Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Braća Pivac preuzela Kraš, radnici im prodali sve svoje dionice

Bitka za Kraš je ovim završena, a time i utrka za dionicama koja je obilježila poslovnu godinu na tržištu kapitala.
23. studenoga 2019. u 12:32 67 komentara 21105 prikaza
Pivac i Kraš
Foto: PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Kraš ESOP prodao je sve svoje dionice Kraša Mesnoj industriji braće Pivac, doznaje Večernji list. Time su Pivci preuzeli Kraš jer će nakon transakcije imati sveukupno 49,18 posto dionica tvrtke, ali većinu dionica s pravom glasa.

Nebojša Šaranović i Kraš NAPADA UDJELE U KRAŠ ESOP-u Hanfa istražuje Nebojšu Šaranovića zbog moguće manipulacije oko Kraša

Radnicima Kraša, koji su udjeličari u Kraš ESOP-u Pivci će platiti najmanje 860 kuna po dionici, a obvezali su se zadržati sva radnička prava na dulji rok. Također ne smiju prodati dionice trećoj osobi bez garancije radničkih prava, koja su veća nego ona sadržana u Zakonu o radu.

Pivac i Kraš
1 / 8
Kraš

Ovim dogovorom koji je u formalnom smislu omogućen odlukama skupštine Kraš ESOP-a, a koja se održala u petak navečer, Pivci su stekli kontrolu nad tvrtkom i obranili se od pokušaja preuzimanja od strane Nebojše Šaranovića, poduzetnika koji je preko svoje tvrtke Kappa Star Limited agresivno kupovao dionice na Zagrebačkoj burzi te je ulaganjem vise od 45 milijuna eura kupio 25,7 posto udjela. 

Ilustracija KRAŠ GRUPA Zarada 18,5 mil kuna, za 1,7 mil. veća nego 2018.

Nedavno je putem medija radnicima za udjel ponudio 130.000 kuna, odnosno oko 869 kuna po dionici, ali je očito Pivceva ponuda koja je uključivala i sigurnost za zaposlenike bila bolje prihvaćena. Bitka za Kraš je ovim završena, a time i utrka za dionicama koja je obilježila poslovnu godinu na tržištu kapitala.

- U Grupi Pivac već godinama jasno i glasno ističemo da Kraš vidimo kao jednu od najperspektivnijih proizvođačkih kompanija u Hrvatskoj koju želimo dodatno unaprijediti, osnažiti i razviti i u koju se isplati ulagati. Drago nam je što su radnici u nama prepoznali čvrstog partnera koji za Kraš ima velike planove, od restrukturiranja, optimizacije i podizanja kvalitete poslovanja i upravljačkih procesa do dodatnog povećanja konkurentnosti, efikasnosti te jačanja prepoznatljivog brenda i poduzeća na tržištu, a sve uz zadržavanje visoke razine radničkih prava i pogodnosti - izjavio je predsjednik Uprave MI Braća Pivac Ivica Pivac.

U MI Braća Pivac ističu da današnjim potpisivanjem ugovora postaju jedan od najvećih proizvodno-prehrambenih subjekata u jugoistočnoj Europi s gotovo 5.000 zaposlenika.

Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
PROMO
Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
A1 Hrvatska
#OSTAJEMDOMA
Novi načini plaćanja: Što sve možete obaviti bez da napuštate svoj dom