Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Bivši šefovi HŽ-a Hajdaša Dončića prijavili DORH-u

Smatraju da je pogodovao HŽ Cargu na štetu Infrastrukture
21. srpnja 2014. u 11:15 22 komentara 13659 prikaza
hd
Foto: Robert Anić/PIXSELL

Prije nekoliko dana smijenjeni predsjednik i tri člana Uprave HŽ Infrastrukture Darko Peričić, Nikola Ljuban, Marko Car i Rene Valčić prošli su tjedan prijavili Državnom odvjetništvu ministra prometa, pomorstva i infrastrukture Sinišu Hajdaša Dončića uz optužbu da je svojim odlukama oštetio tu državnu tvrtku u posljednje dvije godine za 100 milijuna eura.

Oprostili im dugove

Četvorka je ministra prijavila dan prije nego što je Vlada donijela odluku, odnosno predložila Skupštini HŽ Infrastrukture, a koju čini Hajdaš Dončić, da ih smijeni.

Peričić kaže da je HŽ Infrastruktura oštećena jer je operaterima HŽ Cargu i HŽ Putničkom prijevozu po ministrovu naputku morala oprostiti dugove, a prepolovio im je i naknadu za uporabu trase. On smatra da je s još trojicom kolega iz Uprave smijenjen jer se iz državnih tvrtki nakon izbacivanja Slavka Linića iz SDP-a čiste riječki kadrovi i jer ministar Hajdaš Dončić štiti HŽ Cargo, gdje također čini skupštinu, ali na štetu HŽ Infrastrukture. Peričić navodi da je Uprava HŽ Infrastrukture pokrenula naplatu svojih potraživanja od Carga dva dana prije smjene i to aktiviranjem zadužnica, zbog čega je blokiran račun te tvrtke.

Tvrdi da su morali krenuti u naplatu tih 116 milijuna kuna potraživanja jer su se taj dan registrirala dva nova cargo operatera u Hrvatskoj pa bi nenaplaćivanje dugova HŽ Cargu u tom slučaju bilo prikriveno subvencioniranje tog poduzeća, a to je nedopustivo na liberaliziranom željezničkom tržištu.

No nakon toga je, kaže, dobio poziv od ministra koji je tražio da se obustavi ta naplata, a poslije je došao i pismeni nalog za to.

Ministrovi nalozi

Nakon što su se oglušili na ministrov zahtjev jer su ga smatrali nezakonitim, stigao je, priča Peričić, novi dopis Hajdaša Dončića u kojem petog člana Uprave Ivana Vukovića, koji nije smijenjen i koji je kao član Glavnog odbora SDP-a glasovao za Linićevo izbacivanje, ovlašćuje da samostalno potpiše nalog Fini za obustavu naplate zadužnice HŽ Cargu, uz objašnjenje da su ostali članovi Uprave spriječeni iako su, kaže Peričić, svi bili u to vrijeme u tvrtki. Sutradan je pak stigao dopis Hajdaša Dončića u kojem se prethodni nalog stavlja izvan snage.

– Sav nerad i nered u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture treba se oprati preko smjene četiriju članova Uprave HŽ Infrastrukture – tvrdi Peričić.

Ministar Hajdaš Dončić pak kaže da je na iznesene optužbe njegov jedini komentar: “Bravo Darko Peričiću, čestitam!”

>> Pravila za izbor šefova državnih tvrtki nema jer to paše lovcima u mutnom

Danas smjena direktora Frančića i Bajića iz NO-a

Danas se očekuju i smjene u Nadzornom odboru i Upravi Pružnih građevina, tvrtke kćeri HŽ Infrastrukture. Prema neslužbenim informacijama, član Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Vuković, koji čini skupštinu Pružnih građevina, smijenit će predsjednika NO-a Juru Bajića, još jednog pripadnika riječke struje i prijatelja Slavka Linića, Također se očekuje smjena i predsjednika Uprave Vladimira Frančića koji je nestranačka osoba i već godinama na čelu PG-a.

Dostava paketa
ŽRTVA PREVARE
Osječanin naručio mobitel pa se neugodno iznenadio kada je vidio što je u paketu
Umjetnost kao terapija
Umjetnost kao terapija
Doživite kulturu u metropoli – ovo ne biste smjeli propustiti
 • ćaćaća:

  koji jad od vlasti...

 • Avatar TAJSAM
  TAJSAM:

  Pa što je tu čudno, svi Ministri rade samo za sebe i svoje prijatelje i svoje iz SDP-a i HNS-a. Kradu i uzimaju više od HDZ-a sve če se uskoro vidjeti, polako. Ništa dobrog nismo dobili od ove vlade pa ... prikaži još! se nadamo novim ljudima koji neče muljati. Nadam se poštenju jer su ovi na vlasti već previše opljačkali i prevarili sve što smo očekivali. Pozdsrav dobrim ljudima

 • Avatar bosanac1951
  bosanac1951:

  Sve je to ista bagra....Ministar ih imenuje oni upropaste firme, pa smjena....Kada se prašina slegne evo njih u drugim firmama za plaću cca 15-18 tisuća kuna (znam da je "mala")....Mažu oči sirotinji....Sram ih može biti...Fuj....