Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Kraljevi pršuta u akciji: Braća Pivac krenula u preuzimanje Kraša

Kraševim dionicama jučer se trgovalo po 500 kuna. Kako je izdano gotovo 1,5 milijuna dionica, ponuda za preuzimanje teška je najmanje 343 milijuna kuna
09. rujna 2019. u 22:06 18 komentara 14445 prikaza
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Mesna industrija Braće Pivac i Kraš ESOP d.o.o. krenuli su u zajedničku akciju otkupa dionica Kraša od trećih osoba. Obje su tvrtke na Zagrebačkoj burzi objavile namjeru objave ponude za preuzimanje dionica kompanije. Pivac posjeduje 30,73 posto dionica Kraša u ovom trenutku, a drugi najveći dioničar u tvrtki je Kraš ESOP u kojem su udruženi mali dioničari, bivši i sadašnji radnici tvrtke koja je sinonim za čokoladu na ovim prostorima i oni posjeduju 18,45 posto svih dionica.

izvoz Vindiji, Krašu, Ziganteu... ‘smiješi’ se kinesko tržište

Poticati radničko dioničarstvo

Iako se posljednjih godina insinuiralo da Pivac želi istisnuti radničko dioničarstvo, u objavi s burze piše da u pohodu na preuzimanje dionica idu u partnerstvu s Kraš ESOP-om. Za tu akciju potreban je velik novac, ali samo kad bi se svi dioničari odlučili prodati svoje udjele. Naime, Kraševim dionicama u ponedjeljak se trgovalo po cijeni od 500 kuna. Kako je izdano gotovo 1,5 milijuna dionica Kraša, a Pivac, Kraš ESOP i sam Kraš posjeduju nešto više od 800 tisuća dionica, ponuda za preuzimanje teška je najmanje 343 milijuna kuna.

Iako se drugi dioničari, među kojima nitko nema više od jedan posto kompanije, ne moraju odlučiti na prodaju svojih dionica, za ponudu je nužno osigurati novac. Članovi Kraš ESOP-a imaju 15 dana da na sjednici skupštine i formalno potvrde odluku da idu u zajedničku ponudu, što sjednici skupštine društva trebaju potvrditi njihovi članovi, ali da će se na to i odlučiti sugerira odluka da svojoj direktorici daju ovlaštenje da pregovara s Pivcem o zajedničkoj ponudi. Neslužbeno se može čuti da se odnosi između dva velika dioničara neće promijeniti, a to se da naslutiti i iz izjava iz Pivca u kojima su često isticali da žele poticati radničko dioničarstvo, a ne ga potiskivati.

“Ususret završetku iznimno važnog, opsežnog i uspješnog investicijskog ciklusa u Mesnoj industriji Braća Pivac, PPK karlovačkoj mesnoj industriji i Mesnoj industriji Vajda Čakovec, poduzećima u sastavu Grupe Pivac, stekli su se uvjeti za nastavak ulaganja u domaću prehrambenu proizvodnju i Kraš kao najveću konditorsku industriju na ovom području. Kraš smo oduvijek smatrali jednom od najperspektivnijih proizvođačkih kompanija u Hrvatskoj, a diverzifikaciju poslovanja ključnom za poslovni uspjeh cijele Grupe Pivac.

prerada drva Usporen rast Teškoće za domaće tvrtke: I dalje se bilježi nedostatak drvne sirovine

U skladu s tim, nakon višegodišnjeg stjecanja Kraševih dionica na slobodnom tržištu i sudjelovanja u njegovoj dokapitalizaciji nastavljamo iskazivati svoj interes za daljnjim razvojem tog poduzeća kao uspješne kompanije. Velika nam je želja u tomu zajednički djelovati s radnicima dioničarima i tako dodatno unaprijediti već iznimno uspješan model radničkog dioničarstva u Krašu. Naši su daljnji planovi usmjereni na optimizaciju i podizanje kvalitete poslovanja i upravljačkih procesa u Krašu te dodatno jačanje tog poduzeća na domaćem, regionalnom, ali i svjetskom tržištu”, poručili su iz uprave Mesne industrije Braća Pivac.

Zanimljivo je da su početkom godine Pivci, nakon uspješne dokapitalizacije Kraša, demantirali da žele povećavati svoj udjel u kompaniji. Podsjetimo, u siječnju je Kraš izdao 125 tisuća redovnih dionica i tako svoj temeljni kapital povećao za 50 milijuna kuna – na 599,448 milijuna kuna. U dokapitalizaciji je sudjelovao 481 dioničar, a Pivci su uplatili iznos od 12,5 milijuna kuna i time prešli kontrolni prag od 25 posto dionica. Tada je Ivica Pivac isticao da ga promjene u upravi kompanije ili preuzimanje kontrole ne zanima, već da su željeli dodatnim novcem osigurati prostor za razvoj i investicije kompanije. Naglasio je i da nikako nije riječ o akciji koja bi bila usmjerena protiv Kraš ESOP-a u kojem je i 1300 radnika tvrtke. Kraš je primjer uspješnog radničkog dioničarstva, odnosno jedna je od rijetkih tvrtki čiji su radnici zadržali svoje dionice i tako si osigurali utjecaj na budućnost tvrtke u kojoj rade.

Više od 30 tržišta

Kraš je lani ostvario oko milijardu kuna prihoda, a zarada mu je narasla na 51 milijun kuna. Kompanija gotovo polovicu prihoda ostvaruje od izvoza na više od 30 tržišta. Udio izvoza posljednjih godina raste i na tome se intenzivno radi da bi se smanjila ovisnost o domaćem tržištu i neravnotežama poput krize u Agrokoru iz koje je Kraš izašao bez posljedica.

Grupa Pivac ima više od dvije tisuće zaposlenika i jedna je od najvećih obiteljskih mesnih industrija u ovom dijelu Europe. U 2018. prihod na razini Grupe iznosio je 2,6 milijardi kuna, a dobit prije oporezivanja 78,7 milijuna kuna. 

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

 • spiro.nikolajevic:

  Jos jedan primjer "uspjesne" obitelji! Vjerni tradiciji sverc komerc,uz visegodisnje muljnje sa mesom (koliko li su oni prsuta napravili od "domaceg" mesa,is Ukraine, Bugarske i ostalih zemalja...), na vrime su prestali muljat sa Ljiljnovicima ali izgleda da su sad apetiti ... prikaži još! porastili, dice se nradjalo, pa zinila usta!

 • Avatar NenadNikolicZagreb
  NenadNikolicZagreb:

  Dobit će od Ministarstva obrane otok besplatno, kao Todorić?

 • Avatar Nomi
  Nomi:

  Uskoro: Čokolada s komadićima pršuta...