Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekološki prihvatljiv

Bambus je materijal budućnosti, koristi se čak i za tekstil i građenje

Bambus
AFP/Pixsell
05.04.2012.
u 08:49

Procjenjuje se kako je tržište bambusa trenutačno vrijedno oko 10 milijardi dolara, no da bi se moglo udvostručiti u idućih pet godina.

Drvo bambusa moglo bi u budućnosti postati novi "supermaterijal" koji se koristi u različitim industrijama od tekstila do graditeljstva, piše BBC.  Bambus također ima veliki potencijal apsorbiranja ugljikova dioksida, najvećeg stakleničkog plina, pa bi priliku za zaradu mogli ostvariti i stanovnici nekih od najsiromašnijih zemalja svijeta u kojima bambus uspijeva.

Pogled na bambus prolazi jednu potpunu transformaciju i on bi mogao postati drvo 21. stoljeća.

Danas možete kupiti par čarapa napravljenih od bambusa, a istodobno možete u kući imati nosive grede od bambusova drveta. Između te dvije stvari postoji još najmanje 1500 drugih napravljenih od bambusa.

– Ljudi su sve svjesniji potencijala ovog drveta i prepoznaju ga kao materijal koji može ne samo poslužiti u svijetu dizajna, graditeljstva, laboratorijskih istraživanja i ostalih proizvođačkih segmenata, već i u očuvanju klimatskih uvjeta na Zemlji s obzirom na njegovu veliku moć apsorpcije ugljikova dioksida – ističe Michael Abadie, predsjednik svjetske organizacije koja promiče bambus kao sredstvo za proizvodnju.

Donedavno je bambus bio predodređen većinom za zemlje gdje se i raste, no nove tehnologije obrade prilagodile su ga i učinile prihvatljivim i za zapadno tržište.

Procjenjuje se kako je tržište bambusa trenutačno vrijedno oko 10 milijardi dolara, no da bi se moglo udvostručiti u idućih pet godina.

Ključne riječi

Komentara 9

OB
-obrisani-
11:08 05.04.2012.

A konoplja . Zašto se zapostavlja ta biljka ?? Brodska užad su pravljena od konoplje ekstrat od Canabisa leči veliko procenak oboleleih od raka

DR
drug
11:12 05.04.2012.

Stara priča..... ali istinita da je bambus veliki potencijal

Avatar ferdinand_ni
ferdinand_ni
09:25 05.04.2012.

Zanimljivo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije