Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dan velikih planova

Briše se 35.000 tvrtki – nelikvidnost manja za 7 mlrd. kuna

'24.10.2012., Zagreb - U hotelu Westin odrzana 4. konferencija Dan velikih planova - kako pripremiti tvrtku za poslovanje u 2013. Photo: Marko Prpic/PIXSELL'
'Marko Prpic/PIXSELL'
24.10.2012.
u 20:35

Poduzetnici tvrde da se zakonske odredbe o plaćanju u roku 60 dana ili da dužnikov dužnik mora platiti sve dugove ne mogu provesti.

Idemo li kuda idu divlje svinje ili grlom u jagode, pokušalo je odgovoriti nekoliko poduzetnika i menadžera okupljenih u Zagrebu za panelom u sklopu konferencije Dan velikih planova. A umjesto priče o novim investicijama i planovima za poslovanje u idućoj godini, domaći su poduzetnici ponovno najviše zainteresirani bili za poteze Vlade, osobito za provedbu zakona koji utječu na sređivanje nelikvidnosti.

Prema tvrdnjama Petra Lovrića, koji predstavlja male i srednje poduzetnike u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, ako se bude mijenjao Zakon o minimalnoj plaći, ugrozit će se 30.000 radnih mjesta, a zbog provedbe Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi u pitanju je 60 tisuća zaposlenja. Ministar Linić najavio je ranije tijekom dana da nagodbe u najvećim tvrtkama počinju vrlo skoro te da će nelikvidnost u Hrvatskoj riješiti do kraja ožujka.

– Najveće ćemo sustave konsolidirati i pokušat ćemo naša potraživanja gurnuti u povećanje kapitala – poručio je Linić, nagovijestivši da će država svoje dugove naplaćivati uzimanjem dijela vlasništva. A kako će to u praksi izgledati, bolje zna Anđelka Buneta, predsjednica uprave Fine.

Banke ulažu u kvalitetu

Istaknula je da počinju predstečajne nagodbe u 700 najvećih tvrtki, a da je 60 timova nagodbenih vijeća, u kojima sjedi po jedan član Fine i Ministarstva financija, već imenovano.

– Do kraja listopada iz sudskog registra izbrisat će se 35.000 tvrtki i time će se nelikvidnost smanjiti za sedam milijardi kuna – kazala je Buneta.

Riječ je o mrtvim tvrtkama pa se pokapaju mrtvaci: čista nekrofilija, dodao je Lovrić.

Naime, poduzetnici su upozorili na odredbe zakona koje nisu provedive poput one koja nalaže da u trenutku otvaranja nagodbe dužnikov dužnik mora platiti sve dugove ili odredbe o rokovima plaćanja od 60 dana.

– Dok god se bianco-zadužnica može kupiti u Narodnim novinama, a ne da je izdaje isključivo banka, ova država neće riješiti nelikvidnost. Imam 20 kilograma zadužnica u sefu i mogu ih samo spaliti – kazao je Ivan Miloloža, vlasnik Munje koji ne vjeruje previše u brzo sređivanje problema neplaćanja. Hoće li banke sudjelovati u procesima kao jedni od najvećih vjerovnika Andre-Marc Prudent, predsjednik uprave Societe Generale-Splitske banke nije mogao odgovoriti. Kazao je tek da će banke ulagati isključivo u kvalitetne projekte te ponovio odluku banaka da će odlučivati o svakom slučaju pojedinačno.

Debelo u jagodama

– Već smo debelo u jagodama – zaključio je Miloloža, ali gospodarstvenici u svojim tvrtkama planiraju skromni rast prihoda. Rezati troškove neće jer su došli do supstance, ali kontrola rashoda dominirat će nad poslovanjem u 2013. godini.

A ministru Liniću ne vjeruje ni Anđelka Buneta, koja očekuje rast, ali "nije optimistična kao Linić i misli da nećemo ostvariti skok BDP-a za 1,7 posto". Ona će morati rezati iako su rashode smanjili za 23 posto i otpustili 1025 ljudi. Na redu je restrukturiranje središnjice, a obećala je da će se boriti za svako radno mjesto u Fini.

>>Od 1. 1. ukidaju se trošarine na polovne aute i luksuzne proizvode

Komentara 5

OB
-obrisani-
23:17 24.10.2012.

Pitajte svizca što će biti.

OV
over
23:31 24.10.2012.

e moj mudriniću.. upravo vlada MORA konkurirati privatnicima - ako vi niste u stanju dati normalne plaće i otvoriti pola milijuna radnih mjesta onda tko će??

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
07:24 25.10.2012.

Kada bi Hr vlada Potpuno izbrisala baš SVE tvrtke iz evidencije Likvidnost bi Porasla

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije