Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
državna potpora

AZTN odobrila jamstva za autocestu i HŽ infrastrukturu

autocesta
Ivo Čagalj/Pixsell
01.07.2013.
u 15:30

Kredit od 650 milijuna kuna HŽ će koristiti za financiranje planiranih aktivnosti održavanja infrastrukturnih kapaciteta radi sigurnog odvijanja i regulacije prometa, sukladno Planu poslovanja za 2013

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila je državnu potporu u obliku jamstva Vlade Republike Hrvatske za kreditno zaduženje HŽ Infrastrukture kod Erste&Steiermaerkische Bank, priopćeno je iz te ustanove.  

Kredit od 650 milijuna kuna HŽ će koristiti za financiranje planiranih aktivnosti održavanja infrastrukturnih kapaciteta radi sigurnog odvijanja i regulacije prometa, sukladno Planu poslovanja za 2013. Budući da je riječ o osiguranju nesmetanog upravljanja infrastrukturom, a da je banka kreditor kao najpovoljnija izabrana putem javnog natječaja, Agencija je ocijenila da državno jamstvo ne predstavlja državnu potporu ni HŽ Infrastrukturi ni banci kreditoru. 

Agencija je također odobrila državnu potporu u obliku jamstva koje Vlada RH daje u korist zajednice ponuditelja za kreditno zaduženje poduzetnika Autocesta Rijeka-Zagreb. Kredit od 55 milijuna eura koristit će se u svrhu otplate anuiteta postojećih kredita kojima su već izdana državna jamstva, a koji su korišteni isključivo za izgradnju autoceste Rijeka-Zagreb. Ulaganje u cestovnu infrastrukturu je od općeg interesa za RH, a ARZ je zadužen za gospodarenje javnim cestama kao općim dobrom, koje su, uz to, otvorene svim korisnicima, potencijalnim i sadašnjim, pod jednakim uvjetima. Kao i u slučaju jamstva za HŽ infrastrukturu, riječ je o osiguranju nesmetanog upravljanja infrastrukturom, a kreditori su izabrani putem transparentnog natječaja te je stoga Agencija odlučila da ovo državno jamstvo ni u jednom slučaju ne predstavlja državnu potporu.

>>Prodaja HŽ Carga: Stigle tri obvezujuće ponude

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije