Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlada je 'prelomila'

Badel u ruke Meteor grupi, ali zadnju riječ daju vjerovnici

28.01.2014., Zagreb - Badel 1862 najveci je i najstariji proizvodjac alkoholnih pica, vina i bezalkoholnih pica u Hrvatskoj.  Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Foto: Zeljko Lukunić/PIXSELL
1/5
17.11.2016.
u 10:26

Đakovčani zadovoljni, Slovaci pokrenuli postupak pred Hanfom

Badel 1862 najvjerojatnije će u ruke domaće Meteor grupe. Iako je bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić tražio da se poništi natječaj za odabir strateškog partnera zbog sumnje da domaći ponuđač ne prikazuje točne financijske pokazatelje te da se raspiše novi natječaj, novi nadležni ministri za slučaj Badel – ministrica gospodarstva Martina Dalić i ministar državne imovine Goran Marić – poručili su da ostaju pri prvotnoj ocjeni da je Meteor grupa bolji ponuđač. U užoj konkurenciji za strateškog partnera u Badelu uz Meteor bio je i slovački St. Nicolaus koji ne odustaje od Badela.

Konačnu odluku o novom vlasniku donijet će vjerovnici Badela, a s obzirom na to da je tvrtka u procesu predstečajne nagodbe koja je počela 2013. godine, iste je godine i prekinuta, a proces je nastavljen ovaj mjesec.

Stoga je i Badelu i Meteor grupi ostalo samo oko 100 dana za izradu plana restrukturiranja koji bi vjerovnici trebali prihvatiti.

U suprotnom Badel bi mogao u stečaj.

– U svibnju je bio poziv za strateškog partnera koji je Ministarstvo prihvatilo, ocjenu o izboru najboljeg dao je i Boston consulting, a to je bila Meteor grupa – rekla je ministrica Dalić.

– O programu restrukturiranja ovisi naše stajalište, a mora biti usmjereno na nastavak proizvodnje i zaposlenost. Prema analizama koje sam dobio, Meteor grupa dala je bolju ponudu – rekao je Marić.

Bivši ministar gospodarstva Panenić htio je poništiti natječaj, zbog, kako je prije dva mjeseca naveo, “loših financijskih pokazatelja Meteor grupe, neistine da su otkupili 67 posto potraživanja Badela te zbog pritisaka”. Kaže da je i sada nezadovoljan odlukom ministara.

Prema informacijama, obveze Badela su oko 800 milijuna kuna, a još uvijek ostaje otvoreno pitanje tužbi malih dioničara koji žele da ih se namiri s obzirom na to da je država namirila i bivšeg šefa uprave Antu Perkovića. Stoga, kapitala za opstanak i razvoj Badela treba puno.

– Na poziv smo se javili s ponudom koja je po svim unaprijed definiranim kriterijima bila ocijenjena najboljom, a za sve navedeno u ponudi priložili smo i čvrsta jamstva. Kao strateškom partneru prioritet su nam brzo zaključenje predstečajne nagodbe i razduživanje Badela 1862 te početak novog razvojnog ciklusa – poručili su iz Meteora.

St. Nicolaus izražava nezadovoljstvo odlukom te smatra da novi ministri nisu imali dovoljno vremena proučiti situaciju te predlažu raspisivanje novog natječaja ili prenošenje ovlasti za donošenje odluke u državne ustanove.

Kažu da je nelogično da je odluka donesena, a Povjerenstvo za odabir partnera raspušteno nakon što je bivši ministar rekao da natječaj treba poništiti. Pokrenuli su i postupak pred Hanfom zbog povrede Zakona o tržištu kapitala, a zbog širenja, kažu, obmanjujućih, neistinitih i nepotpunih podataka investicijskoj javnosti od Meteora.

>> 'Natječaj za Badel 1862 neće će ponoviti, prihvatit će se preporuka za Meteor grupu'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije