Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BDP

BDP u drugom tromjesečju pao 2,5%, u trećem slijedi oporavak

bdp
Arhiva VL
27.08.2010.
u 11:26

Pretpostavlja se da je pad potrošnje, posebno osobne, najviše pridonio padu s obzirom da je njen utjecaj na kretanje BDP-a najsnažniji.

Prve procjene DZS-a pokazuju da je u drugom tromjesečju ove godine BDP pao 2,5 posto na godišnjoj razini, što je jednako stopi pada u prvom tromjesečju. Negativan trend godišnjih stopa rasta traje od prvog tromjesečja prošle godine.

Iako još nisu poznata kretanja sastavnica BDP-a, analitičari Raiffeisen Consultinga pretpostavljaju da je pad potrošnje, posebno osobne, najviše pridonio padu s obzirom da je njen utjecaj na kretanje BDP-a najsnažniji. Na to upućuju i podaci iz realnog sektora. Naime, trgovina na malo u drugom je tromjesečju zabilježila realan pad od 4,4%. Osim toga, osobna potrošnja determinirana je i još uvijek relativno visokim potrošačkim pesimizmom, zatim nepovoljnim kretanjima na tržištu rada (rast nezaposlenosti u odnosu na drugo tromjesečje 2009.), padom realnih plaća i raspoloživog dohotka te i dalje razmjerno slabom kreditnom aktivnošću banaka. Nadalje, investicije u fiksni kapital zasigurno su nastavile s padom s obzirom na to da je pod pritiscima smanjene potrošnje i negativnih kretanja država smanjila investicijsku aktivnost, a još uvijek nema naznaka o početku investicijskog ciklusa u privatnom sektoru. Štovise, podaci u građevinarstvu za drugo tromjesečje pokazuju nastavak dvoznamenkastih stopa pada. Pozitivan doprinos očekuje se jedino od neto izvoza roba i usluga, sto potvrđuju podaci o vanjskotrgovinskoj razmjeni, odnosno rastu robnog izvoza uz istovremeni pad uvoza. Tako je u drugom tromjesečju na godišnjoj razini izvoz roba porastao 18,4%, a uvoz roba se smanjio 2,6% - obrazlažu analitičari Raiffeisen Consultinga.

Treće tromjesečje, procjenjuju, konačno bi moglo donijeti pozitivnu, ali blagu godišnju stopu rasta. Pozitivan utjecaj na osobnu potrošnju imat će glavna turistička sezona koja obično pridonese rastu trgovine na malo. Iako će se vjerojatno robni uvoz približiti razinama iz trećeg tromjesečja prošle godine, rast izvoza bi još uvijek trebao znatno snažniji što će i dalje pozitivno djelovati na BDP. S druge strane, rast ce ograničavati slaba investicijska aktivnost te vjerojatni pad potrošnje države. U trećem tromjesečju stopa rasta BDP-a mogla bi iznositi oko 0,5%, a za cijelu godinu očekujemo pad od 1,5%.

Ključne riječi

Komentara 23

KR
kreont
14:04 27.08.2010.

Hrvatski pravac je samo strogo prema dolje a što idemo dalje i strmije. Ovakvi optimistični tekstovi su sve ali vrlo nerealni. Sa obzirom da ništa ili malo proizvodimo to je to. Još pokoji tramvaj i pokoji vlak. Možda rajićev lijek.

Avatar Časna seka
Časna seka
13:47 28.08.2010.

Slijedi oporavak minusa, s –2,5% na barem –5,0%.

SA
sasoon
12:24 27.08.2010.

Ha ha, kako da ne. A dogodine će gospodarski rast biti 7% LOL

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije