Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Superbrzi internet

Borba za korisnike: Duopol HT-a i Vipneta?

'22.01.2013., Hotel Westin, Zagreb - Okrugli stol na temu Razvoj sektora tehnologije, medija i telekomunikacija u Hrvatskoj i regiji. Mladen Pejkovic, VIP, Ivica Mudrinic, T-HT.   Photo: Zarko Basic/P
'Zarko Basic/PIXSELL'
29.10.2013.
u 15:33

Iako na hrvatskom tržištu djeluju tri mobilna operatora, Tele2 odlučio je ne ulagati u LTE frekvencijski spektar.

T-HT i Vipnet jedini su se javili na natječaj za dobivanje koncesije za mreže nove generacije, takozvani LTE. U sjedištu regulatora telekomunikacijskog sektora HAKOM-a, naime, jučer su otvorene ponude LTE koncesija za razdoblje do 2024. godine. Iako tri mobilna operatora djeluju na hrvatskom tržištu, Tele2 ostao je dosljedan najavama te nije konkurirao na natječaju.

Zamjena za trošarine

HT i Vipnet ukupno će, po uvjetima natječaja, uplatiti 288 milijuna kuna u državni proračun. Na dražbi su bila ponuđena dva bloka, Vipnet je za blok A ponudio 110,144.999 kuna, dok je HT ponudio nešto niži iznos. Za blok A HT je ponudio 105,110.000 kuna, a za blok B – 105,652.000 kuna. Usto je Vipnet u ponudi naveo da će godišnju naknadu koja iznosi 8 milijuna kuna platiti jednokratno, dok je HT naveo da će svoje obveze plaćati obročno, odnosno godišnje. Tako će Vipnet uplatiti 65 milijuna kuna odjednom, a HT će tu svotu godišnje rasporediti. Budući da se radilo o dražbi, odnosno o sustavu tko da više, nema prepreka da blok A ne dobije Vipnet, a HT blok B. Odluka će biti donesena najkasnije do 26. studenoga.

Ta dodjela koncesija zapravo je drugi krug raspodjele frekvencija za LTE. U prvom krugu bila su ponuđena tri frekvencijska bloka. Ni tada se Tele2 nije javio na natječaj. HT-u i Vipnetu pripao je po jedan blok, dok je treći prepolovljen u drugom krugu i bratski će ga podijeliti. Kad je riječ o LTE-u, čini se da će ponovno zavladati duopol na hrvatskom tržištu. Dražen Lučić, šef HAKOM-a, tvrdi da duopol više nije moguć budući da je i Hrvatska sada dio Europske unije i koncesije su morale biti raspodijeljene, a na natječaj se svatko mogao javiti i mimo Tele2.

Podsjetimo, koncesije za naprednu mobilnu mrežu četvrte generacije zapravo su posljedica ukidanja trošarina mobilnim operatorima. U zamjenu su trebali “kupiti” LTE frekvencije i tako “podebljati” proračun i prije optimalnog roka procijenjenog za punu iskoristivost LTE frekvencija.

LTE pak napreduje, a u svijetu je već velik dio operatora prešao na nove frekvencije. HT i Vipnet ne zaostaju i u većim su gradovima i izgradili nove mreže i ponudili LTE tarife korisnicima.

Proširenje pokrivenosti

Što je zapravo LTE i čemu koristi? Pojednostavljeno, riječ je o mreži koja omogućava superbrzi internet i to u svim dijelovima zemlje, kako onim urbanim tako i onim dosad manje dostupnima poput otoka, udolina, gorja... Što znači da video ili veliku datoteku “skida” u tren oka i ne “šteka” u prijenosu podataka. Kad je riječ o zabavi, to znači da gotovo u realnom vremenu dvojica igrača zajedno mogu igrati igricu iako jedan sjedi u Zagrebu, a drugi u vikendici u nekom ličkom zaselku. Liječnici pak uz pomoć videa također u realnom vremenu mogu nadgledati neki hitan zahvat izvan operacijske dvorane, primjerice na vrletima Velebita. Riječ je jednostavno o proširenju pokrivenosti i poboljšanju kvalitete mobilnih podatkovnih usluga. Kad se govori o LTE-u, govori se o brzinama do 100 Mbps.

>>HT proširio 4G mrežu: Najbrži mobilni internet u još 9 gradova

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije