Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Banke i u lošoj godini odlično poslovale i zaradile 3,4 milijarde kuna

Luković, Prka, Holjevac
Mišo Lišanin, Boriš Ščitar, Goran Stanzl
02.02.2010.
u 07:20

I u godini najveće krize banke su zaradile 3,4 milijarde kuna, a dobit bi bila i veća da ih nisu sustigle rezervacije za loše kredite od 3,4 milijarde kuna koje su izjednačene s dobiti. Nezavisni analitičari kažu da će rezervacije za gubitke biti veće jer su reprogramima skrivali promašaje.

U godini u kojoj je ekonomija pala šest posto, kamate preskočile dvoznamenkaste brojke, a ni tvrtke niti građani nisu mogli do kredita, banke su ostvarile 3,4 milijarde kuna neto dobiti! Pojedinačno, najveću dobit u 2009. godini imala je Zagrebačka banka – čak 1,2 milijarde kuna, dok je Erste godinu završila sa 607 milijuna kuna dobiti. Iako je dobit u padu u odnosu na rekord iz 2008., impresivan je to rezultat s obzirom na okruženje. Erste banka u izvještaju je navela da je povećala prihode od kamata oko četiri posto, dok je Zaba objasnila da je na dobit utjecao rast prihoda od trgovanja na burzi i smanjenje troškova poslovanja.

Država najbolji klijent

Država je lani bila najbolji klijent banaka, a građani su smanjivali zaduženost i otplaćivali povećane rate starih kredita. Godina će ostati zapamćena i po znatnom povećanju loših kredita, zbog kojih su banke imale 3,4 milijarde kuna rezervacija za gubitke. Za razliku od 2008., gdje su troškovi rezervacija za gubitke iznosili milijardu kuna, a bruto dobit impresivnih 5,7 milijardi, kraj 2009. komercijalne su banke dočekale sa 3,4 puta većim rezervacijama za gubitke i za četvrtinu nižom dobiti. Maruška Vizek, analitičarka Ekonomskog instituta, procjenjuje da je to početak značajnijih gubitaka jer su banke loše plasmane prikrivale reprogramima, što će doći na vidjelo. Procjenjuje se da su banke reprogramirale oko devet mlrd. kuna loših kredita.

Teška godina

– Slijedi izrazito teška godina. Banke su dobro kapitalizirane i sustav neće biti uzdrman, ali problemi s lošim kreditima bit će još izraženiji. Ako i dođe do oporavka industrijske proizvodnje i BDP-a, neće se poboljšati naplata kredita sve dok se ne poveća zaposlenost – ističe dr. Vizek. Iz bilance objavljene na stranicama HNB-a vidi se da su dobit bankarskog sustava spasile povećane provizije od trgovanja na burzi i devizama. Zaba i Erste banka, koje sa 30-tak posto tržišnog udjela drže više od 52 posto dobiti, također su imale pad u odnosu na rekordnu 2008., Zaba za 12, a Erste za 23 posto. Pad dobiti osjetio se i u državnom proračunu jer su 2009. banke platile 250 milijuna kuna poreza manje nego 2008., umjesto 1,1 milijarde kuna iz 2008. Šukeru je sjelo 868 milijuna kuna poreza.

Ključne riječi

Komentara 2

UK
Ugo Kajvez
16:45 02.02.2010.

Ove face bi trebale stajati na \"Most Wanted List\" zbog veleizdaje i pljačke RH ....

Avatar sebastian
sebastian
08:18 02.02.2010.

Sta mi iz toga ucimo, znaci da su banke u najgorim situacijama u profitu jer na svoj prevarantski nacin izrabljivaju narod, banka zapravo nemoze propasti, ali pitam narod zasto podupirete i financirate banke ????? Prije rata nije niko ima hipoteke, svaki je gradio sa onim sto je raspolagao i zasparao a sad, uzimaju vam kuce, sami ste krivi, kupujte gomilu pleha da bi imponirali susjedima i placate godinama lihvarske kamate da bi banke gradile palace, sami ste krivi, onda pusite i dalje !!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije