Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Velika promjena na hrvatskom tržištu: Aspirin i andol uskoro na policama trgovina?

Neograničeno korištenje lijekova može dovesti do teških posljedica, pa i smrtnih ishoda, upozoravaju ljekarnici i farmakolozi
19. siječnja 2017. u 12:47 9 komentara 15590 prikaza
Aspirin
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Aspirin i andol, odnosno lijekovi koji sadrže acetilsalicilatnu kiselinu (ASK), uskoro bi se, osim u ljekarnama, mogli kupiti i u specijaliziranim prodavaonicama. Najave liberalizacije tržišta bezreceptnih lijekova čule su se još prije koju godinu, a sada su konkretizirane.

Bayer i Pliva potvrdili su nam da su od Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) zatražili dozvole za prodaju i u specijaliziranim prodavaonicama.

Sebastian Rudy Njemačka liga Bavarci krenuli u šoping: Bayern kupio dva igrača Hoffenheima PLIVA Bogata povijest PLIVINIH devedeset i pet godina izvrsnosti Tihomir Orešković VEĆ OTPUTOVAO Otkriveno gdje je našao novi posao bivši premijer Tihomir Orešković

– Bayer je 2016. godine zatražio stručni savjet HALMED-a vezan uz odobrenje dodatnog mjesta izdavanja u specijaliziranim prodavaonicama za promet na malo lijekovima za Aspirin 500 mg tablete i Aspirin plus C 400 mg/240 mg šumeće tablete.

Nakon dobivena pozitivnog odgovora, Bayer je predao odgovarajuću dokumentaciju u svrhu ishođenja dozvole HALMED-a kako bi se i Aspirin mogao izdavati u specijaliziranim prodavaonicama za promet na malo lijekovima, kao i ostali bezreceptni lijekovi protiv bolova i temperature poput paracetamola i ibuprofena – kažu u Bayeru.

Pliva je pak podnijela takav zahtjev za Andol 300, Andol Effect i Andol C. Teoretski, za mjesec ili dva andol i aspirin mogli bi se naći na policama 140 prodajnih mjesta koje nisu ljekarne.

No prodaji izvan ljekarni protivi se Hrvatska ljekarnička komora, Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFD) i Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (FBF).

– Svaki lijek ujedno može biti i otrov, a lijek je isključivo uz savjet stručne osobe. Specijalizirane prodavaonice nisu obvezne zapošljavati farmaceuta, čiji je savjet nužan za korištenje svakog lijeka. Neograničeno korištenje lijekova može dovesti do teških posljedica, pa i smrtnih ishoda kako je to zabilježeno u Švedskoj, nakon čega je zabranjena prodaja paracetamola izvan ljekarne – podsjeća Mato Portolan, šef Ljekarničke komore.

Spomenuta tri tijela inicirala su hitan sastanak s HALMED-om, gdje su iznijela svoje argumente protiv ove liberalizacije. Potkrepljuje ih stručno mišljenje prof. dr. sc. Lidije Bach-Rojecky, predstojnice Zavoda za farmakologiju FBF-a, prema kojem je ASK nužno izdavati jedino u ljekarnama uz nadzor i savjetovanje ljekarnika.

U EU je prodaja bezreceptnih lijekova različito regulirana. Izvan ljekarni ne smiju se prodavati u Njemačkoj i Austriji, kaže Portolan. Nakon liberalizacije u nekoliko je zemalja zabilježen porast trovanja i smrti zbog predoziranja, nakon čega je prodaja bezreceptnih lijekova vraćena isključivo u ljekarne, a govorilo se i o njihovu vraćanju u receptni režim.     

>> Djeci tabletu možete zdrobiti i otopiti u mlakoj vodi, ali ne i u čaju. Evo i zašto

Kik
Prolistajte novi KiK katalog i ne propustite super akcije!

A1 izdvaja za Vas

  • hr76:

    U Americi 300 tableta aspirina 81 mg oko 90 kn (12 dolara), ovdje 28 tableta aspirina 100 mg 38 kn. Jasno da se farmaceuti bune, ode debela i masna zarada na maržama u vjetar.

  • than:

    Upozoravaju farmakolozi i lijecnici ?!?! Pa sve sto sam isao kupiti na slobodno, samo su mi dali i naplatili. Isto kao i da sam u trgovini. Sto se tice stetnosti lijekova, ima unutra jedan papiric na kojem sve lijepo pise. ... prikaži još!. Mada djaba i papiric i lijecnici i sve ostalo, jer kada zaboli svi samo gledaju da prodje...

  • aabbcc:

    Mi to kupujemo na svakom kiosku i ono sto je u slobodnoj prodaji ne mora biti samo u ljekarnama.