Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREPREKE

Bez rezanja poreza nema jačanja poduzetništva

Gordan Maras portal (1)
Robert Anic/PIXSELL
20.03.2013.
u 19:30

Britanci su na konferenciji održanoj u Zagrebu preko projekta Tech-City London, jednog od najvećih poduzetničkih inkubatora u svijetu, pokazali kako pomoći razvoju najmanjih tvrtki.

Uska suradnja akademske zajednice, poduzetnika i poticaji Vlade recept su uspjeha malog i srednjeg gospodarstva u Velikoj Britaniji, zemlji s najmanje prepreka za pokretanje tvrtki u svijetu.

Britanci su na konferenciji održanoj u Zagrebu preko projekta Tech-City London, jednog od najvećih poduzetničkih inkubatora u svijetu, pokazali kako pomoći razvoju najmanjih tvrtki. Tech-City nudi infrastrukturu, mentore, poslovni prostor, a dobre se ideje i uvoze pomoću poduzetničkih viza za inovatore. Ipak, na papirologiju mali poduzetnik mora potrošiti sedam sati mjesečno pa je veleposlanik Velike Britanije u Hrvatskoj David Slinn istaknuo da se intenzivno radi na poboljšanju uvjeta. Usmjerenost potpora također je jako bitna, istaknuli su iskusniji Britanci koji su izdvojili 460 milijuna funti nepovratnih potpora za poticanje osam tehnologija, među kojima i robotike i svemirske tehnologije. Cilj je Hrvatske ozbiljno povećati bruto dodanu vrijednost malih i srednjih poduzetnika, odnosno sa 16 na 23 tisuće eura do 2020., istaknuo je resorni ministar Gordan Maras. Za uspjeh je, kaže, presudno nastaviti snižavati porezni pritisak.

– Znamo da presija utječe na likvidnost tvrtki, naročito start-up. Teško je izdati tri fakture ako se na njih mora platiti PDV prije nego se računi naplate – kazao je.

To misle i građani. U anketi Ministarstva poduzetništva i obrta oko 25 posto ispitanika istaknulo da je tvrtke najbolje poticati snižavanjem poreza. Od 1004 ispitanika 16% drži da bi se trebalo povećati i poticaje gospodarstvu, a 8% želi manju administraciju.

>> Mogu li poduzetnici svladati administrativne barijere

 

Komentara 6

LU
lutomirski
20:48 20.03.2013.

to za Hrvatsku nema sanse, vlada je izgubila povjerenje, svake godine mjenjati zakone to je Hrvatski BREND, a Hrvati ne zele vladi vise na obecanja vjerovati, bolje je otici u inozemstvo ako se nade sansa za buducnost, jer u Hrvatskoj je nema...

ST
stefj
08:55 21.03.2013.

"Za uspjeh je presudno nastaviti snižavati porezni pritisak" - kaže Maras i ode u sabor spremno dignuti ručicu za još koji novi porez, još koje novo parafiskalno opterećenje i još koje povećanje troškova...

Avatar Marko232
Marko232
09:16 21.03.2013.

21.03.2013. u 08:55h stefj je napisao/la: "Za uspjeh je presudno nastaviti snižavati porezni pritisak" - kaže Maras i ode u sabor spremno dignuti ručicu za još koji novi porez ----------------- ja neznam, pa kaj vi mislite od kuda dolaze novcii za plače učitelja, medicinske sestre, vikend dežurstva u zdravstvenim domovima. e pa kad bi vi plačali dovoljno poreza za sve troškove, pa onda ne bi bilo govora o povečanju poreza.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije