Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Božićnica sve više luksuz, očekuje je svega 40-ak posto građana

bozic (1)
Goran Jakus/Pixsell
09.12.2010.
u 13:48

Istraživanje je pokazalo da ove godine u najvećoj mjeri božićnicu očekuju ispitanici zaposleni u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu (64%) i zaposleni u stranim institucijama (53%).

Svake godine sve veći broj ispitanika smatra da je božićnica isključivo dobra volja poslodavca, a ne pravo zaposlenika pa su njihova očekivanja, čini se, sve manja. Ove godine manje od polovice, odnosno tek 43% ispitanika očekuje božićnicu, što je 8% manje nego u 2009. godini, pokazalo je istraživanje portala MojPosao. Među ispitanicima koji ove godine očekuju božićnicu velika većina (81%) očekuje novac i to u prosječnom iznosu od 1572 kune, što je 134 kune više nego prošle godine. Bon očekuje 36% ispitanika (više nego u 2009. kada ga je očekivalo 27% i u 2008. kada ga je očekivalo 29% ispitanika) i to u prosječnom iznosu od 738 kuna. Poklon-pakete pak ove godine očekuje svega 8% ispitanika.

Istraživanje je pokazalo kako ove godine u najvećoj mjeri božićnicu očekuju ispitanici zaposleni u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu (64%) i zaposleni u stranim institucijama (53%). U tvrtkama u državnom vlasništvu božićnicu očekuje 40% zaposlenika, a u državnim institucijama najmanji broj, svega četvrtina (25%) što je velika razlika u odnosu na prošlu godinu kad ih je isto očekivalo 68%. U ''zlatnoj su sredini'' zaposlenici u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu gdje božićnicu očekuje 42% zaposlenika. Istraživanje je pokazalo da građani smatraju kako bi adekvatna božićnica u prosjeku trebala iznositi 1946 kuna što je 24% više od prosječne božićnice koja se očekuje ove godine.

Lani je božićnicu dobilo 68% sudionika istraživanja, što je 1% manje nego 2008. godine. Ispitanicima koji su prošle godine dobili božićnicu poslodavci su je većinom isplaćivali u novcu (84%) i to u prosjeku 1442 kune. Tridesetak posto ispitanika dobilo je bon za kupovinu, a vrijednost bona prosječno je iznosila 657 kuna. Umjesto novca, 7% ispitanika dobilo je dar, pri čemu su najčešći bili prehrambeni poklon-paketi te razni proizvodi tvrtke.

Ove će godine 47% ispitanika zamjeriti poslodavcu ako ne isplati božićnicu koju smatraju svojim pravom, a 53% smatra da će božićnica biti isplaćena ovisno o poslovnim rezultatima.

kivanja vezana za božićnicu sve su manja. Ove godine manje od polovice, odnosno tek 43% ispitanika očekuje božićnicu, što je 8% manje nego u 2009. godini. Među ispitanicima koji ove godine očekuju božićnicu velika većina (81%) očekuje novac i to
u prosječnom iznosu od 1.572 kune, što je za 134 kune više nego prošle godine. Bon očekuje 36% ispitanika (više nego u 2009. godini kada ga je očekivalo 27% i u 2008. godini kada ga je očekivalo 29% ispitanika) i to u prosječnom iznosu od 738 kuna. Poklon pakete ove godine očekuje svega 8% ispitanika.

    Očekujete li ove godine božićnicu – usporedba 2007. do 2010. godina

 



U najvećoj mjeri ove godine božićnicu očekuju ispitanici zaposleni u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu (64%) i zaposleni u stranim institucijama (53%). U tvrtkama u državnom vlasništvu božićnicu očekuje 40% zaposlenika, a u državnim institucijama najmanji broj, svega četvrtina (25%) što je velika razlika u odnosu na prošlu godinu kad ih je isto očekivalo 68%. U 'zlatnoj sredini' su zaposlenici u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu gdje božićnicu očekuje 42% zaposlenika.

Božićnicu u najvećoj mjeri očekuju ispitanici zaposleni u velikim tvrtkama ili institucijama (s više od 200 zaposlenih), njih polovica (50%).

Regionalne razlike ove godine nisu toliko izražene - ispitanici iz svih regija podjednako (ne) očekuju božićnicu. Ipak su po pitanju božićnice nešto optimističniji ispitanici iz Dalmacije te iz Istre i s Kvarnera.

 

Tko je dobio božićnicu u 2009. godini i u kojem iznosu?

Prošle je godine božićnicu dobilo 68% sudionika istraživanja, što je 1% manje nego 2008. godine. Ispitanicima koji su prošle godine dobili božićnicu poslodavci su je većinom isplaćivali u novcu (84%) i to u prosjeku 1.442 kune. 29% ispitanika dobilo je bon za kupovinu, a vrijednost bona prosječno je iznosila 657 kuna. Umjesto novca, 7% ispitanika dobilo je poklon, pri čemu su najčešći bili prehrambeni poklon paketi te razni proizvodi tvrtke.
U najvećoj su mjeri božićnicu dobili ispitanici zaposleni u državnim institucijama, njih 87% te zaposleni u tvrtkama u državnom vlasništvu, njih 81%. U najmanjoj mjeri božićnicu su dobili zaposleni u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu (57%).

 

Koliko su realna očekivanja vezana za božićnice?

Svake godine sve veći broj ispitanika smatra da je božićnica isključivo dobra volja poslodavca, a ne pravo zaposlenika. Ove će godine 47% ispitanika zamjeriti poslodavcu ako ne isplati božićnicu koju smatraju svojim pravom, a 53% smatra da će božićnica biti isplaćena ovisno o poslovnim rezultatima.

Ispitanici smatraju kako bi adekvatna božićnica u prosjeku trebala iznositi 1.946 kuna što je za 24% više od prosječne božićnice koja se očekuje ove godine.
Božićnica koju ispitanici smatraju adekvatnom, ove je godine 3% niža od božićnice koju su prošle godine smatrali odgovarajućom, što je posljedica je trenutne gospodarske situacije.

Uspoređujući visine iznosa očekivanih i dobivenih božićnica za 2007.,2008. i 2009. godinu., može se uočiti da se ti iznosi značajno ne razlikuju. Prošle godine ispitanici su očekivali božićnicu u visini 1.438 kuna, a dobili su 4 kune višu božićnicu. Na temelju toga se može zaključiti da su očekivanja zaposlenika vezana za visinu božićnice realna.

    Očekivane i dobivene božićnice - usporedba 2007. do 2010. godina

 



Trinaesta plaća još uvijek rijetkost

Najviše ispitanika prošle je godine dobila samo božićnicu (47%), dok je božićnicu i trinaestu plaću dobilo svega 7% ispitanika. Trinaestu plaću umjesto božićnice dobilo je samo 1% ispitanika, a 45% ispitanika nije dobilo niti jedno niti drugo.

Od ispitanika koji su prošle godine dobili božićnicu, samo je njih 6% izjavilo kako im je plaća u siječnju bila umanjena za iznos božićnice.

 

Božićni pokloni za djecu

Među ispitanicima koji imaju maloljetno dijete, bez poklona za njega prošle godine je ostala čak polovica (50%), što je ipak 12% manje nego 2008. godine kada 62% ispitanika nije dobilo poklon za maloljetno dijete. Među 38% ispitanika koji su dobili božićni poklon za dijete, njih 91% dobilo je novac ili novčani bon, i to prosječno 497 kuna po djetetu, dok je 18% njih dobilo poklon paket.

Komentara 1

DU
Deleted user
15:06 09.12.2010.

Ma kakve božićnice, danas je uspjeh imati posao..šuti i budi sretan ako si zaposlen..božićnice će pričekati neko bolje vrijeme...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije