Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Broj prodanih električnih vozila se utrostručio u Europi, ovo su razlozi

Povećanje prodaje T&E pripisuje strožim standardima za emisije ispušnih plinova u Europskoj uniji, koji su stupili na snagu ove godine, te poticajima za kupnju u Njemačkoj i Francuskoj.
14. listopada 2020. u 07:00 1 komentara 1607 prikaza
Električna vozila na punionici
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Električna vozila činila su osam posto prodaje automobila u Europi u prvoj polovici godine, što je na valu poticaja za kupnju otvorilo put utrostručenju njihova tržišnog prodajnog udjela ove godine, pokazuje analiza nevladine organizacije Transport & Environment (T&E).

POZNATA I CIJENA Stigao u Hrvatsku: Od ovog električnog modela očekuju da krene Golfovim stopama

Iako je pandemija novog koronavirusa srezala prodaju automobila, prodaja električnih automobila, koje je T&E definirao kao one pogonjene baterijama i hibridne modele, je porasla.

Tako su električni automobili više nego utrostručili svoj tržišni udio u Europskom gospodarskom prostoru (EEA), u usporedbi s prvom polovicom prošle godine, pokazuju podaci T&E-a.

Očekuje se da će se izravna prodaja takvih vozila ove godine približno udvostručiti, na milijun jedinica, navodi se u analizi.

Galerija: U Hrvatskoj trošarina 10.520 kn, a u Sloveniji 331 euro

Električna vozila na punionici
1 / 9
Audi Q8 45 TDI quattro Slovenija: 86.255 eura (649.500 kn) Hrvatska: 767.010 kuna

Povećanje prodaje T&E pripisuje strožim standardima za emisije ispušnih plinova u Europskoj uniji, koji su stupili na snagu ove godine, te poticajima za kupnju u Njemačkoj i Francuskoj.

Europsko udruženje proizvođača automobila (ACEA) smatra kako je prodaja električnih vozila potaknuta nacionalnim programima potpore za poticanje gospodarskog oporavka od pandemije COVID-a 19, ali da taj trend ne mora nužno biti dugoročan.

"Teško je prognozirati buduće dugoročne pomake u ponašanju potrošača na temelju takvog umjetnog rasta potaknutog subvencijama", smatraju ACEA-ini analitičari.

Prednosti električnog auta Potroši sedam kuna na 100 km, a servis stoji 30% od servisa benzinca

T&E je apelirao na EU da ubuduće postavi strože ciljeve u smanjenju emisija, što bi osiguralo istiskivanje s tržišta modela koji znatno onečišćuju okoliš i njihovu zamjenu električnim automobilima. 

Tu se ponajprije misli na SUV-ove, koji su, iako "proždiru gorivo" također povećali svoj tržišni udio u prodaji, na 39 posto u prvoj polovici 2020. godine.

U međuvremenu, Europska komisija zacrtala je planove za daljnje pooštravanje ograničenja emisije ugljičnog dioksida iz automobila, kao dio svog prijedloga za postrožavanje klimatskih ciljeva EU-a do 2030. godine.

ACEA je pak priopćila kako su kreatori tih politika trebali ojačati infrastrukturu za punjenje električnih vozila i programe potpore, kako bi vozila s nula-emisijama postala pristupačnija.

VIDEO: Uhvatila ga plima: Ostavio automobil na krivom mjestu

Tri, dva, jedan – kuhaj!
Komentari ne staju! Gledatelji ovo zamjeraju pobjednici showa: 'Tužno. Trebala je to učiniti, nije fer'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • Avatar neugodan
    neugodan:

    Sve je to novo. Kada dodje vrijeme prodaje nitko ih nece kupiti, vlasnici ce izgubiti sav novac jer ga nece moci prodati i tu je prici kraj za elektricna vozila.