Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FED uznemirio ulagače, potonule cijene dionica na Wall Streetu

Bernanke najavio zaoštravanje monetarne politike

Bernanke
Pixsell
11.02.2010.
u 09:11

Bernanke je najavio kako će, nakon što se učvrsti oporavak gospodarstva, zaoštriti monetarnu politiku, prvo povlačenjem gotovine iz financijskog sustava, a potom povećati i kratkoročne kamate, diskontne stope koje se bankama naplaćuju za hitne kredite te kamate na depozite banaka...

Najavom povlačenja poticajnih mjera i povećanja kamata američke središnje banke, nakon što se učvrsti oporavak gospodarstva, čelnik FED-a Ben Bernanke jučer je dobrano zabrinuo ulagače na Wall Streetu. Dow Jones indeks oslabio je 20 bodova, ili 0,20 posto, na 10.038 bodova, dok je S&P 500 pao 0,22 posto, na 1.068 bodova. Nasdaq indeks izgubio je 0,14 posto, s padom na 2.147 bodova.

Bernanke je najavio kako će prvo zaoštriti monetarnu politiku povlačenjem gotovine iz financijskog sustava, a najavio je i povećanje kratkoročnih kamata, diskontnih stopa koje se bankama naplaćuju za hitne kredite i kamate na depozite banaka...

Takvo što očekivalo se prije ili kasnije. No ulagači su uznemireni jer su se zbog stimulativnih mjera na tržištu našli u nekom lažnom svijetu iz kojega se sada moraju vratiti u stvarnost, kazao je Paul Ballew, ekonomist tvrtke Nationwide Insurance. Ipak, nakon početnog šoka ulagača, cijene dionica na američkim su se burzama kasnije donekle oporavile zbog najava kako će se na današnjem summitu čelnika EU predstaviti plan spašavanja Grčke od bankrota.

Komentara 5

OF
odd_fellow
10:03 11.02.2010.

\"Paketi poticaja\" ne znače ništa drugo nego priznanje da ekonomija više ne može stajati na vlastitim nogama i da mora dobiti štake za hodanje. Znamo što se događa kada čovjeku, koji sam ne može hodati, oduzmu štake. Ekonomija se može osoviti na vlastite noge samo povratkom jeftine net-energije, koja, međutim, nema otkuda doći.

OB
-obrisani-
10:15 11.02.2010.

Kako je moguće da veće zarade, ne neznatno veće, nego 100 puta veće donosi igranje s papirima, nego li proizvodnja i trgovina stvarnim dobrima??? Ne samo da je moguća, nego je već desetljećima tako. Ta stvarnost, \"čvrsta\" kao paučina se u posljednje vrijeme razbija u tisuće komadića kao boca okorjelog pijanca dok se zemlja \"diže\" i lupa ga u glavu. Čak su pronašli i primjerene nazive - pa imamo realni sektor i financijski sektor. S tim da je realni sektor nešto kao mlađi brat zaostao u razvoju kojeg se sramite. Napuštanje skrbi o vlastitom gospodarstvu i zaigranost na tržištima papira sad se vraća kao bumerang u glavu bačen prije stotinu godina. No, vraća se u čelo izborano od briga običnog čovjeka. Pa i moje.

OB
-obrisani-
11:47 11.02.2010.

Nije opce tacno sta ti pricas. Ja sam u USA. Itekako je isplatniji realni sektor kako ga ti zoves. Financijski je kao sport, jednom veliki novci ostalima nista.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije