Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zavod za statistiku

BDP u četvrtom kvartalu pao 0,2%. Investicije najveći "krivac"?

'kvadrat - 09.06.2009., Sisak - Stanogradnja u Sisku u punom je zamahu. Brojni stanovi cekaju kupce. Photo:Nikola Cutuk/Vecernji list'
'nikola cutuk'
29.02.2012.
u 13:54

Iako podaci po sastavnicama potrošnje još nisu poznati, analitičari očekuju da su investicije najviše pridonijele padu BDP-a u zadnjem tromjesečju na što upućuje i pad obujma građevinskih radova

Tromjesečni bruto domaći proizvod u četvrtom tromjesečju 2011. realno je manji za 0,2 posto u odnosu na isto razdoblje 2010., pokazuje prva procjena Državnog zavoda za statistiku, prenosi Poslovni.hr.

Prva procjena također pokazuje da je bruto domaći proizvod u cijeloj 2011. godini realno veći za 0,2 posto u odnosu na prethodnu godinu, izvijestili su danas iz zavoda. To je na razini cijele godine prvi rast BDP-a od 2008. godine.

Prva procjena o realnoj stopi promjene tromjesečnog bruto domaćeg proizvoda može se razlikovati od podatka u priopćenju standardnog oblika i sadržaja "Procjena tromjesečnog obračuna bruto domaćeg proizvoda za četvrto tromjesečje 2011.", koje će biti objavljeno 20. ožujka 2012. u tiskanom obliku i na internetskim stranicama Državnog zavoda za statistiku, piše u priopćenju DZS-a. 

Kako piše Poslovni.hr, prva procjena uglavnom je u skladu s očekivanjima RBA analitičara (realna stopa rasta BDP-a od 0,0 posto godišnje u četvrtom tromjesečju te 0,3 posto godišnje u 2011.). Pogled na prethodne godine pokazuje da je BDP u promatranom kvartalu posljednji put rastao u zadnjem kvartalu 2007. godine, piše u analizi.

Iako podaci po sastavnicama potrošnje još nisu poznati, analitičari očekuju da su investicije najviše pridonijele padu BDP-a u zadnjem tromjesečju na što upućuje i pad obujma građevinskih radova.

>>Cijeli tekst čitajte ovdje

Komentara 5

LA
larala
15:30 29.02.2012.

\"BDP u četvrtom kvartalu pao 0,2%.\" pa , to je još i dobro koliko ce pasti u prvom kvartalu 2012....min. 20%?

IC
icko
16:52 29.02.2012.

aj barje bio malecki bdp.. Kolikiće bit pad ove godine sad kadsu sposobni došli?

Avatar puky
puky
18:00 29.02.2012.

\"Prva procjena također pokazuje da je bruto domaći proizvod u cijeloj 2011. godini realno veći za 0,2 posto u odnosu na prethodnu godinu\" ... nije ovo vijest već da je u zadnjem \"pao\" ... znači da je u predzadnjem povećanćan i onom prije njega ... ali o tome se nije smjelo pisati pred izbore ... sad se komunisti pohvale kako će im BDP rasti 0,8% i oduševljenje ... a samo nakon 60 dana preko 40 tisuća ostalo bez posla ... rasti će gnjev građana prema crvenim razbojnicima i to geometrijskom progresijom i to neprekidno a ne po kvartalima ... strava ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije