Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PO PET NOMINIRANIH

Bira se najuspješniji gospodarstvenik i gospodarski događaj godine

Alan Sumina i Zoran Vucinic
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
11.11.2021.
u 09:30

Večernji list i Poslovni dnevnik pokrenuli su izbor gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine kako bi se istaknuli pozitivni primjeri, a uz stručni žiri o najboljima će odlučivati i čitatelji

Večernji list i Poslovni dnevnik kao najrelevantniji i najutjecajniji medijski brendovi s dugogodišnjom tradicijom, svjesni svoje uloge u društvu, pokrenuli su izbor gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine. Isticanjem pozitivnih primjera kao što su izvrsnost u poslovanju, izvozni uspjeh, otvaranje novih pogona, a samim time i radnih mjesta, želi se otvoriti novi pogled na život u Hrvatskoj. Gospodarstveni uspjesi poticaj su i za niz malih i srednjih poduzetnika te u konačnici i poruka mladima da ne napuštaju Hrvatsku.

Dva važna zadatka

Stručni žiri pred kojim stoje dva važna zadatka – izbor gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine, ali i nominiranje pet najboljih gospodarstvenika i pet gospodarskih događaja, koji će biti ponuđeni na glasanje čitateljima – čine renomirani novinari i urednici te vodeći stručnjaci i znanstvenici s polja ekonomije. Na čelu žirija je Mislav Šimatović, zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista. Njegova kolegica Ljubica Gatarić je među najupućenijim gospodarskim novinarima u Hrvatskoj te osobno poznaje većinu nominiranih poduzetnika, usto je bila neposredni svjedok nastanka i razvoja velikog broja tvrtki čiji se čelnici natječu za titulu.
Poslovni dnevnik, najrelevantnije dnevne poslovne novine u zemlji, predstavljat će glavni urednik Vladimir Nišević te novinari Marija Brnić i Darko Bičak.

Ivan Hrstić urednik je gospodarstva na utjecajnoj regionalnoj televiziji N1. Saša Ćeramilac dugogodišnji je televizijski i radijski novinar i urednik. Trenutačno mu je matična redakcija globalna kabelska televizija Al Jazeera. U žiriju su i Željko Kardum, nekadašnji glasnogovornik Zagrebačke burze, danas gospodarski komentator na Hrvatskoj radioteleviziji, Boris Mišević, reporterska perjanica RTL-a, s velikim iskustvom u gospodarskom novinarstvu, Dalibor Špadina, dugogodišnji reporter i novinar središnje informativne emisije Nove TV, gdje najčešće prati gospodarske i financijske teme, kao i rad Vlade, te Marko Jurčić, nekadašnji savjetnik predsjednice Republike za gospodarstvo, a danas glavni urednik Privrednog vjesnika Hrvatske gospodarske komore.
Članovi žirija su i čelnici strukovnih gospodarskih udruga, sveučilišni profesori i dekani ekonomskih fakulteta u Hrvatskoj.
Damir Zorić glavni je direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP). Članovi žirija su i dekani ekonomskih fakulteta u Osijeku i Rijeci, prof. dr. sc. Boris Crnković i prof. dr. sc. Alen Host te predsjednik Hrvatskog društva ekonomista prof. dr. sc. Ljubo Jurčić.

Titulu gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine ponijet će najuspješniji i najjači gospodarstvenik i događaj u Hrvatskoj, čije poslovanje ili pojava presudno i na pozitivan način utječu na gospodarska kretanja u zemlji, ali i mijenjaju ustaljenu gospodarsku i društvenu klimu.

Pri nominaciji i izboru žiri će voditi računa o pet osnovnih kriterija: izvrsnost u poslovanju, iznadprosječni poslovni rezultati, uspješan investicijski projekt, otvaranje novih radnih mjesta te izvozni uspjeh.

Državne potpore

Svaki član žirija predlaže po pet gospodarstvenika i pet gospodarskih događaja koji su obilježili 2021. godinu, a titulu će ponijeti osoba, odnosno događaj s najvećim brojem bodova.

Pet gospodarstvenika i pet gospodarskih događaja s najvećim brojem bodova žirija ponudit ćemo na glasanje i čitateljima Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika.

Prošle su godine po izboru čitatelja gospodarstvenicima godine proglašeni Silvio i Roberto Kutić te Izabel Jelenić iz Infobipa, dok se žiri odlučio za osnivače Nanobita Alana Suminu i Zorana Vučinića.

Osim osnivača Nanobita i Infobipa, u kategoriji gospodarstvenika godine još su bili nominirani Mate Rimac, osnivač Rimac automobila, Tomislav Car iz Infinuma te Marin Pucar, tadašnji predsjednik Uprave Podravke. U kategoriji gospodarskog događaja godine u konkurenciji su bili ulazak Hrvatske u europski tečajni mehanizam, prerastanje Infobipa u kategoriju jednoroga, dogovor o novoj financijskoj omotnici EU i državne potpore za očuvanje radnih mjesta. Žiri se odlučio za ovo zadnje.

Mislav Šimatović, zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista
Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika
Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera
Ljubica Gatarić, Večernji list
Darko Bičak, Poslovni dnevnik
Marija Brnić, Poslovni dnevnik
Željko Kardum, HTV
Boris Mišević, RTL
Dalibor Špadina, Nova TV
Ivan Hrstić, urednik na N1 televiziji
Saša Ćeramilac, urednik na Al Jazeeri
Marko Jurčić, Hrvatska gospodarska komora
Damir Zorić, Hrvatska udruga poslodavaca
Ljubo Jurčić, Hrvatsko društvo ekonomista
Boris Crnković, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Osijeku
Alen Host, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije