Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hanžeković prodao 63% udjela

Britanci preuzimaju Generu, sele u Hrvatsku dio proizvodnje

marijan hanžeković
Foto: Robert Anić/PIXSELL
04.08.2015.
u 22:00

Očekuje se da će transakcija biti okončana do 1. studenog

        Britanska tvrtka Dechra Pharmaceuticals, međunarodni specijalist za veterinarske farmaceutske proizvode, pred preuzimanjem je 63 posto dionica tvrtke Genera za 210 milijuna kuna. Iznos je to iz sporazuma koji su Britanci potpisali s većinskim vlasnikom Genere, poznatim odvjetnikom i izdavačem Marijanom Hanžekovićem. Kupac Genere tako širi svoje poslovanje i na Hrvatsku koja, doznajemo, zauzima vrlo važno mjesto u njezinoj strategiji.

S Dechrine strane, koja je prvoklasna kompanija u svijetu u toj branši – sa oko 2,1 milijarde kuna godišnjeg prihoda, 452 milijuna kuna operativne dobiti, 800 radnika i proizvodnjom u pogonima u Velikoj Britaniji, Nizozemskoj i SAD-u, upravo je stigla najava preuzimanja navedene domaće farmaceutske tvrtke od većinskog vlasnika odvjetnika Marijana Hanžekovića. Istodobno, na stolu je i primamljiva ponuda za male dioničare, a potencijalni učinci koji prate ovu akviziciju su višestruki. Upućeni očekuju brzi tijek ove tranasakcije u praksi i navodno će biti završena do 1. studenog, kad se računa da bi Genera u britanskim rukama dobila novu upravu.     

Nova radna mjesta     

No kao šlag povrh svega je informacija da preuzimanjem Hanžekovićevih 63% dionica u Generi, koje daju 69,5% glasačkih prava, počinje realizacija strateškog plana po kojem Dechra, inače partner Genere, nakon što je preuzme, planira zadržati svu njezinu proizvodnju u Hrvatskoj. Štoviše, ovamo kani preseliti i dio proizvodnje iz Engleske, i to navodno već dogodine. Usto, dogodine bi novi vlasnik Genere ubrizgao novu kapitalnu injekciju potrebnu za sljedeću razvojnu etapu Genere.

U tu se svrhu spominje kao planirani novi ulog tek početni iznos od 10 milijuna eura, dok će nova ulaganja slijediti, a sve to prate i veliki izgledi da će Britanci otvoriti nova radna mjesta u Generi. Prema našim informacijama, razloga za to je na pretek, a ključni je što Dechra impresionirana mladim stručnim kadrovima Genere, tvrtke koja svoju vrijednost i imidž gradi na znanju pa oni kane i tu dimenziju ojačati.     

Nakon što su 31. srpnja predstavnici Dechre i Hanžekovića potpisali kupoprodajni ugovor, britanska je tvrtka odmah najavila i ponudu za preuzimanje preostalih dionica, i to istoj cijeni po kojoj dionice kupuje od Hanžekovića. Posrijedi je iznos od 179,60 kuna (23,66 eura) po dionici, što iznosi 51,4 milijuna eura za ukupni Dechrin udio u dioničkom kapitalu Genere. A to je kako za Hanžekovića koji nam je to potvrdio, tako izgleda i za male dioničare prilika za dobru zaradu. Naime, cijena Generine dionice u posljednja se tri mjeseca kretala uzlazno pa je s prosječnih oko 78 kn koncem travnja došla na 126 kn 30. srpnja. Utoliko, za one koje je ova dionica stajala 100 kuna otvorena je mogućnost da na razlici profitiraju 80 posto.

Za Hanžekovića, kako to proizlazi iz objavljene uvjetovane transakcije s kojom su u upoznati Hanfa i ZSE jer kreće zakonska procedura obvezne javne ponude za preuzimanje ostalih dionica, to znači sljedeću računicu: ovaj zagrebački odvjetnik, poznat i po ulaganjima, u kupnju dionica devastirane Veterine, nalik danas Imunološkom zavodu, odnosno kasnije Genere, investirao je 11 milijuna eura, a toliko će i zaraditi.  

Na zdravim nogama       

Tvrtka je uzela još 10 milijuna eura kredita, a u cijelosti je restrukturirana i kako se podigla na zdrave noge te ima konkurentne proizvode koji su zanimljivi kupcu, tj. Dechri, danas se Hanžekoviću smiješi oko 11 milijuna eura zarade. Što on planira s tim sredstvima, nismo uspjeli doznati, no potvrđeno nam je da pregovori nisu dugo trajali, te da je ponudu Hanžeković ocijenio kao dobra. Što će odlučiti mali dioničari, pokazat će se uskoro.

Naime, svi Generini dioničari moraju dobiti pismenu ponudu na svoje adrese s time da će imati na raspolaganju 30 dana da se odluče.U ocjenama se čuje i kako je Hanžeković ovim ugovorom ipak djelovao atipično, odnosno štiteći interes malih dioničara budući da je mogao za male novce kupiti dionice te sam zadržati razliku.     

>> Generi 6 milijuna eura za istraživanje novog lijeka

Komentara 3

LI
lika64
22:31 04.08.2015.

pa što je on Onda, odvjetnik, veterinar ili novinar... A narod sve placa kroz odvjetničke naknade

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije