Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'socijalna bomba'

Borovo suočeno s divovskim dugom od 164 milijuna kuna!

goran kolundžić
Branimir Bradarić
09.12.2013.
u 16:27

Ukupna dugovanja Borova iznose 164 milijuna kuna s tim da očekujemo da ćemo nakon provedene nagodbe ukupna dugovanja spustiti na 100 milijuna kuna, kazao je Goran Kolundžić

Vukovarska tvrtka Borovo je u velikim teškoćama te je samim tim također i potencijalna socijalna bomba Vukovara i ovoga dijela Vukovarsko – srijemske županije. Svjesni situacije u kojoj se tvrtka nalazi i brojnih teškoća stanje u Borovu je bila središnja tema današnjeg Gospodarsko socijalnog vijeća Vukovarsko – srijemske županije. Prema riječima nedavno imenovanog predsjednika Uprave Borova Gorana Kolundžića, tvrtka se trenutno nalazi u postupku predstečajne nagodbe.

– Ukupna dugovanja Borova iznose 164 milijuna kuna s tim da očekujemo da ćemo nakon provedene nagodbe ukupna dugovanja spustiti na 100 milijuna kuna. Uspjeli smo to kroz razgovore i
pregovore do sada obavljene sa Vladom i financijskim institucijama - istaknuo je Kolundžić. O situaciju u Borovu govori i to da ove godine proizvodni pogoni nekoliko mjeseci nisu uopće radili te da su tek nedavno, s osam milijuna kuna ulaganja, pokrenuti strojevi u nekim pogonima. Situaciju u tvrtki dodatno je opterećivala i činjenica da je Borovo svake godine generiralo dodatnih 20-ak milijuna kuna duga. Nova Uprava suočila se i sa velikim brojem režijskog osoblja od kojih će se nekima, kako je Kolundžić najavio, morati zahvaliti.

Kako se radilo proteklih godina govori i činjenica da je u borovskim skladištima zaposleno 45 osoba!!! U isto vrijeme izostajale su narudžbe obuće i drugih proizvoda iz asortimana Borova. Dovoljno je reći i da je u borovskim trgovinama najviše bila zastupljena obuća iz uvoza. Upoređujući prodaju domaće i inozemne obuće Kolundžiće je rekao da trenutno prevladava prodaja obuće iz uvoza koja u ukupnom prihodu ostvaruje nekih 70 posto. Inače, protekle godine Borovo je proizvelo oko 110.000 pari obuće s tim da već sad imaju narudžbe za gotovo istu količinu. Cilj je da iduće godine proizvedu oko 250.000 pari svoje obuće.

– Bitno je istaknuti da u cijelom postupku imamo veliku potporu hrvatske Vlade. Očekujemo dokapitalizaciju u visini od 35 milijuna kuna što će biti iskorišteno za podizanje proizvodnje. Uporedo radimo i na izradi plana zbrinjavanja radnika koji će biti aktiviran ako za neke pogone ne pronađemo strateške partnere, istakao je Kolundžić. Borovo trenutno zapošljava ukupno 863 radnika od kojih njih 600-ak radi u pogonima u Vukovaru. Ukoliko plan restruktuiranja bude aktiviran ukupna brojka zaposlenih, prema nekim planovima, kretala bi se oko 600 zaposlenika. ''Višak“ od oko 250 radnika bi bio zbrinut prema zakonima. Komentirajući stanje u Borovu župan Božo Galić istakao je da je županija svjesna značaja tvrtke za Vukovar i da je tu ako može ikako pomoći.

– Svakako da je interes svih nas da Borovo kao tvrtka koja zapošljava preko 800 ljudi opstane. Očekujemo od nove Uprave da nas informira o planovima i učinjenom. Vidimo i da su rezultati bivšeg vodstva loši, rekao je Galić.

>>Borovo od petka službeno u prestečajnoj nagodbi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije