Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udar na ministra

Bivši šefovi HŽ-a Hajdaša Dončića prijavili DORH-u

hd
Foto: Robert Anić/PIXSELL
21.07.2014.
u 11:15

Smatraju da je pogodovao HŽ Cargu na štetu Infrastrukture

Prije nekoliko dana smijenjeni predsjednik i tri člana Uprave HŽ Infrastrukture Darko Peričić, Nikola Ljuban, Marko Car i Rene Valčić prošli su tjedan prijavili Državnom odvjetništvu ministra prometa, pomorstva i infrastrukture Sinišu Hajdaša Dončića uz optužbu da je svojim odlukama oštetio tu državnu tvrtku u posljednje dvije godine za 100 milijuna eura.

Oprostili im dugove

Četvorka je ministra prijavila dan prije nego što je Vlada donijela odluku, odnosno predložila Skupštini HŽ Infrastrukture, a koju čini Hajdaš Dončić, da ih smijeni.

Peričić kaže da je HŽ Infrastruktura oštećena jer je operaterima HŽ Cargu i HŽ Putničkom prijevozu po ministrovu naputku morala oprostiti dugove, a prepolovio im je i naknadu za uporabu trase. On smatra da je s još trojicom kolega iz Uprave smijenjen jer se iz državnih tvrtki nakon izbacivanja Slavka Linića iz SDP-a čiste riječki kadrovi i jer ministar Hajdaš Dončić štiti HŽ Cargo, gdje također čini skupštinu, ali na štetu HŽ Infrastrukture. Peričić navodi da je Uprava HŽ Infrastrukture pokrenula naplatu svojih potraživanja od Carga dva dana prije smjene i to aktiviranjem zadužnica, zbog čega je blokiran račun te tvrtke.

Tvrdi da su morali krenuti u naplatu tih 116 milijuna kuna potraživanja jer su se taj dan registrirala dva nova cargo operatera u Hrvatskoj pa bi nenaplaćivanje dugova HŽ Cargu u tom slučaju bilo prikriveno subvencioniranje tog poduzeća, a to je nedopustivo na liberaliziranom željezničkom tržištu.

No nakon toga je, kaže, dobio poziv od ministra koji je tražio da se obustavi ta naplata, a poslije je došao i pismeni nalog za to.

Ministrovi nalozi

Nakon što su se oglušili na ministrov zahtjev jer su ga smatrali nezakonitim, stigao je, priča Peričić, novi dopis Hajdaša Dončića u kojem petog člana Uprave Ivana Vukovića, koji nije smijenjen i koji je kao član Glavnog odbora SDP-a glasovao za Linićevo izbacivanje, ovlašćuje da samostalno potpiše nalog Fini za obustavu naplate zadužnice HŽ Cargu, uz objašnjenje da su ostali članovi Uprave spriječeni iako su, kaže Peričić, svi bili u to vrijeme u tvrtki. Sutradan je pak stigao dopis Hajdaša Dončića u kojem se prethodni nalog stavlja izvan snage.

– Sav nerad i nered u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture treba se oprati preko smjene četiriju članova Uprave HŽ Infrastrukture – tvrdi Peričić.

Ministar Hajdaš Dončić pak kaže da je na iznesene optužbe njegov jedini komentar: “Bravo Darko Peričiću, čestitam!”

>> Pravila za izbor šefova državnih tvrtki nema jer to paše lovcima u mutnom

Komentara 22

ĆA
ćaćaća
11:27 21.07.2014.

koji jad od vlasti...

Avatar TAJSAM
TAJSAM
11:38 21.07.2014.

Pa što je tu čudno, svi Ministri rade samo za sebe i svoje prijatelje i svoje iz SDP-a i HNS-a. Kradu i uzimaju više od HDZ-a sve če se uskoro vidjeti, polako. Ništa dobrog nismo dobili od ove vlade pa se nadamo novim ljudima koji neče muljati. Nadam se poštenju jer su ovi na vlasti već previše opljačkali i prevarili sve što smo očekivali. Pozdsrav dobrim ljudima

Avatar bosanac1951
bosanac1951
11:39 21.07.2014.

Sve je to ista bagra....Ministar ih imenuje oni upropaste firme, pa smjena....Kada se prašina slegne evo njih u drugim firmama za plaću cca 15-18 tisuća kuna (znam da je "mala")....Mažu oči sirotinji....Sram ih može biti...Fuj....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije