Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ulagači žele novac

Branitelji traže dvostruko veću dividendu, HT nudi samo sedam kuna

12.02.2015., Zagreb - Predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma Davor Tomaskovic objavio je rezultate poslovanja kompanije u 2014. godini nakon cega su mu se na konferenciji za medije pridruzili i ostali clanovi Uprave koji su odgovarali na novinarska pitanja
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
21.04.2015.
u 08:15

Nakon Raiffeisena više isplate od dobiti očekuju i u Fondu hrvatskih branitelja, no konačnu odluku donijet će njemački Deutsche Telekom, koji drži 51 posto dionica HT-a

S približavanjem godišnje skupštine dioničara Hrvatskog telekoma na kojoj će pasti konačna odluka o dividendi za prošlu godinu, sve je izglednije da će među dioničarima za desetak dana biti živo. Nakon Raiffeisena, na visinu predložene dividende pobunio se i Fond hrvatskih branitelja koji je u petak poslao službeni protuprijedlog da dividenda bude 13,8 kuna, dvostruko više od iznosa koji nudi uprava.

Dobit žulja ulagače

Fond hrvatskih branitelja, pod upravljanjem Erste Asset Managementa, predložio je alternativu da se od 1,13 milijardi kuna neto dobiti iz prošle godine 370,9 milijuna isplati kao dividenda u iznosu od 4,53 kune po dionici. Na teret zadržane dobiti iz 2009. u iznosu od 759,1 milijun kuna vlasnicima bi se isplatilo 9,27 kuna po dionici, ukupno 13,8 kuna.

Očito je da i u braniteljskom fondu razmišljaju slično kao i Raiffeisenu, da nacionalni telekom akumulira nepotreban – keš. – Mislimo da ne postoji potreba da HT kontinuirano drži značajne rezerve likvidnosti u bilanci – smatra FHB.

S jedne strane niski prinosi na tržištu kapitala onemogućuju ikakve konkretnije povrate na akumulirani novac, a s druge HT dosad nije stjecao vlastite dionice, iako za to postoji skupštinska odluka, niti pokazao namjeru da krene u otkup trezorskih dionica.

Budući da bi se u braniteljskom prijedlogu najveći dio profita od 725 milijuna kuna proslijedio u povećanje temeljnog kapitala, a 34,7 milijuna kuna u zakonske rezerve, argumentacija FHB-a je da bi se na taj način jednim udarcem riješile dvije muhe: najprije bi HT "u većoj mjeri iskoristio poreznu olakšicu za reinvestiranje dobiti, što aktualni pozitivni propisi dopuštaju, a istovremeno bi se isplatila veća dividenda za dioničare, za koju smatramo da ne postoji nikakva prepreka".

Praksa Hrvatskog telekoma da akumulira znatna likvidna sredstva u kompaniji godinama "žulja" investitore. Ipak, ovo je prva godina da su veću dividendu zatražili najveći institucionalni ulagači. Raiffeisenovo društvo za upravljanje mirovinskim fondovima drugi je po veličini dioničar iza njemačkog DT-a sa 8,35 posto dionica, a u trećem po veličini braniteljskom fondu je 6,77 posto dionica. Ipak, s obzirom na konstelaciju snaga, jasno je da će prevagu donijeti većinski vlasnik sa 51 posto glasova. A svoje namjere DT-ova uprava jasno je iskazala u inicijalnom pozivu na skupštinu 29. travnja.

Puno priče bez rezultata

– Reinvestiranje najvećeg dijela dobiti iz prošle godine u temeljni kapital predloženo je jer HT ima značajne investicijske planove i namjerava ulagati u svoj razvoj što je nužno da bi se promijenio trend pada poslovnih rezultata i osigurala dugoročna vrijednost za dioničare – argumentirali su u HT-u. Dodaju da su u fokusu ulaganja razvoj infrastrukture i podizanje kvalitete te realizacija potencijalnih prilika za regionalnu ekspanziju i novi proizvodi.

No, o velikim investicijama HT-a dugo se govori, no bez realizacije. Istodobno, na stavkama kratkotrajne imovine i novca u banci i blagajni je nešto više od 3,5 milijarde kuna (oko 27 posto ukupne imovine), a tvrtka gotovo nema financijskog duga, napominju analitičari iCapitala. Za ovu godinu planirana ulaganja su 1,35 milijardi kuna, a u medijima se spominjala mogućnost preuzimanja Telekoma Slovenije zbog čega bi se dio dioničara možda i pomirio s najnižom dosad predloženom dividendom, smatraju u iCapitalu.

U Fondu hrvatskih branitelja smatraju da bi se eventualni otkup vlastitih dionica mogao financirati iz novčanog toka, a bude li potrebno, bez poteškoća se zadužiti kod banaka ili izdanjem vrijednosnih papira po vrlo povoljnim uvjetima.

>> HT stabilizirao prihode, isplatit će dividendu od sedam kuna po dionici

Komentara 12

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
09:02 21.04.2015.

Branitelji nedajte se opet vas zele zavaljat...

OB
ObrenM
08:52 21.04.2015.

Sa koliko pompe su se dijelile dionice braniteljima?Dobivale su se neatraktivne dionice po dampiskim cijenama.Obzirom,da je bilo i vremensko ogranicenje,a branitelji su trebali novac,rijetko tko je cekao rok prodaje po nominalnoj cijeni,vec su za simbolicne iznose prodavali nesto sto jee dodjeljeno uz veliku propagandu -kao skrb za branitelje.Neka se objave podatci,koja su to ogromna dionicka sredstva zavrsila kod branitelja?Ako ovo ostane bez tocnih podataka to ce biti iskoristeno za sve vece napade na branitelje.Kako je pocelo uskoro ce branitelji morati u ilegalu.

DU
Deleted user
23:13 22.04.2015.

Zna li netko tko je dobio proviziju za prodaju 7% udjela INA iz Fonda hrvatskih branitelja?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije