Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOKALNI DOBAVLJAČI

Školarce od jeseni očekuje zdrava prehrana u školama, evo što će jesti

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
30.05.2017.
u 13:21

Hrvatska počinje provedbu Školske sheme – besplatnih obroka voća, povrća i mlijeka za školsku djecu

Radi povećanja unosa svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i podizanja svijesti o značaju zdrave prehrane kod školske djece, od iduće školske godine 2017./2018. Hrvatska počinje provedbu Školske sheme – besplatnih obroka voća, povrća i mlijeka za školsku djecu, izvijestilo je u utorak Ministarstvo poljoprivrede.

Školska shema objedinjuje dosadašnju Shemu školskog voća i povrća i Program mlijeka u školama. Za njenu provedbu osigurano je ukupno 23 milijuna kuna, pri čemu je Europska komisija dodijelila Hrvatskoj 1.720.946 eura za voće i povrće, te 800.354 eura za mlijeko i mliječne proizvode, navodi Ministarstvo u priopćenju.

Isporuke najmanje jednom tjedno

Svaka škola koja želi sudjelovati u Školskoj shemi odabrat će lokalnog dobavljača koji će isporučivati voće i povrće (100 - 150 grama po djetetu tjedno) i mlijeko, jogurt, vrhnje i sl. (0,15 - 0,25 litara po djetetu tjedno).

Voće i povrće isporučivat će se i raspodjeljivati najmanje jednom tjedno, a mlijeko i mliječni proizvodi jednom tjedno najmanje 12 tjedana u nastavne dane u skladu sa školskim kalendarom tijekom cijele školske godine.

Ciljna skupina za isporuku i raspodjelu voća i povrća su učenici osnovnih i srednjih škola, a za mlijeko i mliječne proizvode učenici osnovnih škola.

Za isporuku školama prihvatljivi su mandarina, jabuka, kruška, šljiva, breskva, nektarina, trešnja, jagoda, rajčica i mrkva od voća i povrća, a mlijeko toplinski obrađeno postupkom pasterizacije, mlaćenica, kiselo mlijeko i vrhnje, jogurt, kefir i drugo fermentirano ili zakiseljeno mlijeko i vrhnje od mlijeka i mliječnih proizvoda.

Na internetskoj stranici Agencije za plaćanja, u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju od utorka je objavljen Javni poziv za iskaz interesa škola i dobavljača za sudjelovanje u Školskoj shemi, a ostat će otvoren do 14. lipnja za škole, te cijele školske godine za dobavljače za isporuku voća i povrća i mlijeka i mliječnih proizvoda.
 
Nakon prikupljenih zahtjeva Agencija za plaćanja će 20. lipnja na internetskoj stranici objaviti popis škola koje mogu sudjelovati u Školskoj shemi s brojem učenika po školi i procijenjenim iznosom potpore prema broju učenika koji mogu sudjelovati u Školskoj shemi, te popis dobavljača koji školama mogu isporučivati voće i povrće i mlijeko i mliječne proizvode.

Prednost lokalnim poljoprivrednicima

Zatim će škole odabrati dobavljača dajući prioritet kratkim lancima opskrbe i nabavci proizvoda od lokalnih i regionalnih proizvođača u blizini škole.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić pozvao je sve 1393 osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, kao i obiteljska poljoprivredna gospodarstva da se uključe u Školsku shemu i omoguće hrvatskim školarcima domaće voće, povrće i mlijeko i mliječne proizvode.

"Novom Školskom shemom dali smo mogućnost školama da same izaberu lokalne poljoprivredne proizvođače i dobavljače koji će njihovim učenicima dostavljati svježe lokalno voće i povrće, ali i mliječne proizvode. Tako dajemo prednost isključivo lokalnim poljoprivrednicima, svježim prehrambenim proizvodima i održivom razvoju hrvatskog sela", rekao je Tolušić.

Komentara 2

NI
Nikomah95
13:40 30.05.2017.

Hoće li se ta donirana hrana naplaćivati roditeljima kao što je bila praksa i do sada?

MK
mkrstavac
11:15 04.09.2017.

Nikakvo čudo ne bi bilo ,mjesecno placas 100kn ,ali kod nas sigurno ne bude toga kuhano , lakse iz pekare po kuglu ili Anitu s pastetom i bljutavu cak ili malo mlijeka i to je to ,kad vidim u nekim skolama prava kuhinja a ovdje toga nema u praksi,i iskrena da budem mi u vukovarskoj srijemskoj zupaniji sve placamo skuplje a siromašniji smo od vecini zupanija gdje vtici i knjige su dzabe,ali eto nas se sjete u 11 mjesto za obilježavanje obljetnice a zapravo tko nas hebe ,tj.nema nas na map. Voljela bih vjerovati ali tesko je vjerovati kad vas godinama varaju ,muljaju,lazu,tesko je to,sve skupo sve Kosta a sirotinja je ta koja je placa vise.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije