Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Bez obzira na krizu, tvrtke traže menadžere

Tony Goodwin, predsjednik uprave Antala International
import
27.09.2008.
u 10:22

Unatoč posljedicama kreditne krize i viših cijena energije, goriva i hrane, potražnja za menadžerima i profesionalcima i dalje je visoka, pokazalo je istraživanje Global Snapshota, internacionalne agencije za zapošljavanje tvrtke Antal. Istraživanje je obuhvatilo oko 1500 kompanija u zapadnoj i istočnoj Europi, Africi, Indiji i Kini, s pitanjima: zapošljavaju li trenutačno osobe na profesionalnoj i menadžerskoj razini, namjeravaju li zapošljavati u nadolazećem tromjesečju, te otpuštaju li zaposlene i namjeravaju li ih otpuštati u iduća tri mjeseca.

Menadžeri se traže
U srednjoj i istočnoj Europi tržišta rada izgledaju vrlo pozitivno. U Poljskoj 93% kompanija aktivno zapošljava na profesionalnoj i manadžerskoj razini, u Bugarskoj 89 posto i u Mađarskoj 74%. U Hrvatskoj su brojke bile niže, te je 41% kompanija trenutačno tražilo nove manadžere, a 55% to je namjeravalo učiniti u sljedećem tromjesečju. Što se tiče zapadne Europe, u Njemačkoj 57% kompanija trenutačno želi nekoga zaposliti, a 64 posto namjerava to učiniti u idućem kvartalu, dok u Italiji preko 70% trenutačno traži nekoga i namjerava zapošljavati u sljedeća tri mjeseca.

U Španjolskoj je slika manje pozitivna. Iako 63 posto ispitanih španjolskih kompanija trenutačno zapošljava, pogoršanje stanja ekonomije i usporen rast BDP-a vjerojatni su razlozi da postotak pada na 50 % za sljedeće tromjesečje.

Zapošljavanje kadra
U Velikoj Britaniji istraživanje je potvrdilo percepciju da se pogoršanje ekonomskih aktivnosti odražava na potražnju za profesionalnim i manadžerskim kadrom – samo 31% poslodavaca trenutačno zapošljava. Ipak, poslodavci relativno pozitivno gledaju u budućnost pa planiraju povećeti zapošljavanje prema kraju godine – 48% namjerava zapošljavati u sljedećem kvartalu. Dok sektori poput građevinarstva, trgovine nekretninama i financijskih usluga prolaze kroz krizu pouzdanja, kompanije u drugim područjima kao telekomunikacijama i tehnologiji optimistične su u pogledu zapošljavanja.

U Indiji su stope zapošljavanja posebno visoke – čak i do 100% u sektoru građevinskih materijala, 95%  na tržištu nekretnina i 82% u proizvodnji robe široke potrošnje. Samo bankarski sektor smanjio je potražnju za zaposlenima, pa je tako samo 30% ispitanih financijskih institucija trenutačno zapošljavalo, iako 60% njih očekuje zapošljavati osobe u idućem kvartalu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije