Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Ljudski kapital je lošiji no što mislimo

Hrvatska ima kvantitetu, ali ne i kvalitetu obrazovnog procesa, broj đaka i studenata je zadovoljavajući, znanje im 
je loše, kaže guverner
10. lipnja 2016. u 08:30 8 komentara 673 prikaza
boris vujčić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ljudski kapital ključan je faktor ekonomskog rasta po svim relevantnim istraživanja pa tako postoje čvrsti dokazi da, primjerice, samo godina dana školovanja povrh srednje škole može pogurati rast ekonomije za jedan posto godišnje.

Slaba ulaganja u istraživanje

Hrvatska ne zaostaje za usporedivim državama po broju institucija, po broju učitelja ili udjelu upisanih učenika u osnovne i srednje škole, no zaostaje po kvaliteti i sadržajima koji se nude u obrazovnom procesu, naglasio je guverner HNB-a Boris Vujčić na predavanju o značaju ljudskog kapitala održanom na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Istraživanja su pokazala da čak i relativno mala poboljšanja u kognitivnim sposobnostima radne snage mogu imati velike posljedice na ekonomsko blagostanje u duljem roku. Ako se uspoređujemo s drugim zemljama, Hrvatska čak ima visok udio studenata koji upisuju prirodne fakultete, no naši su učenici lošiji u usporedbi s drugima u standardiziranim testovima koji mjere obrazovna dostignuća, primjerice Pisa testovima. Nijedno naše sveučilište nije među 500 najboljih u svijetu, vrlo je slab transfer znanja u poslovni sektor, a ulaganja poduzeća u istraživanje i razvoj su skromna.

banke odgovor na krizu Kraj banaka kakve znamo: budućnost su etično bankarstvo i otpisi dugova Boris Vujčić Boris Vujčić: HNB će uskoro izići s novom, višom projekcijom rasta BDP-a

– To je ključni problem Hrvatske jer bez povećanja razine ljudskog kapitala ne može se očekivati ni rast BDP-a ni rast standarda. Obično se vjeruje da je financijski kapital naš glavni problem, no tvrdim da to nije tako. Ljudski nam je kapital ograničavajući faktor – naglasio je guverner.

Tako je već trideset godina

Vujčić je stoga pozvao da se provede strukturna reforma u nacionalnom sustavu obrazovanja kako bi se osigurale pretpostavke za bolji potencijalni rast u srednjem i dugom roku. Hrvatska je blizu prosjeka EU kada su u pitanju ulaganja u obrazovanje, no po kvaliteti bitno zaostajemo za drugima, što se preslikava i na naše stope rasta. Gleda li se dulji rok, Hrvatska stagnira zadnjih 30-ak godina, dok su ostale države digle ekonomije nekoliko puta.     

KORONAVIRUS
Najdetaljnija analiza vodećeg hrvatskog znanstvenika: Kako živjeti s Covidom-19?
 • Avatar comparator
  comparator:

  Je istina je Hrvatska je umišljena zemlja gdje svatko misli kako je mjerodavan za davanje rješenja umjesto usvajanja potrebe zadovoljavanja i tuđih potreba gdje u lancu zaokruženja društva svatko nađe ono mjesto koje mu pripada . Ne postoji recept i ... prikaži još! sustav koji je savršen nego svaki ima potrebu nadogradnje i to konstantne . Naše znanje o funkcioniranju društva je nedovoljno i tu stvarno trebamo poraditi i naći konsenzus svih relevantnih čimbenika pa krenuti u razradu detalja koji donose boljitak i koji su prioriteti . Život na turizmu i nešto novca pristiglo od povratničkih doprinosa nije dovoljan za jedno društvo koje je pretrpano političkim kadrovima na svim razinama . Politika ne donosi prinos i u našem primjeru je ogroman teret koji zapravo koči napredak.

 • PeroJoso:

  a da po vujcicu se i vidi da nam obrazovni sustav mozda i nije nesto kad smo izabrali tako jadnog guvernera

 • Demokracija1111:

  Kriminal u kojem je sudjelovao HNB (hrvatska narodna banka ) pod vodstvom korumpiranih guvernera se mijeri u desecima mikijardi kuna.