Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Spice

Bajić prisilio Mađare da napokon pokažu ugovore s Podravkom

Mladen Bajić
Marko Lukunić
13.01.2010.
u 12:35

Uskoro bi dokumenti koji će do kraja rasvijetliti aferu Spice trebali postati dostupni i hrvatskim istražiteljima.

Mladen Bajić, glavni hrvatski državni odvjetnik, koji vodi istragu o aferi Spice, uspio je, čini se, pritisnuti mađarsku OTP banku i prisiliti je da napokon pokaže tajne dokumente o već tjednima Podravki nedostupnom depozitu od 6,2 milijuna eura u toj banci.

Dva ugovora

Na to upućuje današnja reakcija iz mađarske banke, koja je uslijedila dva dana nakon što se doznalo da je Bajić zatražio pomoć svoga mađarskoga kolege, glavnoga državnog tužitelja Tamasa Kovacsa.

- Banka je bitnu dokumentaciju predala mađarskim vlastima koje surađuju s partnerskim institucijama u inozemstvu. Kada se ispune svi uvjeti, banka će tu dokumentaciju predati i predstavnicima Podravke – piše u priopćenju poslanom hrvatskim medijima iz Budimpešte.

Koji su to uvjeti, u priopćenju ne piše, no već je otprije poznato da su Mađari zatražili neuobičajeno visoku razinu povjerljivosti podataka te plaćanje penala od milijun eura ako bilo što iscuri u javnost.

Miroslav Vitković, šef Podravkine uprave, nedavno je u intervjuu Večernjemu listu kazao kako su u OTP-u pohranjena dva ugovora – jedan s Podravkom, a drugi s nepoznatom stranom, no čelnici banke nisu željeli Podravki kao svojem klijentu otkriti potankosti.

Mađarska istražna tijela, kako doznajemo, dokumente koje im je OTP banka iznenada dostavila još nisu proslijedila hrvatskim kolegama.

Ante Samodol, šef Hanfe, koja sudjeluje u istrazi o aferi Spice, danas je mogao potvrditi samo da postoji “intenzivna komunikacija” s HSFA-om, mađarskom tržišno-regulatornom agencijom.

Tajni ugovori koje je OTP, očito, napokon prisiljen pokazati ključni su za rasvjetljavanje afere Spice.

Tko je vlasnik dionica?

Iz njih će se iščitati kakva je veza između Podravkina depozita i njezinih 10,64 posto dionica deponiranih na Malti te tko je stvarni vlasnik tih dionica, a možda i tko je sve povezan s prikrivanjem stvarnog vlasništva nad tim udjelom u koprivničkoj kompaniji. 

Ključne riječi

Komentara 13

IN
insekticid
18:28 13.01.2010.

i, opet su , bre, ceh platile one ustaše iz škode fabie. beda!

UK
Ugo Kajvez
12:24 14.01.2010.

Bajiću, sada objavi ugovor na internetu!! ...........

IN
insekticid
18:27 13.01.2010.

klupko se odmotava, bre. sad je meni jasno zašto je nratko, bre, žurio onako besomučno u budimpeštu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije