Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Bayer pristupio Monsantu s ponudom za preuzimanje

Monsanto prodaje sjemenje i herbicide u vrijednosti 15 milijardi dolara, što znači da bi poljoprivreda mogla činiti oko 40 posto poslovanja u zajedničkoj kompaniji, a ostatak bi činili farmaceutski i zdravstveni proizvodi.
19. svibnja 2016. u 10:30 3 komentara 322 prikaza
Foto: Oliver Berg/DPA/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Njemačka farmaceutska kompanija Bayer pristupila je kompaniji Monsanto i iskazala interes za preuzimanje kojim bi se spojila dva najveća svjetska dobavljača sjemena i pesticida, doznaje se iz tih kompanija. Detalji ponude nisu poznati i nejasno je hoće li ju Monsanto prihvatiti. Dođe li do dogovora, vrijednost preuzimanja mogla bi biti veća od 42 milijarde dolara, koliko trenutačno iznosi tržišna vrijednost Monsanta.

Uspije li ponuda, povezana kompanija godišnje bi ostvarivala 67 milijardi dolara prihoda od prodaje i bila bi najveća svjetska kompanija za proizvodnju sjemena i kemikalija. Uspjeh tog posla značio bi intenziviranje konsolidacije u sektoru poljoprivrede, nakon što su u proteklih šest mjeseci preuzimanja obavili i konkurenti, kao što su Dow Chemical, DuPont i Syngenta. No, pitanje je hoće li regulatori odobriti to spajanje. Spajanje s kompanijom iz St. Louisa, najvećim svjetski proizvođačem sjemena po prodaji, gurnulo bi Bayer više u poljoprivredni sektor, koji trenutačno čini oko 22 posto poslovanja njemačke tvrtke.

ebola GLOBALNA PSIHOZA Ebola - ubojica čovječanstva ili nova panika bez razloga? Monsanto, GMO Protiv GMO-a Slobodna Hrvatska najavljuje "Međunarodni marš protiv Monsanta"

Monsanto prodaje sjemenje i herbicide u vrijednosti 15 milijardi dolara, što znači da bi poljoprivreda mogla činiti oko 40 posto poslovanja u zajedničkoj kompaniji, a ostatak bi činili farmaceutski i zdravstveni proizvodi. Bayerov prijedlog dolazi u vrijeme kada se poljoprivredni sektor suočava s velikim pritiskom nakon trogodišnjeg klizanje cijena žita, koje je spustilo prihode američkih farmera na najnižu razinu u više od deset godina i prisilio tvrtke na smanjenje cijene sjemenja, smanjenje istraživanja i otpuštanje osoblja.

Monsanto je u svibnju snizio prognozu dobiti za ovu godinu i najavio otpuštanje oko 16 posto zaposlenika.

>> Slobodna Hrvatska najavljuje "Međunarodni marš protiv Monsanta"

Lesnina roštilj
PROLJETNE RADOSTI
Došlo je proljeće, a mi smo se uputili u potragu za novim roštiljem

A1 izdvaja za Vas

  • kunigunda:

    ha ha bayern je pristupio monsantu i iskazao interes za preuzimanje koji je glupan to napisao recite istinu monsanto preuzima bayern da se uvuče u europu lukavo smišljeno

  • Avatar KalebJosua
    KalebJosua:

    Čudi me da je malo komentara o nastojanju da najveci trovac I manipulator hrane uđe u Europu I započne prodaju kemijski obrađenog sjemena otpornog na kemikalije za korov. Neuki I naivni I nisu svjesni sto se događa .....