Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Banke ušle u Pevec, vjerovnici režu sve

Trgovački lanac Pevec već dulje vrijeme nije u stanju servisirati svoje obveze prema bankama, najvećim vjerovnicima, a među njima prednjače Hypo banka i Raifeissen banka (RBA).
28. rujna 2009. u 18:17 15 komentara 27 prikaza
pevec
Foto: Marko Mrkonjić / VLM

U tijeku je temeljito restrukturiranje Grupe Pevec, u vlasništvu bjelovarskog poduzetnika Zdravka Peveca, prvo takvih razmjera u financijski kriznom vremenu. U Pevecu će se mijenjati poslovna filozofija i rezati doslovno sve: biznis, prostori, radna mjesta, ali i vlasništvo, koje je sada u rukama obitelji Pevec. Neke će djelatnosti i nestati.

Ne daju izjave
Zdravko Pevec, poduzetnik koji je u desetak godina stvorio veliki trgovački lanac, ni u ovoj fazi restrukturiranja nije više samostalan. Izjave za javnost ne može davati ni on ni njegova supruga Višnja Pevec, članica uprave. U tvrtki kažu da je uprava tako odlučila, tj. supruzi Pevec, no stvar je puno osjetljivija jer glavnu riječ u procesu vode vjerovnici, banke i dobavljači.

Glasnogovornica Grupe Pevec Krunoslava Blaha također kaže da ne smije izvještavati javnost o fazama restrukturiranja ni o detaljima toga posla. Potvrđuje samo to da revizorska kuća radi kod njih i da posao traje 24 sata na dan.

Trgovački lanac Pevec već dulje vrijeme nije u stanju servisirati svoje obveze prema bankama, najvećim vjerovnicima, a među njima prednjače Hypo banka i Raifeissen banka (RBA), ali ni dobavljačima.

Ključni sastanak banke su održale u Pevecu još 24. kolovoza kada su zaključile da kompanija ne može više servisirati svoje redovito poslovanje. "Novi Pevec", kako se radno naziva projekt restrukturiranja, doista bi mogao imati sasvim novo lice, jer više u tim centrima neće biti svaštarenja i golemog asortimana robe.

U pismu koje su banke uputile dobavljačima, a oni se trebaju suzdržati od blokade Peveca, piše da će se dijelovi biznisa poput trgovine namještajem, tekstilom, sportskom opremom prodati specijaliziranim trgovačkim kućama. Banke su isposlovale da se u vrijeme donošenja ključnih odluka odgode i porezni dugovi Peveca.

Brzorastući biznis u trgovini, ali i nizu drugih segmenata, platio je danak krizi i padu kupovne moći stanovništva. Pevec je u svemu bio prevelik, ne samo u golemim trgovačkim centrima u Zagrebu i drugim dijelovima zemlje, širio se nekontrolirano u regiju. S druge strane, banke su izdašno financirale Pevec, toliko da njegovi dugovi u trenutku kada su rekle dosta iznose čak oko 1,9 milijardi kuna.

U toj su svoti, prema neslužbenim bankarskim izvorima, i dugovi Peveca dobavljačima. Pevec nije gurnut u stečaj, niti će do njega doći, jer iz zdravog dijela kompanije, koja će nastaviti život, treba servisirati velike dugove. No, Zdravko Pevec morat će se odreći dobroga dijela vlasništva u korist vjerovnika.

U prodaju 500 kamiona
Plan restrukturiranja, doznajemo, trebao bi biti završen najkasnije za mjesec dana, a onda će se znati što je višak u Pevecu. Gotovo je sigurno da će cijeli transport, s više od 500 kamiona, u prodaju kao posebna tvrtka, kao i neke proizvodnje, nekretnine, ugostiteljstvo.

Ono što ostane maksimalno će se racionalizirati. To je već napravljeno u Koprivnici, Slavonskom Brodu, Osijeku i još nekim mjestima, kao i u regionalnim centrima.

Takvi potezi, na žalost, za sobom povlače kresanje radnih mjesta. Zasad je u postupku otkaz za oko 500 radnika, a pitanje je hoće li se gubitak radnih mjesta zaustaviti na toj brojci.

Pelješki most snimljen iz zraka
VIDE I PLUSEVE I MINUSE
Kako u Neumu doživljavaju spajanje Pelješkog mosta: 'Otići će sav narod okolo!'
Argeta Junior
ZABAVNO I UKUSNO
Ovo su tri ukusna ljetna međuobroka koji će oduševiti vaše mališane
  • markovfr:

    Pa sad sa svojom Višnjicom pjevaj borbene hehe!

  • japa:

    Restrukturiranje na HR naćin = 500 radnika na ulicu

  • NenadK:

    Hej haj brigade, svoju zemlju srcem grade.....