Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odgođeno ročište

Banke žele spasiti Konstruktor

'02.09.2009. ,Split , Hrvatska  - Zeljko Zderic u svom uredu u zgradi Konstruktora za vrijeme razgovora za intervju  Photo: Leonard Nincevic/Vecernji list'
'Leonard Nincevic/Vecernji list'
16.03.2013.
u 15:30

Tvrtka je dobila novih 300 prijava potencijalnih vjerovnika, ali riječ je uglavnom o manjim iznosima

Prvo ročište predstečajne nagodbe nad Konstruktor inženjeringom iz Splita odgođeno je za 29. ožujka, a razlog je tome što je na adresu tvrtke stiglo novih 300 prijava potencijalnih vjerovnika. Utvrđivanje njihovih potraživanja će potrajati, ali riječ je uglavnom o manjim iznosima pa će nagodba i dalje biti oko 1,1 milijardu kuna.

Nove prijave uglavnom su uvažene i manje je od 20% osporenih tražbina. I dok mali vjerovnici nastoje izboriti mogućnost da im usluge i roba budu plaćeni, najveći vjerovnici, Zagrebačka i Splitska banka, odrekli su se prava namirenja kao razlučni vjerovnici i tako se i formalno uključili u nagodbu. Iz banaka nam to nisu mogli službeno potvrditi jer ne mogu otkrivati informacije o svojim klijentima, ali nam je više izvora potvrdilo točnost informacije.

U prvom naplatnom redu

Koliko je bitno da su se najveće banke uključile pokazuju brojke. Naime, Zagrebačka banka, tvrde izvori, odrekla se razlučnog prava nad potraživanjima od oko 790 milijuna kuna pa je ukupno ostalo samo oko 124 milijuna kuna tražbina razlučnih vjerovnika. Da pojasnimo, ti se vjerovnici naplaćuju primarno iz nekretnina nad kojima imaju založno pravo, a kako banke imaju pravo prvog naplatnog reda nad Konstruktorovim nekretninama, možemo zaključiti da su Splitska i Zagrebačka banka dale još jednom priliku za spas najvećem dalmatinskom građevinaru. Doduše, neke interpretacije kažu da banke tako postupaju jer im, po najnovijem tumačenju Zakona o predstečajnoj nagodbi, ostaju razlučni upisi, ali samo ako se nagodba izvrši. Ipak, prevladava stav da su banke i dalje spremne pomoći Konstruktoru da izađe iz krize.

Sukob Linić – Žderić

Kako je ročište odgođeno, ne zna se je li država svoj stav promijenila ili će Ministarstvo financija i dalje pozivati na likvidaciju tvrtke, zbog osobnog obračuna Slavka Linića i direktora Konstruktora Željka Žderića. Podsjetimo, država od Konstruktora potražuje 134 milijuna kuna, što je 13 posto ukupnih dugova. Da bi nagodba uspjela s planom se moraju složiti vjerovnici koji potražuju više od 50 posto ukupnog duga. Iz tog je pravila razvidno da banke same i bez države mogu odlučiti da će Konstruktor preživjeti. Podsjetimo, Žderić je spreman ostati bez tvrtke i sam je predložio da većinski vlasnici zadrže 0,27 posto, banka 60 posto, a država 37 posto tvrtke

Komentara 1

BP
bprenka
07:38 18.03.2013.

Oduzmite Žderići, Ježići i njima sličnim svo pravo na vlasništvo nad firmama koje su doveli u takvu situaciju i vjerovnicima dajte udjele prema njihovom dugovanju , i gotova stvar. A prije toga bi bilo dobro poništiti svih 95 % dokazane ilegalne pretvorbe te prvo dati radnicima kao najglavnijim vjerovnicima njihove dionice sukladno neisplaćenim plaćama i doprinosima, potom Država neka uzme dionice na temelju duga prema njoj i ono što ostane bankama. E da nije Ježić prijatelj od Linića možda bi ovaj prijedlog i prošao. Tko je kriv Žderiću što nije bio dobar i sa Linićem i sa Sanaderom kao što je njegov splićo Ježić.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije