Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grčka kriza

Barosso: Branit ćemo euro pod svaku cijenu!

barosso
Reuters
08.05.2010.
u 08:29

Iskoristit ćemo sva sredstva kako bi se što hitnije osigurala stabilnost u eurozoni. U planu je nekoliko opcija koje će biti predstavljeni ministrima financija 27 EU zemalja u nedjelju, kazao je čelnik EK Barosso.

Čelnici 16 zemalja eurozone odobrili su krizni fond od 110 milijardi eura pomoć kako bi spriječili širenje grčke fiskalne krize koja je i te kako ugrozila povjerenje u 11 godina star euro. Euru je vrijednost pala i zbog straha da bi Španjolska i Portugal mogli krenuti istim putem, tako da su najavljene i druge mjere za očuvanje financijske stabilnosti čitave monetarne unije. Stoga su lideri 16 zemalja eurozone uvjereni kako će se financijska podrška Grčkoj imati pozitivnog efekta na ulagače - koji misle kako će ona povući za sobom i druge zemlje s visokim deficitom, niskim rastom ili smanjenom konkurentnošću - i prije nego se burze otvore u ponedjeljak. U zamjenu za trogodišnji zajam Grčka pak mora srezati javnu potrošnju.

- Branit ćemo euro pod svaku cijenu – kazao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Bruxellesu predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, nakon sastanka s čelnicima. Iskoristit ćemo sva sredstva kako bi se što hitnije osigurala stabilnost u eurozoni. U planu je nekoliko opcija koje će biti predstavljene ministrima financija 27 EU zemalja u nedjelju, najavio je Barosso, koji je pred novinarima zasad odbio govoriti o detaljima.

Europski promašaj da ranije zauzda grčku krizu proteklog je tjedna rezultirao 4,3-postotnim padom vrijednosti eura, dok su sve svjetske burze padom popratile razvoj događaja  bojeći se da Grčka u ponor ne povuče i ostale članice eurozone.  Posebno panično reagirao je Wall Street još u četvrtak kada je  Dow Jones indeks rekordno potonuo 9 posto, pa se potom digao, a trgovanje je toga dana završio u minusu 3,2 posto. Mahnito trgovanje izazvala je upravo grčka dužnička kriza, dok je pogreška u trgovinskom sustavu kumovala srozavanju indeksa do razina nezapamćenih još od 1987. godine. Istražitelji još uvijek nisu sigurni što se dogodilo tijekom  trgovanja u četvrtak, no povjerenje u trgovanje, unatoč i dobrim rezultatima o zaposlenosti u SAD, nije se vratilo.

Ipak, Dow Jones petak je završio oslabljen 1,33 i posto, na 10.380,06 bodova, S&P 500 je srezan 1,53 posto dok je ponovno najveći gubitnik bio Nasdaq rušenjem od 2,33 posto, na 2.265,64 bodova. U cijelom prošlom tjednu Dow Jones indeks potonuo je 5,7 posto, dok je S&P 500 izgubio 6,4, a Nasdaq indeks 8 posto.

CBOE indeks volatilnosti tjedan je završio iznad 41 boda, dvostruko više nego prošli petak. Jučerašnjim padom Nasdaq je i tehnički ušao u fazu korekcije jer je od 23. travnja pao više od 10 posto. Rasprodaju tehnoloških dionica izavala je informacija kako je Nokia odlučila tužiti Apple zbog prava patenata. Nokia je srezana 4,2 posto, a Apple ne spušten 4,3 posto.

Njemački parlament u petak je odobrio zakon koji će omogućiti njemačkoj vladi izdavanje jamstava za 22,4 milijarde eura vrijedne zajmove, koji čine najveći dio dogovorenog paketa pomoći od 110 milijardi eura za Grčku. Da bi pak podmirila svoj udjel u paketu financijske pomoći Grčkoj, Slovenija će, kazao je za Bloomberg ministar financija Franc Križanič, izdati državne obveznice ili će podići kredit.

Komentara 40

OB
-obrisani-
20:40 08.05.2010.

aha sad imaju i nevidljivog neprijatelja ... i tako to ide što je laž veća to joj ljudi više vjeruju

DE
deputo
11:43 08.05.2010.

Janez kaže da radi za 700 eura pa ko ga to plaća jerbo je na portalu VL već danima od7:00-24:00 dobar posao ima ,malo mi je to providno

DE
deputo
10:05 08.05.2010.

U povijesti su se osnivale mnoge unije i ni jedna nije opstala:Nemogu 4-5 bogatih zemalja hranit 15 sirotinjskih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije