Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izmjena zakona

Bankari državi prijete inozemnim sudskim sporovima

banke
Tomislav Miletić/PIXSELL
26.10.2013.
u 11:55

Na okruglom stolu govorilo se o lošim stranama novog Zakona o potrošačkom kreditiranju

– Novi Zakon o potrošačkom kreditiranju kaže da ulogu u formiranju kamate igra isključivo libor; to je kao da dileru automobila propišete da u cijenu ne uključuje ni carine ni trošarine i tako prodaje aute. To znači da banke posluju s gubitkom, to je suštinski prigovor – istaknuo je na okruglom stolu magazina Banke o prijedlogu izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju Igor Tepšić, pravni savjetnik Hrvatske udruge banaka.

Napomenuo je da je nemoguće da se poklope ZPK i nepravomoćna presuda, koja nalaže da se kamate kredita u švicarskim francima vrate na početak jer će ovaj ZPK istom korisniku kamatu svesti na neku drugu, znatno nižu, veličinu.

Bez presedana

– I zakon i potrošači doći će u situaciju pravne nesigurnosti bez presedana. S jedne strane ugovor, s druge presuda, s treće ZPK – kaže Tepšić te otkriva da mu se javio i klijent koji se žali da će mu izmjena zakona kamatu – povećati. Vanjski član Odbora za pravosuđe Mihajlo Dika smatra da država nije do kraja uzela u obzir da će morati nadoknaditi gubitke bankama.

– Čini se da su u Vladi svjesni da će biti tužbi, ali nisu do kraja svjesni da će jednog dana morati platiti naknadu. Većina banaka u stranom je vlasništvu, upitne su njihove investicije, Washingtonska konvencija i bilateralni sporazumi o zaštiti investicija. Doći će do arbitraže pri Centru Svjetske banke za rješavanje sporova – upozorio je Dika te dodao i da je moguće da se zbog eksproprijacije pokrenu postupci pred Ustavnim sudom.

– Banke su na temelju kredita u švicarcima stekle određena imovinska prava. Ako se retroaktivno mijenjaju ta prava, riječ je o eksproprijaciji u korist interesa određenih kategorija građana.

Uvođenjem “nepodnošljive lakoće mijenjanja kreditnih uvjeta”, kaže, može se dogoditi da se bankarski sustav destabilizira i oteža mogućnost naplate.

Diskriminacija dužnika

Saborska zastupnica Martina Dalić (HDZ) kritizirala je upletanje u ugovorni odnos klijenta i banke i jačanje “duha etatizacije”, vjere u svemoć administrativnih rješenja, a Dragan Kovačević (HNS), diskriminaciju dužnika u eurima.

>> Banke na udaru - one su prekomjerno granatirana manjina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije