Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRORAČUNSKE OBVEZE

B.Grčić: Nećemo lako do novca, nama se crvena lampica upalila

Kukuriku koalicija (1)
PIXSELL
24.11.2011.
u 22:00

Prema podacima HNB-a, proračun središnje države iduće godine mora refinancirati oko 1,2 milijarde eura, a glavnina preostalog duga obveza je banaka i privatnog sektora – banaka oko 4 milijarde eura, a tvrtki oko 6 milijardi eura

Ljetošnja prodaja hrvatskih državnih obveznica u Americi, ali i na domaćem tržištu, omogućit će novoj vladi da prvo tromjesečje iduće godine odradi bez većih potresa kad je riječ o proračunu i podmirenju proračunskih obveza.

U tom razdoblju Vladi ne stižu na naplatu veće inozemne obaveze, ali nad glavom joj visi odgovornost za ostale subjekte na tržištu koji tijekom 2012. moraju refinancirati čak 17,2 milijarde eura. Cijenu po kojoj će privatni sektor doći do kapitala i hoće li to uopće uspjeti diktirat će sve lošiji uvjeti na vanjskim tržištima, ali i potezi nove vlasti. Banke su već počele kukati da u državi koja se zadužuje za 7 i više posto privatni sektor neće moći do kapitala bez dvoznamenkaste kamate, a nema tog posla koji može osigurati zaradu i siguran povrat kredita uz takvu cijenu kapitala.

Prema podacima HNB-a, proračun središnje države iduće godine mora refinancirati oko 1,2 milijarde eura, a glavnina preostalog duga obveza je banaka i privatnog sektora – banaka oko 4 milijarde eura, a tvrtki oko 6 milijardi eura! Imena tvrtki koje će morati vratiti ili refinancirati tolike obveze nisu objavljena, ali pretpostavlja se da je riječ o velikim javnim poduzećima za koja će država morati podmetnuti leđa. Tomu treba dodati i novi deficit koji bi, prema najavi Branka Grčića, gospodarskog stratega Kukuriku koalicije i vjerojatnog izbornog pobjednika, mogao biti oko 15 ili 16 milijardi kuna, što je oko pet milijardi manje nego ove godine.

– Duboko smo svjesni odgovornosti koja čeka novu vladu. Deficit se ne može izbjeći, a mi ćemo učiniti sve da cijena koju ćemo platiti bude najpovoljnija koja se u tom trenutku može postići – kaže Grčić. – Jasno nam je da u okolnostima koje vladaju u eurozoni i svijetu Hrvatska neće lako doći do kapitala. Da se danas zadužujemo, očekivane kamate na naše obveznice bile bi iznad 7%, što govori da nam je crvena lampica već upaljena – kaže Grčić, koji je izbjegao odgovoriti na pitanje hoće li nova vlada uzimati nove kredite po cijeni većoj od 7%.

– Provest ćemo fiskalnu konsolidaciju i strukturne reforme kako bismo uvjerili investitore u sposobnost plaćanja – kaže Grčić. Ako Hrvatska ne uspije refinancirati dugove i doći do novca prodajom vlastitih državnih papira, uvijek joj, kao i Mađarima, ostaje na raspolaganju MMF, što je za obje političke opcije još uvijek tabu tema.

Komentara 1

OB
-obrisani-
22:08 24.11.2011.

ma ne treba se ništa proizvoditi, nikog iz državne uprave otpustiti, još umirovljenika napraviti i još praznih autocesata izgraditi .....bla,bla....sačuvaj nas bože hrvatskih stručnjaka i političara !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije