Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

BDP u drugom tromjesečju pao 2,5%, u trećem slijedi oporavak

Pretpostavlja se da je pad potrošnje, posebno osobne, najviše pridonio padu s obzirom da je njen utjecaj na kretanje BDP-a najsnažniji.
27. kolovoza 2010. u 11:26 23 komentara 1 prikaza
bdp
Foto: Arhiva VL

Prve procjene DZS-a pokazuju da je u drugom tromjesečju ove godine BDP pao 2,5 posto na godišnjoj razini, što je jednako stopi pada u prvom tromjesečju. Negativan trend godišnjih stopa rasta traje od prvog tromjesečja prošle godine.

Iako još nisu poznata kretanja sastavnica BDP-a, analitičari Raiffeisen Consultinga pretpostavljaju da je pad potrošnje, posebno osobne, najviše pridonio padu s obzirom da je njen utjecaj na kretanje BDP-a najsnažniji. Na to upućuju i podaci iz realnog sektora. Naime, trgovina na malo u drugom je tromjesečju zabilježila realan pad od 4,4%. Osim toga, osobna potrošnja determinirana je i još uvijek relativno visokim potrošačkim pesimizmom, zatim nepovoljnim kretanjima na tržištu rada (rast nezaposlenosti u odnosu na drugo tromjesečje 2009.), padom realnih plaća i raspoloživog dohotka te i dalje razmjerno slabom kreditnom aktivnošću banaka. Nadalje, investicije u fiksni kapital zasigurno su nastavile s padom s obzirom na to da je pod pritiscima smanjene potrošnje i negativnih kretanja država smanjila investicijsku aktivnost, a još uvijek nema naznaka o početku investicijskog ciklusa u privatnom sektoru. Štovise, podaci u građevinarstvu za drugo tromjesečje pokazuju nastavak dvoznamenkastih stopa pada. Pozitivan doprinos očekuje se jedino od neto izvoza roba i usluga, sto potvrđuju podaci o vanjskotrgovinskoj razmjeni, odnosno rastu robnog izvoza uz istovremeni pad uvoza. Tako je u drugom tromjesečju na godišnjoj razini izvoz roba porastao 18,4%, a uvoz roba se smanjio 2,6% - obrazlažu analitičari Raiffeisen Consultinga.

Treće tromjesečje, procjenjuju, konačno bi moglo donijeti pozitivnu, ali blagu godišnju stopu rasta. Pozitivan utjecaj na osobnu potrošnju imat će glavna turistička sezona koja obično pridonese rastu trgovine na malo. Iako će se vjerojatno robni uvoz približiti razinama iz trećeg tromjesečja prošle godine, rast izvoza bi još uvijek trebao znatno snažniji što će i dalje pozitivno djelovati na BDP. S druge strane, rast ce ograničavati slaba investicijska aktivnost te vjerojatni pad potrošnje države. U trećem tromjesečju stopa rasta BDP-a mogla bi iznositi oko 0,5%, a za cijelu godinu očekujemo pad od 1,5%.

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
  • kreont:

    Hrvatski pravac je samo strogo prema dolje a što idemo dalje i strmije. Ovakvi optimistični tekstovi su sve ali vrlo nerealni. Sa obzirom da ništa ili malo proizvodimo to je to. Još pokoji tramvaj i pokoji vlak. Možda rajićev lijek.

  • -obrisani-:

    Kolika je inflacija ovu godinu u hrvatskoj 20-30%?

  • sasoon:

    Ha ha, kako da ne. A dogodine će gospodarski rast biti 7% LOL