Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skupština Adris grupe

BAT potvrđen za vlasnika TDR-a, dividenda 10 kuna

Ante Vlahović
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
15.07.2015.
u 08:07

Proizvodnja ostaje u Kanfanaru, a 505 milijuna kuna uložit će se u razvoj

Na Skupštini Adris grupe dana je suglasnost o prodaji TDR-a britanskom BAT-u. BAT je ujedno postao vlasnik tvrtki u sastavu Adrisove duhanske strateške poslovne jedinice – iNovina, Oprese i Tiska. Transakcija je vrijedna 505 milijuna eura.

Izvozna orijentacija

– Ovom transakcijom zadržali smo proizvodnju i radna mjesta u Kanfanaru, a sredstvima ostvarenim od transakcije omogućujemo Adrisu do 2017. godine ulaganja za više od četiri milijarde kuna. Jedan posao kojemu više nismo mogli dodavati vrijednost ugradili smo, i financijski i vrijednosno, u nove održive poslove u kojima već ostvarujemo zapažene rezultate. Svako drugo rješenje koje ne bi bilo u funkciji dioničara, radnika, lokalne i šire zajednice, meni kao gospodarstveniku i čovjeku ne bi bilo prihvatljivo – istaknuo je predsjednik uprave Adrisa Ante Vlahović.

Odlučeno je da se ostvarena dobit poslije oporezivanja za 2014. godinu od 675 milijuna kuna raspoređuje u Statutarne rezerve društva, a iz neraspoređene zadržane dobiti izdvojit će se 164 milijuna kuna za isplatu dividende, što iznosi deset kuna po dionici. Dividenda će biti isplaćena 28. srpnja 2015. godine. Vlahović je najavio mogućnost isplate izvanredne dividende i njezin stalni rast u sljedećim godinama te istaknuo da će i sam ulagati u dionice tvrtke jer, kako je rekao, "vjeruje u održivost Adris grupe i njeno daljnje vrijednosno i materijalno snaženje". Napomenuo je i kako su zbog lošeg makroekonomskog okruženja Adrisove tvrtke prisiljene na snažniji zaokret prema inozemnim tržištima. U posljednjih šest godina Adris je ostvario prosječnu godišnju stopu rasta izvoza od gotovo sedam posto.

Turizam i osiguranje

U turističkom sektoru u sljedećem razdoblju Adris će, kako je najavljeno, investirati 1,4 milijarde kuna u nove proizvode u najvišem segmentu ponude, čime će biti zaokružen investicijski ciklus vrijedan više od četiri milijarde kuna, a nakon čega će oko 95 posto hotela biti na razini četiri i pet zvjezdica.

A u Croatia osiguranju planira se, među ostalim, postaviti sustavan pristup razvoju novih proizvoda, dodatno ojačati prodajnu mrežu, s ciljem da u tri godine 70 posto zaposlenih bude u prodaji.

>>Jeftino prodani hrvatski uzgajivači duhana

>>Za TDR Vlahoviću 63,7 mil. eura, Cuccurinu 39,1, Zecu 21,7, a Pokrajcu 16,1 milijuna

Komentara 2

R0
R00kie
08:29 15.07.2015.

svaka im cast! najbolja hrvatska firma!

NN
narodne_novine
13:25 17.07.2015.

Najbolja HR firma.., ali ako ne promjeni vođenje CO-a onda sve ide u onu stvar za par godina...osiguranje je drugi zvijer. Duhan je prodao sam sebe i davao Adrisu snage da razvija ostale segmente i to su napravili pametno.., aa sada sa osiguranjem imaju najviše 2 godine da se preokrene ili mogu zaboraviti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije