Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika potražnja

Biznis s kunićima: Mjesečno ih proda 500, mogao bi i 2000

Nikola Šimunić
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/2
17.03.2014.
u 19:00

Tržišna niša – 
Veliki su proizvođači propali, mali uglavnom ostaju na razini hobija.

Mala količina masti, laka probavljivost, visoki postotak bjelančevina, vode, vitamina B i minerala, neke su od prednosti mesa kunića pred ostalima. No, u Hrvatskoj je vrlo malo farmi za uzgoj tih životinja. Veliki su proizvođači poput Kunisa propali, a mali nikako da s hobija iskorače prema ozbiljnu uzgoju.

Tridesetogodišnji Nikola Šimunić na farmi u Pribislavcu u okolici Čakovca učinio je upravo to – hobi je pretvorio u biznis. Otvorio je prvu farmu kunića u Međimurju, i jednu od rijetkih u Hrvatskoj. I dobro mu ide.

Kunić nije zec

– Uzgojem kunića desetak godina bavio sam se iz hobija, sve dok se nije dogodio “klik” i pala odluka da otvorim farmu. Nije lako, na farmi sam često i preko noći jer je uzgoj kunića zahtjevan posao. Osjetljivi su na bolesti pa je vrlo važna i suradnja s veterinarima. Na žalost, u Hrvatskoj je malo stručnjaka koji mogu pomoći u uzgoju – napominje Šimunić. Na farmi ima stotinu ženki, 400 mladih kunića, 350 tovljenika te desetak rasplodnih mužjaka. Nabavlja ih i u Mađarskoj, kako se ne bi miješalo krvno srodstvo. Uzgaja tri pasmine – kalifornijskog, panonskog i hili kunića.

Mađarska je, objašnjava, uz Francusku i Italiju, najjači igrač na europskom tržištu kunića. Mnogi ih pogrešno miješaju sa zecom, koji je druga vrsta. U Mađarskoj Šimunić kupuje i smjesu za prehranu, no upravo završava pregovore s Tvornicom stočne hrane Čakovec. Mjesečno proizvede od 500 do 550 kunića koje isporučuje u privatnu klaonicu u Donjem Pustakovcu koju je tamošnji peradar otvorio za piliće. Klaonice za kuniće nema. Za Šimunića je to zasad još prevelik zalogaj, no zato gradi novu, veću farmu, s još boljim uvjetima, u koju će kuniće preseliti idućeg mjeseca.

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Visoki ulazni troškovi

– Bez problema bih mogao prodati i do 2000 komada mjesečno pa širim proizvodnju. Prevelika je to investicija da bih u nju mogao sam pa sam se prijavio za kredit u HBOR-u. Šteta je što u Hrvatskoj ne postoje državni poticaji za uzgoj kunića – dodaje.

Na pitanje zašto je tako malo farmi u Hrvatskoj, kaže da su jedan od razloga, osim težine uzgoja, i skupi ulazni troškovi. Tvrdi to i hobi-uzgajivač Žarko Bočak iz Trstenika, koji ne razmišlja o otvaranju farme. – Nema sustavne politike koja bi poticala uzgoj tog zdravog mesa, a repromaterijal je, ako želite sami proizvoditi hranu za potrebe farme, preskup za naše prilike. Treba imati i osigurano tržište te najmanje pedesetak ženki. Kad se sve posloži, pa ako imate i dobar reprodukcijski materijal, moguća je zarada – smatra Bočak koji se ipak radije drži sigurnijeg frizerskog posla.

>>Prvo pokusno samoodrživo polje u Varaždinskoj županiji

Komentara 10

Avatar civolop
civolop
20:44 17.03.2014.

U Hrvatskoj se ništa ne isplati, osim biti parazitski političar i isisavati lovu iz državnog proračuna.

HR
hrxxx111
20:19 17.03.2014.

da bi bio nekakav proizvodac u hrvatskoj moras biti ili politicki podoban ili lud samo da todoric namirise trziste...

ZJ
Zjako
20:14 17.03.2014.

Kao uzgajivač nemogu plasirati ni manju proizvodnju a kamoli na veliko. Za nekoliko mjeseci kad mu krenu vraćati sa isteklim rokom i kasniti sa plaćanjem bude stavo sve u oglasnik. Nažalost zeka je za hrvate skup a radije kupac dodada 7-10kn/kg za bugarsko janje i zeka nema tržište u HR. Sretno kolega !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije