinta je odsklizala prema dolje, i povukla euro koji je prvi puta pao ispod 1,20 dolara od ožujka 2006.

 

 

Ključne riječi

Komentara 10

VU
vucko
12:22 05.06.2010.

Nemojte misliti da su EU drzave zabrinute sto je € pao ispod 1,20 prema USA $. Sa time ce europski proizvodi na svjetskom trzistu biti jeftiniji a to znaci veci izvoz. Napose u Njemackoj gdje je autoindustrija pocela normalnu proizvodnjuu i u celicnoj industriji doslo je do vece potraznje. Zaposlenost porasla a i BDP za prva 3 mjeseca + 0,2 % ,javna potrosnja tek neznatan porast.

OB
-obrisani-
12:44 05.06.2010.

nemogu se svega odmah sjetit, ovaj tjedan vidjeli smo da je auto industrija njemacke, samo na kursnoj razlici zaradila 24% vise, a ovi tu pisu o padu eura hehehehehehe, hrvatski bankarski strucnjaci, hehehehehe

OB
-obrisani-
12:11 05.06.2010.

nikad veci izvoz nijemaca i francuza, nikad nisu bolje stajali nek danas kad je euro tak niski, nemorate se veselit-ovo ide iskljucivo u korist francuza i svaba-hehehehehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije