Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Muke obrtnika

Brijačnice otišle u povijest: Dajte nam ugled koji smo prije imali

\'09.05.2012., Prelog - Stanko Mucic, brijac iz Preloga govori o izumiranju brijackog zanata. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL\'
Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
18.05.2012.
u 13:00

Za pokretanje obrta trebao bih položiti za frizera pa raditi kod majstora i polagati ispit, prepričava ogorčeni brijač s dugogodišnjim iskustvom

Nedostaje samo miris borovih iglica iz Pina Silvestra, legendarne mirisne vodice. Sve ostalo je tu – stari drveni stolac s naslonom za glavu, ogledalo s drvenim okvirom, starinska komoda... U frizersko-brijačkom salonu Brico u Prelogu vrijeme kao da je stalo. Najviše mušterija dolazi na šišanje, no ima i onih koji naruče brijanje. Izučeni brijač Stanko Mučić (57) potrudio se zadržati duh starih brijačnica, no užitak u poslu kvari mu to što je s popisa nacionalne klasifikacije zanimanja njegovo – izbrisano!

Posao nije išao

– U toj nacionalnoj klasifikaciji, u šifrarniku, zanimanja brijač više nema. Tako su mi rekli kad sam prije dvije godine pokušao otvoriti obrt. Za pokretanje vlastita obrta trebao bih, objasnili su mi, položiti razliku za frizera, raditi jedno vrijeme kod nekog majstora i potom polagati majstorski ispit. Imao sam već 55 godina i nisam imao volje sve to prolaziti. Mogao sam otvoriti tvrtku, jer tada država ne pita ni za struku niti za išta drugo. No, tada bi trebalo uplatiti 20.000 kuna za temeljni kapital i 4000 kuna dati javnom bilježniku. S tvrtkom je puno više troškova priznaje Stanko, kojega je u poslovnu avanturu natjerao strah za egzistenciju. Gazda kod kojeg je radio odlučio je zatvoriti frizersku radnju. Rekao mu je da posao ne ide i da će morati poslati radnike na Zavod za zapošljavanje.

– A što ću ja sa 55 godina na burzi? Razmišljao sam što dalje i odluka je pala na otvaranje samostalnog obrta. Ni sanjao nisam na kakve ću prepreke naletjeti – kaže.

Ne smije šišati žene

Kad je doznao da kao brijač ne može otvoriti brijački obrt, skupio je sve papire i nenajavljen otišao u Ministarstvo gospodarstva. Tamo su mu ponudili rješenje – tzv. vezani obrt kao dopunsku djelatnost, koji se, kaže, može otvoriti uz uvjet da se zaposli stručna osoba. Tako je njegov posinak otvorio obrt na svoje ime i Stanka zaposlio kao stručnu osobu za šišanje i brijanje muškaraca!

– Sad radim za posinka koji nema veze s tim poslom jer se drukčije nije moglo. Planiram pokrenuti akciju da se brijači barem uvrste u popis tradicionalnih zanimanja, kao što su kovači, lončari i užari. Volio bih da se tom zanimanju vrati ugled kakav je imao i da brijačnice poput ove postanu dio turističke ponude – kaže Mučić. U Obrtničkoj komori Međimurja potvrdili su da su brijači izbrisani iz šifrarnika. Ostali su frizeri, pa ako netko želi otvoriti obrt, mora, objašnjavaju, poslati zahtjev ministarstvu. Ako im se zahtjev odobri, u frizersko-brijačkim radnjama mušterije mogu biti samo muškarci. – Žene ne smijem šišati – kaže Stanko.

Komentara 5

KR
krc
14:38 18.05.2012.

Zaista žalosno.Moj pokojni otac je bio Dugoselski \"BRICO\",cca.50 god. TO nije bila samo brijačnica več kulturno,politička i informativna \"institucija\". Danas svaka curica koja završi frizersku školu može otvoriti obrt i \"glumiti\" frizerskog majstora.

LU
lutomirski
14:41 18.05.2012.

po tome clanku vidimo u kakvoj kretenskoj drzavi mi zivimo, isto tako je jedna samohrana majka koja jedva prezivljuje htjela za vrijeme turisticke sezone palcinke peci na plazi, pa su joj rekli da treba imati ispit i trgovacku skolu......to je samo za sprdati nista drugo...jadni su ti koji su ovisni i moraju imati posla sa takvom birokracijom...

BR
brijačnica
10:28 19.05.2012.

hvala vam na podršci....KRC, molim Vas potražite me na facebook-u i javite mi se...hvala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije