Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Valute

Briga oko bankarskog sektora eurozone koči oporavak eura

ECB
REUTERS
20.02.2011.
u 11:57

Prošlotjedno jačanje eura rezultat je prije svega najavljene postrožene monetarne politike ECB-a zbog suzbijanja inflacije. Švicarska Vlada priprema pak mjere kojima bi suzbila jačanje franka

Tečaj eura prema američkoj valuti porastao je prošloga tjedna jedan posto, na 1,3685 dolara.  Jačanje eura ponajviše se zahvaljuje izjavi dužnosnika ECB-a Lorenza Binija-Smaghija da će banka možda morati postrožiti monetarnu politiku, s obzirom na snažne inflatorne pritiske širom svijeta, prenosi Poslovni dnevnik.

Dodatnu potporu euru pružile su glasine da ECB kupuje portugalske državne obveznice, ali i solidan odaziv na aukciju španjolskih državnih obveznica. Rast eura ipak je bio ograničen zbog nastavljenih zabrinutosti oko bankovnog sektora eurozone.

Ulagače brine i to što je prošloga tjedna ECB upozorila da su hitne prekonoćne pozajmice preskočile razinu od 15 milijardi eura, ali nije objasnila razloge tako snažnog rasta potražnje. "Tržište ponovno strahuje od financijskog stresa u eurozoni i nevolja u nekoj banci", kaže Adam Cole iz RBC-a. Analitičari podsjećaju i na percepciju da nije postignut napredak u učvršćivanju europskog kriznog fonda prije isteka roka idući mjesec, te na pojačane bojazni da će Portugal biti prisiljen zatražiti međunarodnu pomoć u rješavanju krize.

Prošloga je tjedna ojačao i švicarski franak, koji je dosegnuo najvišu razinu prema euru u dva tjedna, od 1,2895 franaka za euro, jer zbog nemira na Bliskom Istoku i u sjevernoj Africi ulagači traže sigurnija utočišta za kapital. Dođe li do eskalacije sukoba na Bliskom Istoku, ulagači će se okrenuti sigurnijim valutama, što će poduprijeti franak, kažu analitičari.

No, jačanje franka ne odgovara Švicarskoj. Stoga je tamošnja vlada najavila mjere kako bi suzbila jačanje franka i time pružila potporu izvoznicima.

Ključne riječi

Komentara 2

1O
1st-opinion
13:50 20.02.2011.

Bankari su samo pljackasi sa licencom, kao sto su trgovci sverceri sa licencom. A najveci neprijatelj poduzetnistvu su upravo banke.

DU
Deleted user
21:41 20.02.2011.

u utorak prosvjed na markovom trgu za ruseenje vlade...bravo... Gene Sharp je imao pravo..demokratsko-kriminalna diktatura je isto diktatura.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije