Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prognoze Erste grupe

BDP će u regiji rasti 2,2 posto, Hrvatska ove godine na nuli

euro
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
03.01.2014.
u 11:52

Poljska će u 2014. ostvariti proračunski suficit zahvaljujući neočekivanim prihodima od otvorenih mirovinskih fondova

Sedam zemalja koje su konkurentne Hrvatskoj imat će stabilan rast gospodarstva u iduće dvije godine, a mi ćemo zaostajati za pozitivnim trendom, poruka je koja se može iščitati iz analize Erste banke. Naime prosječan rast BDP-a u 2014. u regiji iznosit će 2,2 posto, dok će Hrvatska stagnirati. Predviđa nam se stopa rasta BDP-a od 0 posto i spor rast od 1 posto tek 2015. To znači da neće biti ni rasta zapošljavanja ni oporavka domaće potrošnje, a mali rast proizaći će iz investicija. Novu godinu u Hrvatskoj tako bi trebala obilježiti fiskalna konsolidacija i analitičari upozoravaju da će sve ovisiti o odgovoru hrvatske Vlade na fiskalne ciljeve Europske komisije. Ako on bude dobro strukturiran, analitičari drže da bi takav okvir mogao djelovati kao pokretač u smislu izgleda kreditnog rejtinga, cijene financiranja, strukturnih reformi i pažljivijeg planiranja fiskalne politike.

Veća cijena duga

Izazov će biti refinanciranje obveza države jer analitičari Erstea očekuju rast premija na obveznice, odnosno veće cijene zaduživanja za 0,2 do 0,7 posto. Kako Hrvatska mora plaćati kamatu veću od 6% na dug, ovakva najava znači da se treba pomiriti s mogućnošću prodaje duga po cijeni većoj od sedam posto, što bi uvelike opteretilo javne financije u godinama koje dolaze.– Procedura prekomjernog deficita trebala bi potaknuti konsolidaciju, ali i donijeti strukturne reforme te pomoći pri pronalaženju prave kombinacije između većeg poreznog opterećenja i neophodnih trajnih rezova troškova – poruka je iz Erste banke.Najbolji rast predviđa se Turskoj koja godinama bilježi znatno širenje ekonomije. Brzorastućem tržištu na međi Azije i Europe predviđa se eksplozija uz pomoć investicija pa će BDP rasti 4,2%, odnosno pet posto 2015. Mađarska, Rumunjska i Slovačka – konkurencija Hrvatskoj u EU – bilježit će stabilan rast.

Dodatna objašnjenja

– Mađarska i Rumunjska prošlog su ljeta izašle iz procedure prekomjernog deficita, dok bi Češka i Slovačka isto trebale učiniti ove godine. Europska komisija vjerojatno će zatražiti od Slovačke dodatna objašnjenja o budućim planovima konsolidacije prije odobravanja izlaska iz procedure. Poljskoj je preostala još jedna godina, ali će 2014. ostvariti proračunski suficit zahvaljujući iznenadnim prihodima od stjecanja portfelja državnih obveznica od otvorenih mirovinskih fondova – izjavio je Juraj Kotian, direktor istraživanja Erste Grupe, koji napominje da će 2014. biti prva godina krize koju će obilježiti rast investicija.

>> Zbogom, recesiji. 2014. je napokon godina oporavka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije