Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Banke

Banke imaju 20 milijardi kuna za kreditiranje tvrtki i ne troše ih

holjevac
16.07.2011.
u 11:30

Ne angažira li se taj novac u Hrvatskoj, otići će negdje drugdje, rekao je viceguverner Davor Holjevac.

Viceguverner Hrvatske narodne banke Davor Holjevac kazao je da banke na svojim računima imaju 20 milijardi kuna neiskorištenog jamstvenog kapitala te bi u ovom trenutku mogle dati toliko kredita tvrtkama. Čak i na računu HBOR-a stoji neiskorišteno 800 milijuna kuna, dok s druge strane tvrtke vape za kapitalom.

Visok jamstveni kapital razlog je i što su banke u Hrvatskoj natprosječno kapitalizirane, a stopa adekvatnosti kapitala iznosi oko 18 posto. Hypo banka ima čak 28 posto rezervi, a HNB inzistira da njihova stopa adekvatnosti ostane visoka iz povijesnih razloga. Visoka kapitaliziranost dobra je za sigurnost sustava, ali otvara pitanje bijega kapitala u inozemstvo. Holjevac kaže da banke još nisu spremne preuzeti rizik jačeg kreditiranja privrede te da će kapital otići negdje drugdje ako se ne angažira u Hrvatskoj.

Ponovio je da slijedi preuzimanje ili spajanje manjih, pa i srednjih banaka. U Austriji je Volksbanku kupila ruska bankarska grupacija Sberbank, a u Hrvatsku stiže turski Eksen holding Anonim Şirketi koji je kupio malu Banku Brod. Aktiva te banke iznosi 526 milijuna kuna, a koliko je značajna ta akvizicija za bankarski sustav, pokazao je time da će turski holding uložiti u Banku Brod 35 milijuna eura.

Holjevac kaže da se radi o jakoj grupaciji u bankarstvu, lizingu i osiguranju, koja je povezana s graditeljstvom i za sobom može povući turski kapital u Hrvatsku.

Viceguverner je dodao kako se sada teško može očekivati dolazak nekih zapadnih banaka, koje su zauzete svojim problemima, ali za preuzimanje banaka raspituju se fondovi i investitori iz Turske, Rusije i Kine.

Žarko Primorac je u posebnom izdanju Privrednog vjesnika o financijskoj industriji naveo da je jedini pozitivan put izlasku iz začaranog kruga povećanje proizvodnje i zaposlenosti. Banke trebaju maksimalno podržavati proizvodnju, trgovinu, turizam, poljoprivredu i produktivne projekte, inače će se negativna spirala ubrzati pa ni bankama neće biti dobro.

Komentara 42

RE
reporter
23:48 16.07.2011.

Samo nek odlaze sa svojim bezvrjednim novcem što dalje od Hrvatske. Već su nas pretvorili u dužničko roblje, ali se još možemo osloboditi, čim svrgnemo izdajnike s vlasti!

Avatar @veNLO
@veNLO
11:52 16.07.2011.

Zašto bi strane banke kreditirale hrvatsko gospodarstvo? Da je Hrvatima novca (kreditnog,dakako), za tren bi postali konkurenti austrijskim,talijanskim,njemačkim firmama. To nije interes stranih vlasnika banaka. Njihov je domoći se što većeg broja nekretnina u Hrvatskoj koje će sutra moći predati/prodati državljanima iz matičnih zemalja. Kad im padne stopa profita u HR, pokupit će se. Ta, ionako su banke dobili nizašto,bez lipe plaćene.Što bi izgubili odlaskom?????

HO
hornet7
21:02 16.07.2011.

Pa sta ! To su njihove a ne tvoje pare i ulazu ih tamo gdje imaju profit !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije